Здравейте. Имам проблем с превключването на скоростите на автомобил Пасат Б4 и се надявам за малко помощ от ваша страна. Когато колата е в покой /с изключен двигател/ скоростия лост влиза гладко и без никакъв проблем на която и предавка да включа. След запалване и потегляне първите няколко превключвания на 1-ва, 2-ра, 3-та скорост стават също гладко и без никакви проблеми. Но след извесно време на шофиране се получава така, че първа влиза много трудно, като някой път дори при натиснат съединител и опит да включа на първа се чува и хъркане. Усещането е, че все едно нещо запира и пречи на първа скорост да влезе до края. По същия начин като покарам колата извесно време и при опит да включа някоя друга предавка лоста също влиза трудно. Но най-голям проблем имам с първа скорост, защото когато съм спрял на сфетофар и стане време да тръгна въобще не мога да включа първа. Хващам лоста и бутан на първа скорост а лоста влиза само наполовина защото просто нещо пречи на лоста да влезне до края. Отново казвам, че проблема се получава, когато извесно време покарам колата. Първоначално при тръгване нямам никакви проблеми със влизането както на първа така и на останалите скорости. Когато първа е запънала и не влиза пробвам да включа втора и после първа но и в този случай не иска да влезе първа. За решаване на проблема съм замислил следните неща: 1. Смяна на маслото на скоростната кутия с по финно. 2. Проверка на диска на съединителя и 3. Отваряне на скоростната кутия за да се провери синхронизатора, понеже има вероятност това запъване да идва ако са застанали един срещу друг зъбите в кутията. Но все пак ще се радвам ако някой е имал подобен проблем да сподели или пък да даде съвет как да реша моя проблем.
Поздрави.

Проблем със скоростите на Пасат
Re: Проблем със скоростите на Пасат
Колега пуснал съм същата тема със същия проблем.Имах даже все още имам този проблем и мога да ти кажа,че след известно време лоста ще стане по-твърд,дори и на задна скорост понякога няма да иска да превключи поне при мене е така.Взел съм същите решения като теб.Засега карам така,невинаги ми прави проблема и като се закачи нещо дърпам по ряско лоста и си влизам, а на сфетофар давам 2ра и гас
Колата ми е Б5 ТДИ ПД

-
- Автомобил:
- Двигател:
А какво е логичното обяснение на този проблем тогава? Имам познати с Пасат Б3 и казват, че скоростите на техните Пасати влизат най-добре от скоростите на всички други марки автомобили, които са имали преди това.
- valerius
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
може би съединител износен? Помпа на съединител? Продавам скоростна кутия от Б5 ТДИ 110к.с. (AFN) перфектна 

- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Додо сменяй маслото с 75W90 синтетика по възможност Мобил1 и мисля че ще си решиш проблема
Поне при мен стана 

-
- Автомобил:
- Двигател:
А трябва ли да се промие скоростната кутия преди да се сипе новото масло?
- c_todorov
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте! Имам същият проблем като на dodo 2000 с включването на първа скорост пак при Passat B4. Преди няколко дни ми попадна едно ръководство по експлоатация на руски език, в което се описва регулировка на превключвателя на скоростите. Пише, че такава се налага при възникнал именно такъв проблем. Настройката се прави вътре в купето, точно до скоростният лост, като се сваля кожуха му. Настройката се прави с развиването и затягането на няколко болта, но проблема да изпробвам това сам е ,че е необходим специален инструмент (калибър) с който вероятно става фиксирането на правилните положения на лоста-в ръководството е наблегнато специално на това, че такава настройка не трябва да се предприема без необходимият инструмент. Файла с ръководството е с размер 19,4 MB , отваря се с една не много разпространена програма WinDjView -размер на 494 KB. Мога да го изпратя по някакъв начин, ако решиш, че това ще ти е полезно.
- °niksi°
- Бай Брадър
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Почти 100% съединител, но ако сменяш гледай да е читав и да е комплект.
Има шанс и за помпа да е.
Според мен това са двата варианта.
Има шанс и за помпа да е.
Според мен това са двата варианта.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
И при мен се получава,но му хванах цаката.
Жилата се разтягат от годините ли от какво не знам,но знам че като стане така отварям капака на мотора,хващам ги и ги опъвам с "все сила".Все пак ме е жал да се напъна целия да не се пропукам
.И после карам с кеф.Проблема изчезва.
Друго което съм забелязал и го правя - стелката ми е дръпната до седалката и не пречи на педала на съединителя да потъва до края.Мисля че откакто държа стелката на долу не съм опъвал жилата.
Жилата са около 200 лв.
Маслото и аз го сменях но няма голям ефект.
Жилата се разтягат от годините ли от какво не знам,но знам че като стане така отварям капака на мотора,хващам ги и ги опъвам с "все сила".Все пак ме е жал да се напъна целия да не се пропукам

Друго което съм забелязал и го правя - стелката ми е дръпната до седалката и не пречи на педала на съединителя да потъва до края.Мисля че откакто държа стелката на долу не съм опъвал жилата.
Жилата са около 200 лв.
Маслото и аз го сменях но няма голям ефект.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Смених маслото на скоростната кутия и проблема поне за сега се оправи. Сложиха ми 2 л. масло Приста Ойл синтетично 75W90. Не знам колко е добро това масло, но като източиха старото се оказа, че нямат друго освен Приста /или може би гледаха да го пробутат него/ та за сега ще карам така. Важното е, че проблема се реши.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
избягвай приста еле па за скорости
вискозитета е този, но марката...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Pichaga написа:избягвай приста еле па за скорости
А Мотул добър избор ли е?
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
dodo2000 написа:Смених маслото на скоростната кутия....
Колега какво стана , реши ли се проблема със смяна на маслото ? Аз лично много бих се очудил ако е било това