Странен звук на съединителя ???

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Странен звук на съединителя ???

Мнениеот besnia7 » Нед 05 апр 2009 23:15

Здравейте,
Имам старнен звук когато тръгвам на полу съединител и се получава само след като съм карал над 20-30 км градско.
При самото потегляне на 1-ва когато е полу отлепил съединителя и се чува много специфично прискърцване, като превключвам скорости след това няма проблеми само като съм на 1-ва и на полу съединител.
Какъв може да е проблема? :shock
Пасата е Б 5.5 1.8Т
Благодаря!

Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Re: Странен звук на съединителя ???

Мнениеот besnia7 » Сря 08 апр 2009 21:02

Колеги да каже някой който поне е сменял съединител на Б5 или Б5.5.
Поне какви са признаците и защо го е сменил, че аз вече почвам да се чудя дали е съединител след като никой не е имал подобен проблем преди да смени съединителя. Не че немога да го закарам на сервиз и да кажат, но за сега не го прави толкова често и се чудя какво може да е.
Ако отида и им кажа погледнете съединителя, а на него нищо му няма :( става малко кофти.
Странното е, че днес си проверих хидравличнота течност и беше под лимита, а съм я доливъл преди 5 месеца. Държа я в гараж а няма петна под нея :shock . Къде е тая течност :roll: незнам ? Пак си я долях и ще следя.
Споделете... :banghead:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 08 апр 2009 21:19

Незнам точно, защото не съм си имал вземане даване точно с такъв модел пасат, но е възможно да отхлабва налягането в даден момент заради малкото спирачна течност, обаче си мисля, че прискърцването може да идва от вилката на аксиалния лагер дето бута. Не мисля обаче че това е проблем който може да те остави на пътя.

Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот besnia7 » Пет 10 апр 2009 8:34

К.Одаджийски написа:Незнам точно, защото не съм си имал вземане даване точно с такъв модел пасат, но е възможно да отхлабва налягането в даден момент заради малкото спирачна течност, обаче си мисля, че прискърцването може да идва от вилката на аксиалния лагер дето бута. Не мисля обаче че това е проблем който може да те остави на пътя.

Здрасти,
Мерси за отговора, неразбрах само едно нещо: каква е ролята на спирачната течност при натискане на съеднителя :shock
Иначе за тоя лагер и баща ми си мисли, че може да е нещо такова.
Ако още някой се сети нещо да пише :D

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 10 апр 2009 9:20

По принцип при някои модели съединители се ипзолзва спирачна течност за придаване на силата от педала до притискателния диск по една лесна схема - има една помпа при педала (горна) и една при съединителя - долна....натискайки педала буташ буталото на пртвата и посредством спирачната течност избутваш буталото на втората,която бута и лагера на притискателния диск....съответно като пуснеш педала буталото на първата се връща и изтегля и буталото на втората (отделно че и пружините на притискателния диск също я избутват да се връща).Та...ако няма достатъчно спирачна течностби трябвало да имаш проблеми със превключването на предавки,от време на време да прихъркват или като си на място да не може да включи добре и т.н. - виж дали има достатъчно като за начало - ако няма освен да долееш не е лошо и да обезвъздушиш отново помпите за да си 100% сигурен,че няма въздух въте.
А проблема ти не мога да го коментирам от механична гледна точка понеже не съм запознат с принципа на работа на този съединител и нямам идея как са го направили :roll:

Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот besnia7 » Пет 10 апр 2009 12:54

:bowdown zfa159
Сега ми се изясни :)
Проблеми с превключването на предавките нямам, но ще проверя течноста до къде е довечера след работа.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 13 апр 2009 2:48

Пропуснах да кажа - обикновенно се прави с помпа с цел да се намали усилието,което трябва да проложиш за да натисне съединителя...т.е. за сметка на хода става по-лек за натискане,което е по-комфортно а при по-големити мотори пружините на притискателния диск са по-твърди и оттам се налага повече сила за да ги натиснеш...и хората са решили проблема с две помпи и сипрачна течност.
По повод проблема ти - според мен може въобще да не е в помпите понеже :
-дефакто щом успяваш да натиснеш съединителя и да го отпуснеш значи те работят без проблем.
-усещаш ефекта само на 1-ва понеже ако се замислиш само тогава отпускаш педала доста плавно с цел да тръгнеш плавно...а като сменяш предавките само го натискаш и го пускаш почти мигновено и няма как да усетип и да има нещо.
При мен го има същия проблем и даже е свързан с една доста неприятна вибрация на цялото купе...и се появява само,когато карам повече градско и предимно по задръстванията.
Обеснявам си я с няколко неща :
-когато купих колата беше с доста износен съединител (на 1-ва тръгваше доста трудно..да не говорим за по-натам) ама в Хеед-91 като ми сменяха съединитея отказа да ми свалят маховика и да го занеса или те да го занесат да го изшлайфат...отказаха ми и да го сменя с друг...а стария 100% е имал ръбчета от нитовете на предишния феродов диск и огледалния диск не прилича на нищо....съответно тези ръбчета са причината за звука и за вибрацията при тръгване - диска не ляга плътно на огледалната повърхност.
-горния проблем го съчетаваме с това,че приситискателния диск по задръстванията се загравя доста и пружините му си попроменят свойствата доста и налице е при теб шума а при мен шума + гадната вибрация на купето.
Общо взето явно сме попаднали на кофти притискатели дискове (моя даже незнам какъв е) и съответно при мен си го има проблема с ръбовете на огледания диск.

Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот besnia7 » Пон 13 апр 2009 13:33

Проверих спирачната течност: на максимум е.
Чудия се какво да правя, ако знам със сигурност къде е проблема ще отида и ще го оправя дори и съединител да е, но да сменям съединител на който нищо му няма е тъпо. Не мисля че е от помпите. Почвам все повече да мисля, че е от тоя аксиален лагер. Мисля да покарам още малко така и да видим какво ще стане. Ако трябва да се сменя незабавно тоя лагер кажете, да не остана някъде на пътя :horror: .

Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот besnia7 » Нед 28 фев 2010 16:06

Здравейте,
Да дигна малко темата, значи смених си съединителя преди 3 дена.
Взех си комплект на Закс и след взимането на колата от сервиза беше като нова.
ОБАЧЕ, след 5-6 км в задръстванията и започна да издава странен шум, като чаткане по ламарина.
На другия ден паля колата и никви ядове, ОБАЧЕ след 5-6 км градско и взе да чатка още повече.
Като я паркирах в гаража и при загасянето се чу триене между въртящ се метал и как затихва след 3-4 оборота.
Някой има ли идея от какво може да е.
Забравих да спомена че смених също и маслото на скоростната кутия с Castrol TAF-X 75W-90, но не мисля че е от нея.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 28 фев 2010 18:53

Дежа Вю :shock
Съвсем наскоро четох подобно мнение тук, сигурно за ден два става въпрос, дори писах и в темата.

Едит: То пак било твой пост viewtopic.php?f=6&t=187996

Потребителски аватар
besnia7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот besnia7 » Нед 28 фев 2010 23:29

Искаш да кажеш, че може да се е откачил лагера ли ?
При мен не го прави на студено, след няколко километра почва да издава звука, също започна и един друг ефект:
пускам от скорост и натискам спирачка, колата спира и в момента на спиране като спре притръпва (все едно падат оборотите и изведнъж живва), това се наблюдава само в този ред, на място или в движение не го прави.
Всички тези ефекти са след смяната на съдинителя, преди ги нямаше :?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 01 мар 2010 1:06

Аз това го бях дал като пример само колко бързо може да се повреди след ремонта, не е насочено нито към колегата дето е негова темата, нито към твоя проблем. За съжаление колкото и да ми се иска да ви помогна с проблемите нямам необходимите знания. Моя съединител ми беше пределно ясно кога си замина към вечните ловни полета и си го смених сам, но все пак колата ми е от годините дето всеки може сам да си ги ремонтира.

Върни се в “Passat”