dj_tuhla написа:vpetrovbg написа:А пък Стефчо, аз не съм съгласен за скъпия термостат от Порше, защото такъв го ям с един температурен датчик от там, който е на двойна цена, а пък показва пак грешни стойности!
Защото най-вероятно проблема ти е в таблото, а не в датчика
-----------
По темата, това само аз лично съм го писал поне 2 пъти във форума а го има сигурно 20 пъти, ама айде пак:
По тая графичка с един мултицет и един термометър (що-годе точен, както каза Стефан но и термодвойката става ако няма друго) мерим на изводите на датчика дали е в норми. Ако да, то проблема е в таблото, тогава най-лесно се решава с корегиращо съпротивление - паралелно или последователно на датчика (подбрано на принципа проба грешка). Ако датчика е грубо извън норми, вече мислим за смяна. При по-новите мотори (след 91?) са два датчика в един корпус, като половината е за ЕКУ-то, половината за таблото, при по-старите са два отделни датчика, мисля че и в двата случая седят на дебелия маркуч дето излиза отпред от блока. При сдвоените показанието между двете половини трябва да е точно 2:1, т.е. ако на едните изводи има 100 ома, на другите 2 тр. да има 200ома .. преди да хукнем към магазина е добре да проверим проблема дали е в датчика в действителност за да не се набутваме .. както и с термостата, както и с датчика за перките ..
Аз направих следното: заврях сондата през тънкия маркуч до достигане до датчика, за да няма разминаване на различните измервани места. Запалих колата и гледах на термометъра и на таблото. До 70 градуса, показанията по табло и термометър са еднакви. Между 70 и 80 градуса на тблото взе да избързва с около 5 градуса, а между 80 и 90 градуса показва вече с около 8-10 градуса повече! Това е при нов датчик от Порше , при мен е един датчик с четири извода. Колата, закачена на Ваг Ком показва еднакви стойности между данните за температура от компютъра и от таблото, но различни от реалната температура!

Така, че според мен датчиците са масово грешно показващи. За справка преди около година бях ходил в един електро сервиз по друг повод и там помолих момчето да проверим температурата, като той ми сложи същия датчик за проба, като този който купих от Порше по-късно, но с неговия показваше 1:1. А сега този показва, че термостата отваря на 95-97 градуса, като този е втория от Порше. Първия който взех държеше температура над 100 градуса и веднага го върнах и ми дадоха този, който държи температура около 98 градуса. А сега ми кажи какъв е проблема?