Темата пасва евентуално и за газови, но това първо трябва да се провери, затова я пускам в Пасат раздела....
Та значи - след последните настройки на газовата, които се изразяват само в промяна на една стойност, колата върви доста добре (да чукам на дърво). Възможно е това да се дължи на смяната на газвите филтри (2 броя) или на зимния газ микс (60/40 откакто стана студено)...При всички случай вървежа е добър, мотора си работи добре...абе всичко 6.
Само че като си вържа OBD тестера и виждам стойности, които би трябвало да ми навяват за "богата смес". Гледам long time fuel trim и те са
1) отрицателни (което значи богата смес)
2) различни за двете различни банки (разлика от 10%, примерно едното едната банка показва -4%, другата -14%)
Основното подозрение, за което обаче не ми стигат знания, е дали в микса гориво/въздух компонента, който мери О2 (някъв сензор някъде?) не е дал фира и мери грешно потока на въздух, които влиза в сместа, и оттам да ми се отчитат по ниски стойности на о2, откъдето съотношението на сместа да излиза "богато", пък то всъщност да е ОК?
В този ред на мисли се оптах да открия някаква зависимост между fuel trims, обороти и няколко други стойсти, но не виждам нищо подозрително. Единственото нещо, което ми направи впечатление е, че при 5000 оборота mass aiirflow ми показва 117 г/с, а видях в нета стойности на А4 с 3 литра двигателя, където при 6000 оборота е към 180 г/с, което ме накара да се замисля дали сензора не е зацапан или "латентен", и да мери по-малко от реалното...
Всякви съвети са добре дошли...
Ето и лог файла:
http://dox.bg/files/dw?a=4e6a0d177c
Тълкуване на лог файл в търсене на оптималните трим стойн.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Re: Тълкуване на лог файл в търсене на оптималните трим стойн.
Айде колеги....Не се блъскайте...Нека видните форумни лог врачки да хвърлят едно око, че ме гложди и не мога да спя спокойно...Пък който уцели диагнозата бирата няма да му избяга