Подозрителен шум от алтернатора

Техническа и сервизна информация за Passat
abcd
Автомобил:
Двигател:

Подозрителен шум от алтернатора

Мнениеот abcd » Пет 15 сеп 2006 9:17

Когато колата е на място и последователно се подава и връща газта се чува нещо подобно на 'виуу, вйиууу....' което при движение не се усеща в общия шум. Източника определено е алтернатора (при свален ремък няма шум). Проблема е, че при въртене на ръка не се усеща някаква повреда по лагерите-луфт, броене или задържане на някаква част от оборота. Възможно е при натоварването с ремъка нещата да се променят но това незнам как да се повери.
Алтернатора е 'Valeo'. Колата е купена с този шум и е изминала 35000 километра с него.
Моля колегите за съвет от техния опит и ако може да ми препоръчат майстор по въпроса.
mod edit: vaskoto1

Потребителски аватар
passatGL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatGL » Пет 15 сеп 2006 11:39

Приятелю по-вероятно е да е водната помпа понеже и тя е към ремъка и затова не се чува тоя шум...Аз карах на майстори да ми свалят и карат за ремотн алтернатора щото и според тях беше от него...но се оказало водната помпа... :!:

abcd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот abcd » Пет 15 сеп 2006 12:16

Пробвал съм. При свален ремък на водната помпа и хидравликата резултата е: 'вйиууу....' от алтернатора.

svetli_78
Автомобил:
Двигател:

.

Мнениеот svetli_78 » Пет 15 сеп 2006 15:48

Виж да не са четките на алтернатора?
Ако са лагери, трябва да го разглобиш за да ги видиш дали са читави.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Пет 15 сеп 2006 18:12

Най-вероятно е от алтернатора,защото при мен алтернатораи водната помпа са на едно и го имах това нещо но се оказа помпата,щом помпата при теб(водната) е на едно с хидравликата,а алтернатор ати е отделно значи най-вероятно са четки или лагери(по-вероятно лагери).

Читави майстори има на ул.свети Наум от х-л Хемус нагоре към семинарията от дясно гледаи в блок до улицата в един гараж пише си ремонт стартери и алтернатори,много са добри поне до сега не съм имал рекламация от тях.

Потребителски аватар
Plarol
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plarol » Пет 15 сеп 2006 20:51

Колега abcd,такъв почти свирещ звук издава алтернатора при определени обороти когато е натоварен и е съвсем нормално.За да установиш по-точно,запали колата , включи фаровете на къси (за по голяма консумация)и оторлението на задното стъкло , отиваш отпред и с газта почваш леко да увеличаваш оборотите докато не почне да се чува това свирене,ако се получи така накараи някой в този момент да изключи или да премигне с фаровете,ако звука се променя в такт с промяната на консумацията,значи за това говоря , ако ли не търси друга причина .Дано съм бил полезен :idea:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 15 сеп 2006 21:00

:офф
MITKO_DVD написа:Най-вероятно е от алтернатора,защото при мен алтернатораи водната помпа са на едно ...

Извинявай, Митко, просто ми е любопитно: И аз съм с 2Е мотор, но генератора ми е отделно от водната и хидравличната помпа... Сигурен ли си за твоята.. Мислех, че мотора не е променян при прехода от В3 на В4 купето :??? :dontknow:

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Пет 15 сеп 2006 21:13

radotom написа::офф
MITKO_DVD написа:Най-вероятно е от алтернатора,защото при мен алтернатораи водната помпа са на едно ...

Извинявай, Митко, просто ми е любопитно: И аз съм с 2Е мотор, но генератора ми е отделно от водната и хидравличната помпа... Сигурен ли си за твоята.. Мислех, че мотора не е променян при прехода от В3 на В4 купето :??? :dontknow:

Баце значи единият ми канален пистов ремък е по-голям и върти водната помпа и алтернатора ,а другият пистов ремък е трапецовиден и е само за хидравликата,незнам при теб как е ,но при мен е така на 100%

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 15 сеп 2006 21:41

MITKO_DVD написа:Баце значи единият ми канален пистов ремък е по-голям и върти водната помпа и алтернатора ,а другият пистов ремък е трапецовиден и е само за хидравликата,незнам при теб как е ,но при мен е така на 100%

Значи има разлики. Аз (с В3 модификация) съм с трапецовидни ремъци и единия (външен) е за водна+хидравлична помпа, а другия трапецовиден е за генератора и, доколкото разбрах, клима, ако има (аз нямам)

Потребителски аватар
dimitarpetrov
Автомобил: HONDA CR-V 2003
Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp

Мнениеот dimitarpetrov » Съб 16 сеп 2006 11:23

Plarol каза .............
И аз залагам на това, при условие че на ръка не усещаш луфтове.

Ако алтернатора ти е по-нов модел е нормално да вие под товар - вече за да изкарат голама специфична мощност от тях ги правят все по-плътни - най-вече по - масивен ротор и МНОГО МАЛКА въздущна хлабина м/у ротора и статора - така имаш мнного високо КПД, но при пресичането на магнитните силови линни от въртенето се получава това жужене (това е вариант на шума на трансформаторите при товар) Чел съм че за някои модели коли с много ел. глезотии хлабината е 0.3 мм!!! А ротора е толкова масивен, че има специален съединител - като на колелото контрата - зацепва в едната посока, а като спреш мотора позволява да се върти свободно по инерция - да не прави удар върху ремъците - и гасне сякаш е турбо - със подобен шум.
Общо взето виж си четките и пробвай това дето е писал Plarol.
И не забравяй да пишеш за резултата!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 16 сеп 2006 17:27

Валеото по принцип си вие, едва ли е от лагерите особено ако не усущаш хлабина.

abcd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот abcd » Пон 18 сеп 2006 21:28

Благодаря на всички колеги за информацията и съветите.
Потвърди се мнението на dimitarpetrov и silent, че това е 'Valeo' специфика.

Върни се в “Passat”