Тест за серво?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Тест за серво?

Мнениеот B4/101 » Вто 19 сеп 2006 19:50

Здравейте колеги, имам един въпрос към вас за сервото на спирачките. На моя Пасат трябва много силно да се натиска педала на спирачката за да спре колата като хората. Преди месец смених накладките (АТЕ) и спирачните дискове и нещата малко се пооправиха, но педала пак е доста твърд и спирането неефективно. На служебните фордове и опели спирачката не дава да я пипнеш, и ако натискам със сила като на Пасата има опасност да излетя през предното стъкло. Сигурно ще кажете сменяй сервото, но ми се иска да съм сигурен, че в него е проблема преди да тръгна да го сменям. Има ли някакъв тест или стенд където мога да го проверя? Между другото прегледах съединението между сервото и смукателния колектор, не открих нещо спукано или хлабаво.
Благодаря за мненията.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 19 сеп 2006 20:25

Най-лесния начин да разбереш дали задържа вакуума е след като изгасиш колата изкараш маркуча от сервото ,малкко трудно се вади ама наляво надясно и излиза,трябва да се чуе едно всмукване ,ако не се чуе значи мембраната е спукана .Понякога това се случвакогато последната семеринга на помпата изпуска течност,тя прецаква мембраната.

Потребителски аватар
cerosina
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cerosina » Вто 19 сеп 2006 21:26

Без да вадиш никакви мъркучи:
Гасиш колата, помпаш няколко пъти спирачката , като след последния задържаш.
Палиш докато дъжиш натиснат педала. Ако ти работи сервото педала трябва да потъне плавно с около 1/3 . Тва е теста.
Ако не издържи тогава търсиш причината в сервоапарата и мъркучите.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 19 сеп 2006 21:38

cerosina написа:Без да вадиш никакви мъркучи:
Гасиш колата, помпаш няколко пъти спирачката , като след последния задържаш.
Палиш докато дъжиш натиснат педала. Ако ти работи сервото педала трябва да потъне плавно с около 1/3 . Тва е теста.
Ако не издържи тогава търсиш причината в сервоапарата и мъркучите.

:да:

Потребителски аватар
blackpearl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blackpearl » Вто 19 сеп 2006 21:59

Защо просто не иде някъде да му я обезвъздушат за 10 лева, отколкото да си прави сам тестове? Колега пробвай това, може да не ти е обезвъздушена :Щ

Потребителски аватар
cerosina
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cerosina » Сря 20 сеп 2006 9:03

blackpearl написа:Защо просто не иде някъде да му я обезвъздушат за 10 лева, отколкото да си прави сам тестове? Колега пробвай това, може да не ти е обезвъздушена :Щ

To егати сложния тест дето му казах да направи :)

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Сря 20 сеп 2006 19:44

Направих теста, педала потъва след запалване на двигателя, което значи че сервото работи нормално. Ура :)
При първа възможност ще обезвъдуша системата, а мисля да сменя и спирачната течност, защото не се знае на колко години/хил.км е. Благодаря на всички за съветите.

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Чет 21 сеп 2006 12:26

B4/101 написа:Направих теста, педала потъва след запалване на двигателя, което значи че сервото работи нормално. Ура :)
При първа възможност ще обезвъдуша системата, а мисля да сменя и спирачната течност, защото не се знае на колко години/хил.км е. Благодаря на всички за съветите.

Колега и аз имам подобен проблем като теб. За да ми блокират колелата и да спре хубаво трябва да натисна спирачките адски силно. А при едно внезапно спиране докато ги натиснеш си се ударил. Сменил съм дискове накладки спирачна течност, отзад накладките са ок. Теста на сервото съм го правил и при мен е ок. ама педала е като гумен. А дори като тръгне да провлачва пак ми се струва че не спира добре. Върти ми се вариант за спирачна помпа и кантара :gruebel
Мисля да отида някой ден на тест за спирачките да видя какво ще покажат уредите. Поне ще ме ориентират.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Чет 21 сеп 2006 14:00

Иво , пробвай с обезвъздушаване, а най добре и смяна на спирачната течност с нова . Спир. течност е хигроскопична и поема влага от въздуха затова трябва да се сменя, особено при проблеми като твоя .

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Чет 21 сеп 2006 15:22

kossel написа:Иво , пробвай с обезвъздушаване, а най добре и смяна на спирачната течност с нова . Спир. течност е хигроскопична и поема влага от въздуха затова трябва да се сменя, особено при проблеми като твоя .

Мерси за съвета!

Историята е следната: смених цилиндърче на задно дясно колело и обезвъздушаване само на това колело. Ефекта беше: педала стана по чувствителен и при по малко усилие блокираха колелата т.е. имаше напредък но въпреки всичко имах чувството че спиранеефективно може би само с предните колела незнам :roll: . Реших да си обезвъздуша цялата система и отидох в Фулда на симеоновско шосе. Там ми смениха течността и я обезвъздушиха машинно. Ефекта нямаше разлика с преди това. Педала ми пропадна няколко пъти при продължително спиране и започна пак да е нечувствителен. В момента не пропада въобще. Върнах се в Фулда за рекламация и ми казаха че това са симптоми на помпа тъй като не губя течност а ми е пропаднал педала, гумичките се обръщали. Така че за сега си карам така.

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Чет 21 сеп 2006 20:15

Току що смених спирачната течност и обезвъздуших системата. Направих го с приятел по стария метод "помпай-задръж..." Преди педала беше като дървен, все едно нямах серво (което си го и мислех в един момент), а за бързо и ефективно спиране просто забрави. Сега педала плавно с натискането увеличава усилието и колата спира много по-добре. В моя случай има една съществена подробност. Оказа се, че отвора за обезвъздушаване в спирачния апарат на предно дясно колело е запушен, сякаш от корозия. При напълно отвит вентил от отвора не излизаше нищо дори и при много силно натискане на педала. Ако това е било така и при предишния собственик (някой дон Вито от Италия) колелото не е било обезвъздушавано и от там идва проблемът със спирачките. Отпуших отвора (изтече ръждива течност) и цялата система бе успешно обезвъздушена. Утре ще поръчкам колата в режим газ-спирачки :) за да стане ясен ефекта от работата. За сега обаче смятам, че ефект определено има и той е положителен.

Върни се в “Passat”