Смяна ДПДК passat B4 1.8 Mi ABS

Техническа и сервизна информация за Passat
floormaster
Автомобил:
Двигател:

Смяна ДПДК passat B4 1.8 Mi ABS

Мнениеот floormaster » Пон 06 фев 2012 11:02

След компютърна диагностика Пасат-а си каза болката най-накрая ! Проблема с плаващите обороти на празен ход,при оптимална работна температура идва от датчика за положение на дроселната клапа. Въпроса ми е следния : След смяна на датчика нужна ли е адаптация,и изобщо възможна ли е смяна само на датчика,или трявба да се смени цялата клапа(комплект с датчика) ? Датчика варива от порядъка на 150-200 лв , самата клапа оборудвана с такъв датчик в заводски условия е около 800лв . :shock Oчаквам вашите компетентни мнения по въпроса ! :roll:

Последна промяна от floormaster на Пон 06 фев 2012 13:43, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Смяна ДПДК passat 1.8 Mi ABS

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 06 фев 2012 11:05

Имаше тема с презапояване нещо, почистване и ремонт на тоя елемент и мисля за същия двигател ставаше въпрос, само трябва да го намериме
Май е те това viewtopic.php?f=6&t=174901

floormaster
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна ДПДК passat 1.8 Mi ABS

Мнениеот floormaster » Пон 06 фев 2012 11:19

Отдавна съм я чел . :да: Благодаря все пак ! Наясно съм със смяната на този датчик и си мисля,че би следвало адаптация след това ! След консултация в сервиза , в който ми направиха диагностика ми казаха,че варянтите са два : смяна на датчика и адаптация и , ако не се получи смяна да цялата клапа и адаптация ( не ме устройва никак финансово )Датчика мога да го сменя и да отида са го адаптират само (ако е нужно изобщо). Цялата работа е ,че мога да спестя парите за смяната му,които не са малко ! Не ми се купува и дросел втора употреба,тъй като не се знае датчика в какъв вид е и колко живот му остава.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Смяна ДПДК passat B4 1.8 Mi ABS

Мнениеот pas1.8mi » Пон 06 фев 2012 15:11

Явно до сега не си отварял датчика!Свали го и го почисти например с тампон за уши.Предварително трябва да измериш нулевото му положение.Това става така:даваш контакт,с дясната ръка леко издърпваш жилото(за да не подпира в степ моторчето),с лява ръка натискаш щока на степ моторчето(при което то се прибира максимално),пак с лявата ръка му изключваш конектора,връщаш жилото както си е било,измерваш с волт-метър напрежението на двата най-близки пина към предното стъкло на ТПС-а(трябва да е около 0,19-0,21В),връщаш контакта и свалящ датчика(огледай го за надрасквания),почистваш го и го монтираш обратно,даваш пак контакт,настройваш го по предварително измереното напрежение,връщаш контакта,закачаш и конектора на степ мотора,откачи едната клема акумулатора за 4-5 мин.Закачаш клемата и палиш!Дано си разбрал описанието! :?

floormaster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот floormaster » Пон 06 фев 2012 15:24

Благодаря ! :applause:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пон 06 фев 2012 19:52

floormaster написа: Датчика варива от порядъка на 150-200 лв

Това не може д бъде истина.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пон 06 фев 2012 20:29

кое не може ? стъпковото моторче също на Hofer ,което се води куча марка за това моторче цена 135лева :wink:
не питай в бош за него,след като само за реле-регулатор на бош ми искаха 55лева само си помисли :wink:

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Пон 06 фев 2012 20:38

Сложих си го на ухо,не ми хареса нещо,придърпваше на малка скорост...Номра му беше различен,но го купих само за проба.Върнах стария ,оказа се че е добре но просто няма кой да го настрои по сервизите/поне така си мисля/.Или пЪк не е добре но му личи само при настройка.Та крам си така,без адаптация.Единствената рзлика е,че излиза на прегледа голяма емисия на СО2,ии има едно притрисане като се кара с обороти под 1000/преди ги нямаше/.Така карам от 6 месеца поне,скоро ще ида да ми го разбутат с машина :o и ако не ми хареса ще си го врътна пак на ръка....Така,че сменяй и карай,адаптация винаги ще му направиш ако видиш зора...
Апропо,купи си втора употреба,щото с парите за нов ще си купиш поне 10...

Върни се в “Passat”