Пасат б3 1.6 88г. - пукане на водни маркучи

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Пасат б3 1.6 88г. - пукане на водни маркучи

Мнениеот m0v3r » Чет 21 мар 2013 19:12

Здравейте колеги, наскоро си смених изпарителя понеже е доста стар, а и колата не държеше фиксирани обороти. Проблема се оправи, но уви за 1 седмица 2 пъти ми спука два различни водни маркуча свързани с изпарителя и ми изтече антифриза. Че бяха старички да, ама много ми е съмнителна тая работа. Пича, който ми сменя изпарителя каза, че нещо ми издува маркучите и те се пръскат. Не е газ, провери го, но каза че или капачката на разширителният съд се е прецакала и не отпуска налягането, или термостата не отваря съответно двигателя загрява и антифриза почва да се изпарява, а от там издуването на маркучите.

Съмнява ме, че е от термостата, защото днес си направих експеримент, когато градусите подминат леко 90 след 20-30 секунди се смъкват под 90 (това би трябвало да означава, че термостата си работи?).

Със стария изпарител не ми се е налагало да пипам маркучите, но от както стана този проблем ги проверявам и са дооста горещи, мога да си изгоря ръката ако я задържа по-дълго. При такава температура как да не се спукат...

Някакви предположения да имате какъв може да е проблема? Възможно ли е изпарителя да е виновен?

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Re: Пасат б3 1.6 88г. - пукане на водни маркучи

Мнениеот nokiangage » Чет 21 мар 2013 19:19

И аз бих заложил, че термостата е наред предвид споделеното с температурата. Маркучето към разширителния съд пропуска ли течност (топло ли става и ако запалиш на отворена капачка от студена и дали минава течност от там), самата капачка трака ли като я ратръскаш, гуменото уплътнение седи ли? Ако не се обезвъздушава системата е нормално да избие от по-слабите връзки, които явно са тези "градинските" маркучи към изпарителя, а не фабричните към радиатора... то пак по-добре, че не е избило от радиаторчето на парното в таблото.

vinetu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vinetu » Съб 23 мар 2013 13:16

а за гарнитура на гласата проверихте ли колега ? аз имах същия проблем - надуваше ми маркучите, на 2 пъти ми спука маркуча към радиатора, самите маркучи се втвърдяваха доста, губеше ми се парното от време на време. ходих по майстори - едните казваха проблем по газовата, други казваха гарнитура на главата, трети казваха, че е нормалн ода надува маркучи, защото системата работела под налягане. и така, докато един ден ми изхвърли антифриза през разширителното казанче и слеси маслото с антифриз. оказа се спукана гарнитура на главата на 4-и цилиндър :. успех с намирането на проблема !

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 23 мар 2013 20:09

С газ анализатор се замерва за газове в разширитела.Капачката е хубаво да се смени за проба.Вади маркучето тънкото от разширитела,сложи го вътре в разширитела на мястото на капачката и наблюдавай за мехурчета
А може просто маркучите да са си за смяна.Като са ти сменяли изпаритела е трябвало да сменят и тях,щом той е много стар,те не са по-млади.

Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Съб 23 мар 2013 22:58

nokiangage написа:И аз бих заложил, че термостата е наред предвид споделеното с температурата. Маркучето към разширителния съд пропуска ли течност (топло ли става и ако запалиш на отворена капачка от студена и дали минава течност от там), самата капачка трака ли като я ратръскаш, гуменото уплътнение седи ли? Ако не се обезвъздушава системата е нормално да избие от по-слабите връзки, които явно са тези "градинските" маркучи към изпарителя, а не фабричните към радиатора... то пак по-добре, че не е избило от радиаторчето на парното в таблото.

Капачката трака като я разтръскам. За останалите неща ще ви дам информация по-нататък, че сега нямам възможност за тестове.

vinetu проблеми с парното нямам.

Върни се в “Passat”