red rider написа:Колега виж сега , имах същата дилема като теб точно преди зимата . Помпата пръцна точно на един сняг и не можах дори да стигна до вкъщи , антифриза шуртеше като от кран , за километър изтичаше всичко .. то язък и за антифриза защото го сменях преди месец . След два дена престой на паркинга на Практикер си купих нова водна помпа , с отстъпката около 23 лв ми излезе . Понеже един път си сменях сам ремъка на климатика , и разбрах майка му шее..вна машина има ли , попитах майстор колко ще ми вземе за смяна на водната помпа .Ами отговора от 35 лв ме задоволи напълно

. Трудът струваше повече от самата помпа , но нервите и най - вече това че винаги когато правя нещо чупя друго , напълно оправдаваха цената .
Хах

Разбирам те добре, колега, аз доста работи със си сменял и правил по колите, преди Опела и сега Пасата, и много рядко се е минавало без "мак*та", къде от неопитност, къде от липса на точния инструмент... но доста нерви ми е коствало. А мога ли да се свържа с този твой майстор с 35 лв. хонорар за смяна на водна помпа, ако не е тайна? Защото моят, който смени ангренажния ремък, иска 50 лв. и отделно 20 лв. за смяна на семеринг на разпределителния вал, та общо 70 лв. Колкото до малкия фланец за антифриза отстрани и с вързани очи мога да си го сменя, но въпреки това 70 лв. много ми се чинят. Същият ми обясни, че за да смениш водната помпа се сваля абсолютно всичко, без ангренажния ремък де, което ще рече- целия климатик, обаче така, че да не изтече и капчица фреон във въздуха... Ей такива работи. Мен лично не ме плаши, че ще трябва да свалям тези неща, а дали няма да сбъркам нещо с климатика, та да не овардя фреона..., или дали мога после да монтирам тия неща точно както са си били... И дори не и това, а най-вече, че трябва да работя не с подемник - най-доброто, с който вече всеки сервиз разполага, и не на канал, а с простия фабричен кекав ръчен крик и две трикраки подпорки, дето са има-няма 25 см. високи и аз да се въргалям под тая огромна маса от агрегати без добра видимост, тъмнина и без свобода за действие. Че имам инструмент, имам, но не е само той.
P.S. Ааа, сега видях, че си от Русе! Сори, въпросът отпада. Явно в някои отношения провинцията е за предпочитане.