Здравейте,
оглеждам се за нова кола и ми направи впечатление, че няколко души споделят, че сега карат В5-ци а преди са имали А4-ки. Понеже има няколко статии със сравнения м/у други модели на VW vs AUDI, бих искал да попитам за впечатленията ви от двата автомобила.
По принцип съм фен на дизела и търся TDI 90 или 110 к.с., и ще съм благодарен за всяка информация по въпроса:)))
VW Passat B5 vs. AUDI A4?
И двата автомобила са направени на една и съща платформа и на практика са почти технически близнаци.Ауди А4 излиза по-рано на пазара-премиерата му е ноември 1994 г.а пасат 5/3В/ излиза в края на 1996 г.Споделят и доста общи мотори като почнеш от 1.6,1.8,1.8Т/мотор мечта/,1.9 TDI/90,110,115 к.с.има и други версии на форсировка 101 и 131 при пасат,но по памет не се сещам дали ги слагат и в ауди в същата версия /,2.5TDI/150 и 180 к.с/ различни са при по-големите мотори бенз.при VW-2.3/5 цил.150 к.с/при ауди-2.6/6 цил.150 к.с.,заменен от 2.4-170 к.с.след фейслифта на модела,общ е и 2.8 -193 к.с 6 цил.В задвижването различията са при 4х4 модификациите при ауди си е тяхната куатро система с торсен диференциал,при VW е 4-motion с халдекс съединител.Пасата запазва традицията отново да е по-практичния автомобил с по-просторно купе по-големи размери,ауди отново държи на по-спортно излъчване/подкрепено и с яки мотори на топ-модела RS4/,красиво е но вътре си е направо душегубка в сравнение с Пасата.Та това е най-общо казано за двата автомобила на прима виста .На мен лично ми харесват и двете коли , но бих предпочел пасата /от сантиментални подбуди
/да замени сегашния ми .Иначе която и от двете коли да избереш няма да сгрешиш достатъчно добри са и двете според мен .Като лични впечатления за разходи за поддръжка и експлоатационни качестване не мога да кажа кой знае какво тъй като съм пробвал и двете коли само за по кръгче,което не е достатъчно за даване на някакви оценки за двата автомобила,но във форума има доста колеги,които могат да споделят впечатления и в тази насока - от това което съм чувал проблемни и скъпи са предниците /на нашите пътища.../обслужването и консумативите,а и частите не вярвам да са от най-евтините .Успешна покупка ! 

- explorerv
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Като четох темата за вода в купето ми направи впечатление, че проблема е общ и за двете коли и се дава като технологичен дефект. Също така ми направи впечатление, че поне двама участници във форума преди са имали А4-ки, та ми стана интересно дали това е тенденция или просто съвпадение;)
...а статиите-сравнения в начална страница на клуба много ми харесаха и се зачудих за нещо подобно, но за моделите които ме интересуват.
Мерси за насоките:)
...а статиите-сравнения в начална страница на клуба много ми харесаха и се зачудих за нещо подобно, но за моделите които ме интересуват.
Мерси за насоките:)
- versace
- Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
- Двигател: 320 CDI 224 Hp
Ми аз съм един от тези колеги. Карах А4 и бях много доволен. Карах Пасат В5 и бях също много доволен. И не е тенденция щото сега си купих пак ауди А3 2003 година.
Ако искаш пространство вземаш пасата
Ако искаш по-луксозно купе но малко по -тясно А4.
Возията е еднаква. Пасата е малко по-лошо обезшумен. Гамата двигатели е абсолютно еднаква. Има само малки разлики примерно при 1,8Т където в ауди двигателя е разположен надлъжно а при пасата е напречно.
Окачването е еднакво.
Ако аз щях да избирам щях да взема колата в по-добро техническо състояние.
Ако искаш пространство вземаш пасата
Ако искаш по-луксозно купе но малко по -тясно А4.
Возията е еднаква. Пасата е малко по-лошо обезшумен. Гамата двигатели е абсолютно еднаква. Има само малки разлики примерно при 1,8Т където в ауди двигателя е разположен надлъжно а при пасата е напречно.
Окачването е еднакво.
Ако аз щях да избирам щях да взема колата в по-добро техническо състояние.
Аз карам Пасат 2001 1.9ТДИ незнам как го водят Б5 ли е или Б5.5.По новия модел е със лупестите фарове. Имам приятел с а4 и съм го карам много. Основната разлика между а4 и пасата е че отвътре а4 е направено от по-качествени материали и е по-добре обезшумено.Относно материалите няма никакво сравнение.Още когато влезеш в а4 се вижда разликата. Седалките са по-удобни.Говоря за а4 пак 1.9тди 2000г. Но пък теснотията в сравнение с пасата е доста осезаема.Возията на пасата също е доста по-добра.На нащенските дупки е доста по-комфортен и се държи мн стабилно на пътя.В аудито се получава нещо като като клатене по неравностите и имаш чувството, че цялата кола подскача. За мен лично пасата си е лимузина и не бих се качил на а4.Сега си търся същия пасат да е автоматик.Иначе технически всичко им е еднакво.Само дето всички маистори казват че на пасата окачването издържа повече отколкото на а4.и аз мисля че е така и си го обяснявам че понеже пасата е по-тежък и са му подсилени носачите отпред.Това е лично мое мнение. Аз съм твърдо за пасата
Пасат 5 4х4 е с торсен а не с халдекс или виско диференциал. Това го установих след много четене в нета, подпитвания и директно сравняване на двете коли отдолу - едно към едно са. Ако се различаваха диференциалите щяха да имат някаква визуална разлика според мен. Пасат 6 вече бил на друга платформа от 5 (5.5) - с по малко носачи отпред и с халдекс диференциал за 4х4.