Пасат Б5.5 датчик на оборотите

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
golf II gti
Автомобил: Jetta GL
Двигател: RP

Пасат Б5.5 датчик на оборотите

Мнениеот golf II gti » Нед 21 юли 2013 20:09

Здравейте,колеги.От скоро имам един проблем.Както си карам и колата гасне и трябва да запаля отново.Но след като запаля влиза в някакъв режим и не се форсира.Гася и паля веднага и проблема изчезва.Чека ми несвети,но ми показва грешка,че няма връзка с датчика на оборотите.Може ли някой да ми каже къде стои този датчик и дали действително е от него.Колата близо две години седя без да се кара и ме съмнява че може да е някоя клеясала букса.Ще бъда благодарен за всяко предположение :beer

JuStan
Автомобил:
Двигател:

Re: Датчик на оборотите Пасат Б5.5

Мнениеот JuStan » Пон 22 юли 2013 8:40

Колега, най-вероятно имаш проблем с датчика на коляновия вал или т.нар Speed Sensor - така излиза при диагностика!
Проблема се решава с нов и то оригинален (190 лв в Порше София Изток зa 1,8T мотора)
С неоригинален е възможно да имаш проблеми - този датчик е много важен за работата на мотора и той комуникира с компа на колата!
Затова не рискувай с друг!
Но първо направи диагностика за да си 100 %, че е този датчик !
Иначе датчика стои от дясната страна, като си с/у колата - отстрани и леко отзад на мотора - на леко гадно местенце е!
Там поне е при 1,8Т, сега виждам, че ти си с 2.0 - някой колега а каже там как е.

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Пон 22 юли 2013 10:09

Благодаря колега.Наистина съм с 2.0 115 коня и някой колега, ако знае къде се намира, ще ми помогне много.

Потребителски аватар
dimitarpetrov
Автомобил: HONDA CR-V 2003
Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp

Мнениеот dimitarpetrov » Пон 22 юли 2013 19:28

Колега,
Аз съм със същият мотор и преди 2 месеца има -няма сменях консумативи при Ваското1
Датчика се намира на главата, зад шайбата на разпределителния вал. буксата е отпред, от дясно, в предния край на капака на клапаните. Прикачвам една снимка която бях изровил. Писал съм върху нея за гарнитурите на колестора че пращах жената да ги купува, но се вижда датчика зад шайбата и куплунга му от дясно.
Прикачени файлове
DSC00573_big_thumb.jpg

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Пон 22 юли 2013 20:49

Колега , сигурен ли си че е този на разпределителния вал, а не на коляновия вал както е писал колега.Грешката започна да излиза постоянно и неможе да се форсира и трудно пали.Даже в момента съм прибрал колата, да не прецакам нещо по-сериозно.

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Чет 25 юли 2013 19:39

Колега, невярвам да е този на разпределителния вал, защото ми излиза грешка Р0322-Crankshaft position (CKP) sensor/engine speed (RPM)sensor-no signsl.Затова си мисля,че е този на коляновия вал,но къде точно стои?

Потребителски аватар
dimitarpetrov

Мнениеот dimitarpetrov » Чет 25 юли 2013 22:00

Колега,
Ваското1 ми каза че това е сензора. Не съм особено "потентен" по този ДВГ - предният ми Пасат беше В3 с ABS мотор, който беше "прост та свири". Чесно кзано - не искам да ми се налага да разбирам кое къде е, ако ме разбираш... :mhihi Ако имаш съмнения - разрови някоя ETKA или подобно и там ще има със сигурност ги има всички сензори...

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Чет 25 юли 2013 22:14

Утре ще се занимавам с колата и ще видя какво ще направя.Ще погледна и този датчик, за който ми каза.

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Пет 26 юли 2013 19:11

Днес свалих датчика.Нямаше окислени букси или нещо наранено по него.Единствения вариант, който измислих да го провера дали работи беше да го замеря с мултицета.Изкара ми някакви стойности и отидох до една морга за да намеря същия датчик за да замеря него.Той също ми показа същите стойности.Накрая отидох в Елит Кар и момчетата ми изкараха нов.Замерих го и той ми показа същите данни.Чудих се какво да го правя и го почистих и го поставих обратно.Не ми показа никакви грешки на ВАГ ком-а, но ще покарам и ще видя.Незнам дали е правилно това замерване, но незнаех как да го проверя по друг начин.Ако някой има някакви идеи да сподели :biggrin

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Съб 27 юли 2013 21:27

Днес смених датчика с нов и за сега всичко е ОК.Даже си мисля,че колата върви по-гладко.Дано всичко вече е наред :banghead

JuStan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JuStan » Пон 29 юли 2013 7:52

Колега, датчика на коляновия вал ли се оказа последно ?
Ако е бил той - решил си си проблема с новия :)
Какъв взе и на каква цена ?

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Пон 29 юли 2013 17:38

Да, датчика е на коляновия вал.Намира се както ти ми каза.При мен седи точно под масления филтър,но леко вдясно то него.Датчика е английски.Марката e BBT Automotive Components GmbH.Купих го от магазин на Bosch за 40 лв.с отстъпката.Момчето ми е приятел и ми даде 6 мес. гаранция, но ми каза ,че по принцип на датчиците не давали гаранция.За сега всичко е ОК.Пали от първия път и без проблеми.Колата се кара и на газ и нямам никакви проблеми :th_up

Потребителски аватар
dimitarpetrov

Мнениеот dimitarpetrov » Чет 08 авг 2013 22:56

Колега,

Кака е "хавата" - след смяната на сензора има ли проблем с "прословутото" първо палене и последващо - ок?
Много сме дето се борим със същото.

Потребителски аватар
golf II gti

Мнениеот golf II gti » Пет 09 авг 2013 19:01

Ами вече имам около 6-700 км от смяната и нямам никакъв проблем.Пали си сутрин от раз.НО и преди смяната на датчика си палеше така, но след като натрупа грешка започваше да пали трудно.За сега всичко е ОК и нямам никакви проблеми, но имам само около 1000 км на газ и незнам в по-късен етап дали няма и при мен да започне сутрин да пали от втория път.

Върни се в “Passat”