Парно на Пасат B3 - радиатиорчето е постоянно горещо Решено!

Техническа и сервизна информация за Passat
vlassadar
Автомобил:
Двигател:

Re: Парно на Пасат B3 - радиатиорчето е постоянно горещо

Мнениеот vlassadar » Вто 03 сеп 2013 23:28

Днес пак пусна жегата, беше настроено на 18 градуса, а климатика не съм го включвал от дни. При 23 външна температура вътре си ставаше горещо. Заинатих се и успях да спра топлото като просто намалих градусите на Lo - това не сработва по принцип, но сега стана. Което значи, че има нещо (вероятно клапата или моторчето), което не работи както трябва, ами само понякога. Ако имам излишно време и желание, ще направя още един опит да се разберем културно с този проблем. Мерси за всички отзиви!

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Сря 04 сеп 2013 8:20

Може някакъв боклук да блокира работата на някоя от клапите. Освен това, всяко моторче, макар и ново и сменено при специалист, се поврежда. Само с писане и теория няма да стане - иска си "доктор".
Все пак, защо не опиташ да продухаш вуздуховодите с пускане на най-високата степен на вентилатора и отваряне на всички клапи "ръчно" ( насочване на струята към лицето, към краката, към стъклото) - може да помогне, във всеки случай няма да навреди.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Сря 04 сеп 2013 12:39

:smile Най-добре посети отново форумният майстор.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 04 сеп 2013 16:44

Боклук вътре няма откъде да се вземе или поне не толкова голям,че да пречи на клапата. Когато правим клапите, махаме всичкия дунапрен от всичките клапи от входа на кутията,до изхода и. Реално погледнато боклук вътре няма откъде да дойде,ако пък боклука тръгне да влиза отвън, е невъзможно да стигне до температурната клапа, защото трябва да мине през филтъра за купето, от там да мине през питата на изпарителя и чак тогава може да стигне до темп. клапа, което няма как да стане практически. Също така ако блокира клапата заради боклук или поради неизправност на самата клапа, моментално климатроника дава грешка за темп. клапа, защото не може да си я премести до положението, в което иска тя да бъде.
Също така логиката на нещата не показва да има проблем с темп. клапа - духа топло ама като пуснеш компресора и моментално започва да духа 6-7 градуса от духалките. Ако клапата блокираше на средно положение (както се предполага,че става) или не затваряше плътно топлото, щеше да духа примерно 20-25 градуса, а не напълно студен въздух.
Когато колегата си взе колата след ремонта, клапата работеше напълно изправно и си духаше и топло и студено както трябва. Когато колегата дойде пак да гледаме,ще стане ясно дали все още е изправна и дали въобще проблема идва от нея.
:beer

mravka_s_passat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mravka_s_passat » Нед 15 сеп 2013 21:33

vlassadar написа: Заинатих се и успях да спра топлото като просто намалих градусите на Lo - това не сработва по принцип, но сега стана.

Като е дал на Lo топлото изчезнало и почнал да духа нормално без включен климатроник ? датчикът за темп в купето? При Lo ако не се лъжа компа не следи стойността на този датчик и затваря напълно притокът към радиатор парно и приток от вън винаги е малко отворен за да влиза свеж въздух... Какво става ако датчикът е със занижени стойности (дефектирал)?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 16 сеп 2013 7:38

zfa159 написа:..само че когато не върти зъвдух през радиатора, той се затлачва и прецаква.

Пиши по-бавно :c020 Тоя зъвдух откъде го измисли :mhihi Предполагам, че си искал да напишеш, че ако не минава вода през радиаторчето ще се затлачи. Поне аз така бих написал.
Много БМВта и Мерцедеси имат елклапани за антифриз, които да управляват парното. Аз съм си купувал такива клапани от форума на БМВ по 10лв. Сега са ми излишни и мога да ти продам един пак за 10лв. Такъв клапан е най-удобен да си спираш и пускаш водата към радиаторчето, охлаждането на двигателя няма да се влоши толкова много, но радиаторчето може да се затлачи и това побългаряване почти със сигурност ще ти излезе през носа.
Най-добре пак иди при Стефан, той ще ти отстрани проблема.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 16 сеп 2013 8:15

Аз ще опитам да поразсъждавам, макар обикновено мисленето да ме затруднява ... ще ме простите за своеволието ... :mhihi
На теория компресорът на климатроника на Б3 не може да се изключва. И за дадения от автора на темата пример от външна температура 23°С и зададена вътре 18°С имаме теоретично пуснат компресор, който набива въздух с темп 5-6° през студената тръба и въздух с темп 80-90°, който идва от топлата. Ако в колата е яката жега, клапата ще пусне студ, но все по някое време ше започне да смесва от топлата и студената тръба, за да не се озъбят пътниците. Ако пък в колата не е жега, клапата ще смесва още отначало и ще пуска въздух с някаква по-близка до 18°, отколкото до 5° температура. Само че управлението на клапата няма как да разбере, че компресорът е спрян и през студената тръба идват 23°(и нагоре, защото минават през затопленото табло), вместо очакваните 5°. И така получаваме някаква смес от 25° и 80-90°. Съвсем логично, когато зададената температура се премести от 18° на Lo, клапата да затвори напълно топлата тръба и това да се усети веднага в купето.
Уточнявам, че теорията ми работи, ако НЯМА темп датчик на студената тръба между вътрешния радиатор на климатика и смесителната клапа. За което съм почти убеден и мога да заложа каса бира, че такъв датчик няма, но все пак не съм 100% сигурен.
И така, спирайки ръчно компресора с цел икономия на гориво, авторът на темата сам си "набива" жегата в купето ... и сега се чуди кой ос.а положението ... а само трябва да се погледне в огледалото. :mhihi

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 16 сеп 2013 16:18

Ами аз това имах предвид с горното си мнение :)
Така или иначе влиза дори съвсем малко топло от горещия радиатор към останалата част от кутията дори при положение "Lo" ...все пак е пластмаса. Датчик за температурата на изпарителя има, ама той е просто един вид термо ключ - при ниска температура на изпарителя, спира компресора, по никакъв начин няма отношение към положението на клапата топло-студено и в случая не може да помогне за проблема. При В4, където има Econ (който реално спира компресора), има допълнителен датчик, който мери в реално време температурата на централната част т.е. след изпарителя...там вече контролера знае, че компресора не работи. По повод това,че преди го е нямало проблема - колата преди това нямаше нито една здрава клапа и духаше всичко отвсякъде...няма как да може да се усети такъв проблем, който 99% си е бил там и преди да оправим нещата.

vlassadar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlassadar » Пет 18 сеп 2015 14:12

Леле, колеги и Стефане! След толкова главоблъсканица :banghead (2 години) това лято ми дойде в повече и мистерията беше разкрита!
От зор направих един байпас на парното, за да изолирам изцяло радиатора в купето като причина. Обаче продължи да грее! Дори с климатик, в краката се усещаше тази топлина, а перката като се включеше, ставаше най-неприятно. По време на движение беше нетърпимо, а като спра, нищо не можеше да се установи, нямаше нищо толкова горещо, струята спираше. Изводът беше, че от самото движение отнякъде влиза въздух вътре в купето откъм двигателя. Залегнах при краката ми, защото откъм пасажера нямаше нищо подобно, и започнах да оглеждам.
Една пластмаса имаше цепка и беше споявана, заподозрях я и я развинтих. Отдолу се откри и причината за цялата драма - маншона, през който минаваше кормилния прът и трябва да уплътнява откъм двигателя, беше зейнал, т.е някой, който ми е правил рейката най-вероятно, не го е сложил правилно и той се е извадил! Отделно откъм двигателя имаше дупка в него, която се виждаше. С много усилия и китайски упражнения успях да го напъхам идеално по жлебовете му (20 минути кривене, ясно защо не са го върнали правилно), а около дупката изчистих добре и залепих голяма лепенка за колело. Пластмасата, която го закриваше, приличаше на въздуховод и не ми привличаше вниманието, разсейвала е топлината навсякъде, затова не можеше да се хване откъде е точно проблема. Вече всичко е перфектно, а сериозно щях да се отказвам от прекрасната ми колица заради тази глупост.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Парно на Пасат B3 - радиатиорчето е постоянно горещо Реш

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 18 сеп 2015 14:34

Хм,миналата година ми сменяха рейката и още на излизане от сервиза усетих,че колата е станала по-шумна.
Върнах се в сервиза и го вдигнах майстора във въздуха,само като погледнах старата си рейка,проблема ми се изясни веднага.
Некадърници!
:newsm66

Върни се в “Passat”