пасат Б3 заден мост как се сменят тампоните

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Re: Заден мост на пасат Б3 как се сменят задните тампони.

Мнениеот Johnsword » Сря 28 май 2014 12:54

Благодаря колега, приеми ме отново в скайп да поговорим за някой тънкости :th_up

Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Re: пасат Б3 заден мост как се сменят тампоните

Мнениеот milen_1975 » Пон 06 юни 2016 21:01

Колеги, да използвам темата и аз. Не открих тема за Б4 за тампони на заден мост, и реших да използвам тази. Предполагам разликата в задният мост, и тампоните между Б3/Б4 не е кой знае, колко голяма(ако изобщо има). Това са може би единствените тампони, които не съм сменявал никога. Оригиналните са, и са заводските! В момента отзад е тотална каруца :mhihi Има ли "марка", на която да се спра? Или, като при тампоните на макферсъна на Б4. На родния пазар не съществува такава в момента, която да не се е провалила, в кратки срокове :mhihi

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 06 юни 2016 21:24

Никаква разлика няма м/у В3 и В4
milen_1975 написа:Или, като при тампоните на макферсъна на Б4. На родния пазар не съществува такава в момента, която да не се е провалила, в кратки срокове :mhihi

Охооо, само на В4 да беше! :banghead
На В3 е по-голям тампона - от 'купешките' най-дълго изкараха едни Топ-Рани - 8-9 месеца.
Лемфьордер (на 2 пъти) по 4-5 месеца, Боге - 6-7 месеца...
На Шарана сега сложих Лемфьордер. След 2.5 месеца го вдигам на повдигач, за да почна да гледам генерацията - предните гуми както си вдигах казаха ФфффШлюП и пропаднаха с 3см надолу :mhihi
За късмет задните са много по-малко натоварени и не се късат толкова.
Сложих някакви по 5-6лв/бр от Ауто+ (че ми беше най-близо) и в следващите 7 години забравих, че има такъв възел по колата. До колкото знам, и новия собственик не е имал мераци да ги сменя :icon_lol
Задните тампони само крепят моста и обират леко клатене около равновесна точка. Скапват се от старост - напуква се гумата.
Единствената хитрост, за да се запази дълготрайността им е да се стягат окончателно, когато колата се свали с 4-те гуми на пътя. И с празен багажник.
Ако това не се спази, има голям шанс да се отлепи вътрешната метална втулка от тампона. Тогава вече бързо се износва.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Вто 07 юни 2016 0:28

Е, оригиналните са изкарали 23 години. Далече съм от мисълта, че следващите, които ще сложа ще изкарат и година, две! Но са за смяна. Носи ми при влизане по остро в завой. При неравности по пътя също "плува". Усещането, е като при меки гуми. Да не говориме, че возията отзад, е като при каруца. При преминаване през дупка, бие като желязо в желязо. Явно пружините, и задните амортисьори, които също са оригиналните са приключили и те! :banghead Питам, за да знам, какво да сложа . Това е трудоемък и не много евтин ремонт, който повечето хора не могат да си го позволят през месец, два!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 07 юни 2016 5:35

Слагах Кортеко, не бяха зле, но се скъсаха след едно претоварване на колата с 25 квадрата теракот и санитарията за една баня. Сега съм с лемфьордер, също нямам проблем с тях, продължавам да товаря и да натискам на каране.
Това което бие на желязо, сигурно ти е от тампоните. На един приятел преди време на сеат, толкова бяха заминали, че като удареше в дупка, му дърпаше ръчната спирачка :screwy
Около 60-70лв са четирите тампона, съветът ми е, ако нямаш удобства си плати в сервиз да ти ги сменят. Аз моите първия път ги сменявах сам, измъчих се в един тесен канал почти цял ден, нито шпилки, нито подходящи дорници, абе нищо. Втория път отидох при братовчеда в сервиза, сменихме ги за половин час на подемника и разни други сгодийки, като пистолет на въздух, дремел пак на въздух, шпилка носеща на много натоварване, абе бързо стана

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Вто 07 юни 2016 8:39

Сменях ги преди 4 години някъде. Сложих Феби. Още са здрави, но и аз не я товаря много. Одата е абсолютно прав, ако нямаш условия, не се мъчи. На подемника става за около час. И задължително достягане, когато свалиш колата долу. Иначе се късат бързо.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Вто 07 юни 2016 22:20

Благодаря за съветите колеги. Но все пак мисля, че освен тампоните, или пружините, или амортисьорите са аут. До преди няколко месеца задницата стоеше вирната. А сега при леко товарене кляка. А, когато карам празен пасата, задницата подскача и подрипа от неравностите на пътя.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 08 юни 2016 8:40

Амортисьорите е възможно да са изпуснали и затова подскача само върху пружините, възможно е и да имаш счупена пружина и металния звук да е от тея. Чупят се в горния край, че задържа влага и кал там

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Пон 13 юни 2016 2:02

Ще взема едни Лемфьордери за задния мост, като начало. Тампоните на Лемьордер през последните 5 години толкова са ги съсипали, че не се различават по качество от която и да е долнопробна марка!

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Сря 15 юни 2016 6:26

Да потвърдя и аз казаното от колегите по нагоре.
Тампоните по окачването, винаги се донатягат в пуснато положение на колата. Колата трябва да е с пълен резервоар, или с тежест в багажника горе-долу еднаква на пълен резервоар. Това му се казва кола готова за път. Значи че монтирате тампоните, слагате болтовете и навивате гайките само колкото да приберат. После пускате колата и натягате по спецификация, най-добре е с динамометричен ключ, защото прекаленото натягане, криви ушите където се захващат тампоните и по следващата им смяна става тегава. Това определено ще удължи живота на тампоните.
Другата подробност при смяна на тампоните по окачването е да спазвате белезите ако има такива при слагането на тампоните, особено на селеновите втулки отпред. Така че запомнете или бележете как са били ориентирани по посока(там си има едни стрелкички на тампоните и точки на носачите) преди демонтажа и след това пак така да се набият.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 23 юни 2016 10:51

Миналото лято ги сменях (в сервиза ясно е че има условия) за 45 минути ги ошетахме със колегата. Има едно обаче имах под ръка скоба за такива тампони. С нея е песен. Старите като им праснеш по един чук и са на земята. Почистване на леглата малко масълце и новите влизат кат у тях си. И да стягат се в работно положемие иначе много бързо дават фира.

Върни се в “Passat”