Пасат Б5 грешки климатроник

Техническа и сервизна информация за Passat
rosen123
Автомобил: VW Passat 1.9TDI
Двигател: AFN 1999

Пасат Б5 грешки климатроник

Мнениеот rosen123 » Нед 03 юли 2016 20:42

Здравейте, предварително се извинявам, ако някъде е описан подобен проблем, прочетох купища теми, но не открих разрешение.
Колата е Пасат Б5 дизел, 110 коня, 1999 г.
Става дума за три грешки, които климатроникът ми изписва при самодиагностика.
1:0510 Temperature Sensor – Dash Vent (1296)
031D Photosensor for Sunlight Intensity
030B Outside Temperature Sensor – Front Bumper .
По- специално ме интересува първата грешка, къде е този сензор, не можах да намеря информация, в средните духалки ли или някъде из таблото.
Втория сензор е фотосензор, вероятно е откачен, тъй като таблото е отваряно, ако някой знае точно каква е ролята му?
Последната грешка доколкото знам е от липсващ външен датчик за температурата, ще го сменя, казаха ми, буксата е под казанчето за хидравликата.
Климатроника работи иначе, и показва горе-долу коректна външа температура на таблото за управление ( винаги е малко повишена, с около 3-5 градуса).
Като цяло има проблем в таблото, духа абсолютно навсякъде и въздушния поток през духалките не е силен, но знам, че свалянето на таблото било доста трудно и затова мисля така да кара, ако става.
Благодаря ви предварително!

Bro0z3r
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN 1997

Re: Грешки климатроник Пасат Б5 1.9 тди АФН

Мнениеот Bro0z3r » Нед 03 юли 2016 20:52

Сензора от първата грешка се намира надолу по въздуховода към централните духалки. Дали може да се стигне до него без сваляне на таблото, не знам..

Второто е сензор за слънчева светлина.. Погледни по средата на духалката за предното стъкло. Там има една издатина.. Е в нея се намира тоя сензор.. Според стойностите му, и при режим AUTO, климатроника решава дали да духа директно или "настрани" (разбирай ако слънцето ти пече в очите, значи трябва да ти бие в лицето, за да не ти е горещо, а ако слънцето го няма - тогава няма нужда да ти прави вятър и да зъзнеш заради него :mhihi)

Третата грешка наистина е за датчика зад бронята.. Само че тоя датчик се намира пред радиаторите!
И температурата те лъже, щото взима стойност само от датчика за температурата на входящия въздух, а иначе това, което виждаш на дисплея се пресмята по някакъв начин от стойностите на двата датчика :beer

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Нед 03 юли 2016 21:45

Колега, свалянето на таблото не трябва да те "плаши" изобщо!
Ако си сръчен, имаш инструменти и къде да го направиш е работа за не повече от 1 час време (бирата включена)!
За съжаление, предвид ЕГН-то на колата трябва да очакваш счупени пластмасови "ушета" по някои от детайлите.

rosen123
Автомобил: VW Passat 1.9TDI
Двигател: AFN 1999

Мнениеот rosen123 » Нед 03 юли 2016 21:54

Благодаря много за отговорите, колега Bro0z3r, силно се надявах датчика да не е във въздуховодите. За фотодатчика, мога да мина и без него :).
Scarchu, няма да е толкова лесно, в таблото вероятно ще има и някакви клапи за сменяване, защото въздушната струя е слаба от въздуховодите и духа по цялото табло, чак до скоростния лост изстудява/затопля и с това не знам как да процедирам.
Цената на този ремонт, доколкото съм чувал е над 100-150 лв, и ми идва малко много за момента, особенно, ако е с неясен резултат..

Върни се в “Passat”