Passat B5 слаб климатик

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
nikolay.diyanov
Автомобил:
Двигател:

Passat B5 слаб климатик

Мнениеот nikolay.diyanov » Пон 29 май 2017 21:51

Привет колеги,

Тези дни карам един VW Passat B5 дизел около 110 коня някъде, като този на снимката е: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 080801.jpg Проблемът е, че климатикът е доооста слаб, доста немощен. Миналата година е презареждан и все пак си е слаб. Ако температурата навън стигне 30, вътре почти не се усеща, че има климатик, просто се усеща духане. Въпросът ми е, на този модел такъв ли си му е слаб климатика или ще да има нещо повредено по системата.

Мерси

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Re: Passat B5 слаб климатик

Мнениеот Rqhovo » Вто 30 май 2017 6:32

Занеси го да проверят колко фреон има и да не би да изпуска отнякъде.Най-вероятно има нужда от допълване на системата.Едва ли климатика е слаб фабрично на тея коли.Преди 2 дни един приятел тираджия се плака,че платил 100лв за допълване на фреон на камиона и пак няма климатик.Оказа се ,че не са му заредили фреон изобщо ,а само са му зели парите.Така,че ако имаш познат по-добре той да провери.

Потребителски аватар
Иван.Иванов4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван.Иванов4 » Чет 01 юни 2017 9:32

Колега здрасти. Карам Пасат 4 от 1 година, първата ми кола. Купих го март, нямах представа, че климатроника не работи, тази година се хванах да го оправям. Оказа се не работещ компресор. При умерена температура просто силата на вентилатора те кара да мислиш, че духа някак слабо, като всъщност е вероятно изобщо да не работи. По принцип се пуска и спира от ECON бутона. Ако си много добър слушател е възможно да чуеш как се променя звука на двигателя за момент като го пуснеш и компресора реално работи. Ако не работи просто нищо различно няма да се случва. При мен се оказа, че ми трябва нов компресор.
1. Проверяваш дали ти работи компресора
2. Дали няма хлабави връзки където е свързан компресора със системата или по тресето. И в двата случая ако има фреона ти е заминал.
3. Имаш ли фреон изобщо.
4. При мен се оказа изключително важна стъпка и доста изнервяща. Има един филтър, като продълговата цедка за кафе напъхан в единия маркуч, който влиза в купето. Отваряш капака, пред тебе в ляво горе 2 тръбички влизат в купето. И двете имат дюзи, по принцип за пълнене и точене на фреон. Свързани са с някаква връзка на резба. Като източиш фреона, развиваш връзката и с пинцета се бръква и се вади този филтър. Ако имаш мръсотия по системата или някакъв друг боклук, всичко остава в него. Когато се задръсти климатика не духа студено или е много слаб. При мен беше задръстено с смес от масло и алуминиеви стружки от счупения ми стар компресор. След смяна на компресор и 2-3 чистения на този филтър в момента климатроника ми е като фризер.
Надявам се да съм помогнал, успех!

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Чет 01 юни 2017 11:20

Само едно пояснение.
Този филтър дето му викаш е капилярката в системата.
Под цедките има тънка тръбичка.
В магазина струва около 5-6 лв и не си заслужава да се чисти а направо се купува нова.
Редно е да се сменят и всички о-пръстени където си отварял и дехидратора също(той е около 50 лв).
По принцип от майстора дето ми прави климатика знам, че компресорите на нашите коли, не са от най-здравите, а и основния проблем е че се скапва ел. вентилатора и системата работи постоянно на високо налягане и затова скапва компресора.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 01 юни 2017 13:00

Доста коли на тези години вече имат такива пропуски на фреон по системата, че се налага зареждане всяка година,ако изкарва лятото с едно зареждане пак е добре,догодина пак :a045

Върни се в “Passat”