Въпрос за вискозитет на масло (не ме бийте само:) )

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпрос за вискозитет на масло (не ме бийте само:) )

Мнениеот Dan4ote » Вто 20 фев 2007 1:18

Чета си теми за масло и разглеждах енциклопедията:
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

Малко по надолу има следното нещо:
"While the the 1.8T engines in Audi A4's, Audi TT, VW Passat, Jetta, Golf, New Bettle, are all very prone to sludge build-up, Audi/VW does not have an extended warranty for them from the factory. The factory warranty is 4 year/50,000 miles but it can be extended if purchased."

....И сега: "So if you own one of these sludge-prone engines, what can you do? Obviously, Volkswagen Audi Group (VAG) recommends that you use only VW/AUDI recommended oil which at the time of writing is Castrol Syntec 5W-40." Друг вариант е масло с вискозитет 5W30
Аз карам с полусинтетика 10W40 и се чудя дали трябва да сипвам такова масло, защото не ми иска да съм свидетел на последствията, които пише че може да има от други масла :?
Разрових се на доста места и навсякъде пише да сипвам синтетично масло отговарящо на VW 502 00. Не знам дали полу-синтетиката влиза там, но изглежда не?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 20 фев 2007 10:36

Dan4ote написа:...Не знам дали полу-синтетиката влиза там, но изглежда не?

И аз мисля, че не влиза. Най-добре не чети енциклопедии, ами виж какво препоръчва производителя (VW де) за твоя двигател (ако нямаш откъде, мога да погледна) - това VW.xxx.xx, и след това вземай масло, което покрива тези изисквания. Иначе може да видиш мноог неприятни неща (не е гаранция де). Доколкото знам за Пасат Б5 (бензин или дизел) маслото трябва да е пълна синтетика. Не че не знам за хора, които карат с полусинтетика, ама евентуалните последствия могат да са си за тяхна сметка. Пък може и да доказват колко добри са двигателите - работят с всякакво масло, знае ли човек ...
Успех !
П.П. Ако много ти се чете на английски за масло, виж този .pdf файл (около 1 МВ е). Доста добре обясняват за синтетика, полусинтетика (обясняват, че такова животно няма), разясняват за удължения интервал за смяна, как се прави преминаване от минерално към синтетично, и т.н. Ако не си го чел вече де.

Последна промяна от gr_kanev на Вто 20 фев 2007 10:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 20 фев 2007 10:37

Здравей колега.
Смятам, че не би следвало да имаш сериозни притеснения относно това, че маслото, което си сложил е с вискозитет 10w40. То също е предназначено за високонатоварени бензинови двигатели. Единствено интервала на смяна ще е значително по-малък. Само ще те допълня, че освен на VW 502 00, може да отговаря и на 505.00.

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 20 фев 2007 11:27

Това което отких е, че трябва да карам с 5w40 за да нямам проблеми със запушване на маслени канали, турбо проблеми и.т.н. Днес ще взема да пробвам 5w40 на кастрол.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Вто 20 фев 2007 11:36

Темата е много дъвкана, но не мога да се сдържа, да изкажа коренно противоположно мнение на dpp, По неговата логика можеш да ползваш и М10Д само трябва да го сменяш по-често :roll:
Има тема Често задавани въпроси-виж в нея. http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... highlight=

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 20 фев 2007 11:45

Дано не попаднеш на менте !
Както вече писах, преди да го сложиш маслото, провери дали отговаря на изискванията на VW за твоята кола.
Не си прави експерименти, че ремонта (дано не се наложи !) хич не е евтин (20 клапана имаш).
Късмет !

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 20 фев 2007 18:41

Днес направих смяната с пълна синтетика на castrol 5w40 което пише, че е направено специално за 1.8Т моторите на VAG. Поддържа точно стандарта който ми го дават на моя мотор, а именно vw 502 00. За сега съм много доволен, но трябва да направя повече километри за да имам мнение.
Ще пиша пак, много благодаря за отговорите.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Сря 21 фев 2007 1:59

Dan4ote написа:Днес направих смяната с пълна синтетика на castrol 5w40 което пише, че е направено специално за 1.8Т моторите на VAG. Поддържа точно стандарта който ми го дават на моя мотор, а именно vw 502 00. За сега съм много доволен, но трябва да направя повече километри за да имам мнение.
Ще пиша пак, много благодаря за отговорите.

Да, само VW502.00 за твоят двигател. Ако Кастрола е ето този:
Изображение
Наистина е правен специално по VAG изисквания и е много добро масло.

Ето ти го и листа с всички 502 и 505 масла: VW 502.00 - 501.00

Не е зле модераторите да го сложат някъде на видно място.

Върни се в “Passat”