Passat Б5, 1.9TDI, AFN 98г пушек (пара) и вода в купето

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Иван.Иванов4
Автомобил:
Двигател:

Passat Б5, 1.9TDI, AFN 98г пушек (пара) и вода в купето

Мнениеот Иван.Иванов4 » Пет 21 юни 2019 21:37

Здравейте колеги!
От седмица имам меко казано кофти проблем. Без видима за мен причина в купето започна да влиза бял дим (пара) когато е включен климатроника.
Същото се случва ако не работи и правя остър десен или ляв завой, но почти незабележимо.
Ходих на подвигач да отпушат дренажния канал, тъй като ми направи впечатление, че почти няма вода под колата, а преди правеше метър и половина водна пътека, от пред предна дясна гума и съм под наклон.
Резултат нямаше.
2 дена без да пускам компресора (карам на Econ) и нямам проблеми. Решавам да пусна компресора, за да духа студено - за 30, 40 мин започва да вкарва пара през вентилационните отвори (и четирите).
Ясно е, че събира конденза някъде и в даден момент нагоре по веригата стига до място, където става на пара и влиза в купето. Започнах да чета теми, но не стигнах до решение.
Смъкнах въздушен филтър, всичко изглеждаше наред там. Смъкнах акумулатора, под него отвора беше запушен, отворих го, налях 2л вода, всичко замина под колата.
Проблемът още го имаше.
Четох тема, че под пасажера до шофьора се намира дрвнажния отвор за оттичане. Вдигнах стрелката - локва вода.
Смъкнах жабката, панели в страни, едвам вдигнах мокета, тъй като е цяло парче и въпреки, че бях откачил и прага, почти нищо не успях да видя, но не ми се стори, че идва от долу, а по скоро от горе беше по - мокро.
Нагоре по веригата установих, че си "тече", буквално почти не капе, а почти тече от една малка дипчица, която се намира точно зад отворите за духане на топло и студено в краката на пасажера.
Това е част от цял механизъм, свързан с компресора, тъй като го наблюдавах около 10мин, виждам и чувам как при включване на компресора точно там, близо до отвора откъдето тече има електронен механизъм, който мисля отваря и затваря някаква клапа или нещо подобно.
Отворът, от който тече, не изглежда да е имал някакъв маркуч закачен за него, който да отвежда водата, изглежда така, сякаш винаги е било предвидено да си тече вътре.
Или надолу по веригата нещо е зяшушено и връща чак до горе или се случва нещо, за което аз поне не намирам обяснение.
Някакви съвети? Идеи?
Добавям няколко снимки последователно, за да се ориентирате за какво говоря, на последната, в ляво тъмно червен отвор кръгъл - от там идва теча.
Прикачени файлове
IMG_20190621_194711.jpg
IMG_20190621_194720.jpg
IMG_20190621_194725.jpg
PicsArt_06-21-10.34.47.jpg
IMG_20190621_194805.jpg

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat Б5, 1.9TDI, AFN 98г пушек (пара) и вода в купето

Мнениеот silent » Съб 22 юни 2019 8:24

при мен влизаше вода в купето от основата на филтъра за въздуха на купето...стичаше се отгоре и ми пълнеше и жабката и ми мокреше и мокета ....вероятно е влизало и във въздуховода....

Потребителски аватар
Иван.Иванов4
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat Б5, 1.9TDI, AFN 98г пушек (пара) и вода в купето

Мнениеот Иван.Иванов4 » Нед 23 юни 2019 12:42

Здравейте,
Мисля, че си реших проблема.
На 2та снимка където се вижда един кръгъл дубапрен, под кечето, около този отвор има една фуния, хваната с 2, 3 гайки, тя извежда водата извън купето.
При мен беше запушена.
Смъкнаха я в сервиз за климатици, прочистиха, и я върнаха обратно. От външната страна има нещо като гумен маншон, точно над тръбите за ауспуха, доста трудно го наместиха, тъй като трябва да се нахлузи на края на тази фуния, но се случиха нещата.
След тази процедура още около 2, до 4 часа каране си кепеше и вътре и вън, докато не се разнесе всичко, което беше вътре по системата.
Освен моя труд, който се вижда на снимките заплатих 60лв с профилактика на климатичната система и смяна на един филтър /цедка/, която се намира в металните тръби на климатика, под въздушния филтър.
Надявам се и други с подобни проблеми да намерят решение в тази тема.
При нужда мога да кача точното място на въпросния гумен маншон от страната на двигателния отсег, но ми казаха, че е почти невъзможно да се почисти заседнала мръсотия от вън на вътре.

Върни се в “Passat”