Връща ми антифриза през казанчето. Ужас!
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Ами ако може, да се включа и аз в обсъждането... Преди имах Голф2, а сега съм с Пассат. Чесно казано, не съм зяпал за тези клапанчета, за които се говори, но когато сменях течност на Гонзо просто я сипах и забравих, а сега, като сменях на пасатора.... доста време гоних разни мехури, да ви кажа чесно! Може би, ако бях чел внимателно какво беше писал Доктора, щеше да е по-лесно, ама... Та и маркучлета разкачах на Пашо... и стисках и доливах през термодатчици... Та... затова се обаждам, де! 

- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
bobcho написа:Да, има!На Ауди 80 Б4 АБД мотор съм виждал че има такива "врътки" точно преди да влязат мъркучите за парното в купето(не става въпрос за байпасите ами точно за тия врътки като на "френските ...").
Точно тези "вртъки" имах в предвид, точно на това място. Един комшия преди време беше споменал, че допълнително ги е слагал, защото му било писнало от проблеми с обезвъздушаване на казанчето.
- °niksi°
- Бай Брадър
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ами явно съм голям късметлия щото съм обезвъздушил има-няма 50 Пасата без отваряне на каквото и да било и пускане на парно и т.н.
А може да не е до късмет а до това да знаеш какво правиш.
За мене нещата са ясни и пак казвам че при тези мотори АКО ВСИЧКО Е НАРЕД системата се самообезвъздушава.
Ще цитирам нещо от книжките:
А може да не е до късмет а до това да знаеш какво правиш.
За мене нещата са ясни и пак казвам че при тези мотори АКО ВСИЧКО Е НАРЕД системата се самообезвъздушава.
Ще цитирам нещо от книжките:
В разширителното казанче налейте охлаждаща течност докато нивото и стигне белега MAX върху стената на казанчето. Запалете двигателя и го оставете да работи, за да се обезвъздуши уредбата
- МОРСКИЯ
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да прав си системата наистина се самообезвъздушава . Това е много добре защото не се налагат допълнителни интервенции . Но не пуснеш ли парното , ще ти връща течноста и ти пак ще наливаш .... и така докато я прегрееш . Защото остава една малка въздушна възглавница в радиатора на парното . Понякога се обезвъздушава и без да пускаш парното ,но много рядко .
Затова пълни се малко над максимума антифриз, оставя се отворено казанчето ,пуска се парното и така да работи докато се включи перката . Ако термостата е наред , тя си поглъща извесно количество течност и температурата спада .Това е
Затова пълни се малко над максимума антифриз, оставя се отворено казанчето ,пуска се парното и така да работи докато се включи перката . Ако термостата е наред , тя си поглъща извесно количество течност и температурата спада .Това е
МОРСКИЯ написа:Но не пуснеш ли парното , ще ти връща течноста и ти пак ще наливаш .... и така докато я прегрееш . Защото остава една малка въздушна възглавница в радиатора на парното . . .
Извинявам се за включването ама, niksi го каза много ясно. Охладителната течност ВИНАГИ циркулира през радиаторчето на отоплението, това което се управлява е пътя на въздушния поток, дали да минава през този топлообменник преди да влезе в купето или не. Затова за 'обезвъздушаването' на охладителната система няма никакво значение дали 'парното' е включено или не.
Аз мислих, че Курт, Ханс или който там от Волфсбург е измислил охладителната система на нашите коли направо ни е разказал играта, но сега се уверявам в противното. Системата действително се обезвъздушава сама, интересно е мястото на вклюване на малкото мъркуче, на място където потока се движи в хоризонтално направление, защо? Защото Курт знае всичко за течения на флуиди в канали, той също така е много добре запознат и със закона на Раул, за разтвориността на некондензиращи газове във течности. Така по един много елементартарен начин, освен че се 'обезвъздушава' охладителната система тя се и деаерира непрекъснато, т.е. отделят се некондензиращите газове разтворени в охладителната течност.
Разбира се това е мое мнение и не задължавам никого с него, нито се конфронтирам или противопоставям, всеки сам решава как да си 'обезвъздушава' охладителната инсталация, аз лично предпочитам да оставя тази черна работа на Курт, докато пия една бира. До тези серозни изводи стигнах след великолепната работа, която свърши niksi, но това е предмет на друг пост.
Успех на всички
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да написаното по-горе е правилно и е така.
На фона на което съм учуден от присъствието на обезвъздушително кранче на радиаторчето на парното при поло MK2F.
Факт..
При все, че системата успява да се обезвъздуши и без него.. но са го сложили, и винаги когато източвам/пълня системата, го цръцквам и него
И още нещо.. за разлика от голфа, където радиаторчето на парното не се прекъсва притока на вода към него..
при гореспоменатото поло се прекъсва, така че.. ако ще се обезвъздушава системата на туй поло .. ЗАДЪЛЖЕ.. трябва да се включи парното..
На финала.. доколкото знам на пасата, също не се прекъсва притока на топло към радиаторчето..за парното.. та и да го включваш и да не го включваш.. разлика Никсън...
На фона на което съм учуден от присъствието на обезвъздушително кранче на радиаторчето на парното при поло MK2F.
Факт..
При все, че системата успява да се обезвъздуши и без него.. но са го сложили, и винаги когато източвам/пълня системата, го цръцквам и него

И още нещо.. за разлика от голфа, където радиаторчето на парното не се прекъсва притока на вода към него..
при гореспоменатото поло се прекъсва, така че.. ако ще се обезвъздушава системата на туй поло .. ЗАДЪЛЖЕ.. трябва да се включи парното..

На финала.. доколкото знам на пасата, също не се прекъсва притока на топло към радиаторчето..за парното.. та и да го включваш и да не го включваш.. разлика Никсън...
- МОРСКИЯ
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Няма ,аз се отказвам да споря вече .Казвам ви за неща които съм ги изпитал и съм научил от опит през всичките тия години докато съм работил в автосервиза . А все някой ще се намери да ми пейстне тука някакви развити "локуми " дето се е ровил по цял ден в интернет и ги е намерил .
Да ! сама се обезвъздушава Да! течноста циркулира непрекъснато през радиатора на праното .Но противно на всякаква логика , често пъти докато не пуснеш парното не може да се обезвъздуши системата .
Това не го пише никаде в книгите и в интернет . Научава се от опит.
И ако някой не е съгласен с мен , моите уважения
Ако успее да ми обезвъздуши Пассата , без да пуска парното, ще му го подаря
Да ! сама се обезвъздушава Да! течноста циркулира непрекъснато през радиатора на праното .Но противно на всякаква логика , често пъти докато не пуснеш парното не може да се обезвъздуши системата .
И ако някой не е съгласен с мен , моите уважения
Ако успее да ми обезвъздуши Пассата , без да пуска парното, ще му го подаря
МОРСКИЯ написа:. . . все някой ще се намери да ми пейстне тука някакви развити "локуми " дето се е ровил по цял ден в интернет и ги е намерил .
И ако някой не е съгласен с мен , моите уважения . . .
Е де, колега, никой не спори.
За протокола, малко водих едни упражнения по 'термохидравлика на ядрените енергийни реактори' на курса по 'ядрена енергетика' в ТУ София, докато бях аспирант, понаписах малко софтуер, който смята наводнения в реално време и с нейна помощ се направи ТОБ-а (техническа обосновка на безопасността) на 5 и 6 блок в 'Козлодуй'. Около 7-8 години съм участвал в разработката на софтуер, които прави термохидравлични пресмятания и настройки на сложни топлопреносни мрежи (такива настройки съм правил на всички топлопреносни мрежи на топлофикациите в България, с изключение на тази в София). Продадох малко софтуер и едно от нещата, който веднага си купих беше една слънчева пасатера.
Та на тази пасатера, след като niksi постави диагнозата, в продължение на три седмици самостоятелно се опитвах да намеря друга причина. Е, не успях, но охладителната система на ABS мотора ми е ясна като бял ден и всичко в нея се подчинява на желязна логика и по никакъв начин не противоречи на физическите закони. Аз не бих си губил времето в 'обезвъздушаване', или пускане на 'парното'. Може би твоята охладителна система, Морски, да е по-различна.
Та да обобщя пак, нито се конфронтирам, нито се заяждам, нито дори споря, не се правя и на 'умен' или на 'специалист', просто по-горе изказах мнение, което ако някой иска може да вземе предвид, ако не, така или иначе ще постъпи както намери за добре.
Успех на всички.
П.П. Ама че дълъг пост! Извинявам се, но малко се обидих, защото нямам нужда да ровичкам в интернет само и само, за да постна нещо.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion
за обезвъздушаване

Re: за обезвъздушаване
kibo_tom_8440 написа::o Карай колата с малко отворена капачка, т.е. не я завивай докрай, ако можеш две навивки преди края. Запали я и върви си свърши някоя работа. Ще видиш че нивото ще е спаднало и ще трябва да долееш, но не повече от мах. По този начин се извърля ненужния въздух в системата и антифриза навлиза навсякъде.
Айде, пак почнаха свободните съчинения, нищо не се 'извърля' по този начин, това с капачката е пълна щуротия.
Re: Връща ми антифриза през казанчето. Ужас!
Здравейте и на мен преди време ми правеше така прелива от казанчето оказа се гарнитура смених е я шлаиф на глава и както си му е по реда след 5 хил км пак започна моля за помощ