Ъпгрейд спирачки Пасат Б5.5 на предно

Техническа и сервизна информация за Passat
gemballa
Автомобил:
Двигател:

Ъпгрейд спирачки Пасат Б5.5 на предно

Мнениеот gemballa » Вто 17 юни 2025 15:32

Здравейте колеги, по неочаквано стечение на обстоятелствата се сдобих с Пасат 1.9 101кс от 2004 година. Спирачките са доста зле, трябва да се ревизират и ще искат нови дискове и накладки, и реших да използвам момента да ъпгрейдна спирачките (нещо което правя на всяка моя кола и дори велосипед :mhihi ). Отпред оциите са ми доста ясни (имам опит с Ауди А4 и А6) - 312мм директен монтаж или 320мм с алуминиев шенкел. Единствената чуденка е ще ми трябват ли по големи външни карета за алу шенкела?
Сега за задните, тук ми е пълна мъгла. Аудитата които съм ъпгрейдвал са били 4х4, а Пасата е на предно. Малко прибързано се с сдобих със задни спирачки от W8, четейки някъде, че спирачките от 4motion и предно са взаимно заменяеми. Моля за информация дали това е наистина така. Също така нямам представа дали съм с двойно серво, тук ако някой подскаже също ще ми е от полза.
Ще е радвам да получа мнения, препоръки и критики относно темата.

Благодаря предварително

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Ъпгрейд спирачки Пасат Б5.5 на предно

Мнениеот samo_pechka » Вто 17 юни 2025 18:31

320мм за отпред... б@лимумамата , множко ми се види за кола 100коня...
312мм е "класика" за наще магарета и става лесно.
За отзад, не съм много убеден , че ще се наложи промяна ( при комбинация с 312 за отпред ) .
Такава комбинация си я има оригинал на тежките мотори.
Вече ако се сложат по-серт спирачки за отпред, ще трябва се барнат и задните. Но там някой запознат да даде съвет.
За двойното серво , виждат се отгоре като се махне кората двата "меха" един зад друг.
двойно серво пасат.jpg
двойно серво пасат.jpg (50.51 KиБ) Видяна 1260 пъти

gemballa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gemballa » Вто 17 юни 2025 20:47

По принцип съм забелязал, че VW/Audi от това поколение са със слаби спирачки отзад, предницата все се "гмурва" при спиране. На едното ми Ауди съм с 345мм отпред и 300мм отзад - е няма такъв готин баланс, много съм доволен.
Чуденката е отзад дали ще станат апаратите от W8

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пет 20 юни 2025 12:33

Мисля че няма да станат без преправяне.
Моята е пасат предно 1.9 131кс AvF
Минах отпред на 312мм от зад съм с вентилирани 256мм с бутало 43мм от 4х4 пасат 193кс. имаше преправяне за да станат.
Имам тема в направи си сам.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... vnz0y55TMO
Имам два задни апарата резервни преправени за преднячка за 256мм вентилирани, но безсъпортите със втулки 16мм за 256 мм вентилиран диск за изнасяне в мазето.
Като гледам апаратите са еднакви за 256мм и 269мми дискове,и с твоите съпорти ще станат,само втулки трябва да си осигуриш и якостни болтове с по-голяма дължина.
Втулките за 269мм трябва да са 10мм дълги а за 256 -16мм
За да дойде диска в центъра на съпорта,става въпрос за задни вентилирани дискове
Трябва да видиш твоите съпорти за кой диаметър дискове са понеже дисковете имат разлика в офсета.
Ако нещо... На Л.С.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 21 юни 2025 6:41

gemballa написа:По принцип съм забелязал, че VW/Audi от това поколение са със слаби спирачки отзад, предницата все се "гмурва" при спиране. На едното ми Ауди съм с 345мм отпред и 300мм отзад - е няма такъв готин баланс, много съм доволен.

Как го реши, че са слаби спирачките отзад???? :mhihi :mhihi :mhihi :screwy :screwy :screwy
На 100 коня умреляк сложи спирачки от Порше направо :icon_lol
Купи й едни хубави НОВИ гуми и не се занимавай с глупости :a045

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Съб 21 юни 2025 7:15

gemballa написа:...от това поколение са със слаби спирачки отзад, предницата все се "гмурва" при спиране.

Тоест искаш да се пребориш със законите на физиката? Дори и 911-ка да си вземеш при при спиране муцуната ще се забие напред, така работят нещата на нашата планета, може да питаме мосю Мъск дали на Марс ще е по-различно.

Не предобряй спирачките отзад за сметка на предните. Като искаш по-големи спирачки, както ти казаха горе сложи си 312мм които са плъг енд плей и не се занимавай с глупости, надали ще намериш някой който да мисли че е добра идея на 100к.с(не се знае и колко са умрели) да се прахосват ресурси за толкова сериозни спирачки.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 21 юни 2025 11:07

Съветвам автора да прочетете за т.нар. "подресорна маса".

gemballa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gemballa » Пон 23 юни 2025 12:54

Danny boy написа:Мисля че няма да станат без преправяне.
Моята е пасат предно 1.9 131кс AvF
Минах отпред на 312мм от зад съм с вентилирани 256мм с бутало 43мм от 4х4 пасат 193кс. имаше преправяне за да станат.
Имам тема в направи си сам.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... vnz0y55TMO
Имам два задни апарата резервни преправени за преднячка за 256мм вентилирани, но безсъпортите със втулки 16мм за 256 мм вентилиран диск за изнасяне в мазето.
Като гледам апаратите са еднакви за 256мм и 269мми дискове,и с твоите съпорти ще станат,само втулки трябва да си осигуриш и якостни болтове с по-голяма дължина.
Втулките за 269мм трябва да са 10мм дълги а за 256 -16мм
За да дойде диска в центъра на съпорта,става въпрос за задни вентилирани дискове
Трябва да видиш твоите съпорти за кой диаметър дискове са понеже дисковете имат разлика в офсета.
Ако нещо... На Л.С.

Благодаря колега за полезния коментар. Ще те поразпитам на лично.

stefan4o написа:
gemballa написа:По принцип съм забелязал, че VW/Audi от това поколение са със слаби спирачки отзад, предницата все се "гмурва" при спиране. На едното ми Ауди съм с 345мм отпред и 300мм отзад - е няма такъв готин баланс, много съм доволен.

Как го реши, че са слаби спирачките отзад???? :mhihi :mhihi :mhihi :screwy :screwy :screwy
На 100 коня умреляк сложи спирачки от Порше направо :icon_lol
Купи й едни хубави НОВИ гуми и не се занимавай с глупости :a045

"Как го реши, че са слаби спирачките отзад????" - От опит с няколко автомобила VW/Audi от това поколение. Обичам да имам спирачно усилие в запас. Единствения негатив е по голямото тегло на дисковете, което бих преглътнал. А новите гуми са ясни :beer

Traytor написа:
gemballa написа:...от това поколение са със слаби спирачки отзад, предницата все се "гмурва" при спиране.

Тоест искаш да се пребориш със законите на физиката? Дори и 911-ка да си вземеш при при спиране муцуната ще се забие напред, така работят нещата на нашата планета, може да питаме мосю Мъск дали на Марс ще е по-различно.

Не предобряй спирачките отзад за сметка на предните. Като искаш по-големи спирачки, както ти казаха горе сложи си 312мм които са плъг енд плей и не се занимавай с глупости, надали ще намериш някой който да мисли че е добра идея на 100к.с(не се знае и колко са умрели) да се прахосват ресурси за толкова сериозни спирачки.

Ще бъдат балансирани, няма как да се преборя със законите на физиката, но мога да влияя на променливите. А за това кой какво мисли, за мен няма никакво значение, ще си ъпгрейдна :beer

Zdravko Zankov написа:Съветвам автора да прочетете за т.нар. "подресорна маса".

:beer

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пон 23 юни 2025 14:40

gemballa написа:Ще е радвам да получа мнения, препоръки и критики относно темата.

gemballa написа:А за това кой какво мисли, за мен няма никакво значение, ще си ъпгрейдна :beer

Малко ми се губи връзката между двата поста. Действай като искаш.

gemballa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gemballa » Пон 23 юни 2025 15:35

Ами критики относно самия процес, по добри варианти за ъпгрейд и тн. А не критики има ли смисъл да се ъпгрейдва или не

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Пон 23 юни 2025 15:52

По-добре ъпгрейдни това куцо магаре.
Инак затова вече не участвам в подобни дискусии всеки башка луд с номера си и нека си прави каквото си е наумил ако ще и парашут да си върже.

gemballa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gemballa » Сря 25 юни 2025 8:35

Хора, питам как да ъпгрейдна,а не дали има нужда или не. И преди да се засили, трябва да може да спира

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 25 юни 2025 13:26

Добре, то спирачките-разбрахме, ма... тоя мотор си е кекав за тунинг.
Не си ли запознат ?
Това не е 131коня, че като го барнеш малко, скочи на 160 коня без зор, а ако му се побае и има кинта излишна за хардуер ( минимум колкото още един пасатор) , минава отболе 200-те коня на колела. И държи.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 25 юни 2025 18:22

samo_pechka написа:... тоя мотор си е кекав за тунинг.
Не си ли запознат ?

Тука мога да поспоря...

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 25 юни 2025 21:03

Добре , моя грешка, не е кекав , а по-кекав от 131коня.

Върни се в “Passat”