Проблем с електрическа ръчна спирачка Passat B6

Техническа и сервизна информация за Passat
Des_1
Автомобил:
Двигател:

Проблем с електрическа ръчна спирачка Passat B6

Мнениеот Des_1 » Нед 06 юли 2025 19:32

Привет.
Моля за помощ относно проблем с електрическата спирачка. Имал съм проблеми и се записваше грешка при бутона. Преди дни при опит за използване спирачката не проработи и сега издава звук за грешка и свети лампа за авария на таблото. Изключих бутона с надеждата да спре, но уви. Някой имал ли е такъв проблем и как може да се реши? Предварително благодаря

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Проблем с електрическа ръчна спирачка Passat B6

Мнениеот Traytor » Нед 06 юли 2025 21:07

За да спреш алармата, ще трябва да извадиш бушоните на бутона, левия мотор и десния мотор.

Слабо място са моторите, влиза вода вътре, корозират и цепят корпуса, горят, така че бих започнал от там. Виж и все пак дали няма някоя адекватна грешка записана, ама при мен записаната грешка общо взето беше толкова обща, че обяснението в рос-тек беше, че може да е от всеки един от компонентите.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Нед 06 юли 2025 22:16

Класика в жанра за Б6. Няма по-досадна аларма от тази на ръчната в тази кола. Даже и с извадени бушони ще ти остане жълтия символ на задраскано Р на таблото, заедно с единичен “тинк” звук при контакт.

Трябва да извадиш точния код на грешката. 95% наистина проблема е в моторите. Аз имам Б6 от 2021 и досега сцепен корпус не съм видял, а съм правил 2-3 пъти моторчетата. Корпусите са доста твърди.
Обикновено текът апаратите, през шест/12стена и пропускат спирачна течност в областта между апарата и моторчетата - тогава дефектират и е мазало. Смяна на моторчето е половината решение и е временно, правилното действие е да се рециклират апаратите и тогава да се сложат нови моторчета. От другаде там течност да дойде почти няма как, уплътнението на апарата ги държи много добре.
Дефектирал бутон е 2-3% вероятен, обикновено се замърсяват пистите на бутоните - има клипчета в тубата как се отваря и се почиства, без да има нужда от нов бутон.
Останалите % в грешката е да е дал фира модула - изключително рядко, както и да има лош контакт на някоя букса към моторче-също много рядко като имаш впредвид цялата гняс която отива там.

Des_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Des_1 » Нед 06 юли 2025 22:25

Сърдечно благодаря за инфото. Утре след работа ще е приключение.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пон 07 юли 2025 6:18

Не пазя снимките на моите 2 мотора които умряха така, но ето един пример:
Изображение

Водата вътре води 2 проблема, ръжда от която мотора заяжда и в зависимост колко вода влезе, през зимата замръзва и цепи пластмасовия корпус и от там количеството вода което влиза се увеличава.
Но, да съгласен съм за това от къде влиза първоначално водата. Ама и двамата говорим за едно и също, проблема почти винаги е мотора.

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Пон 07 юли 2025 7:31

Проблема е, че масово се натягат моторчетата до почти превъртане на болтовете от майсторите. Повечето си казват, че за там няма особен смисъл да се натягат на конкретни Nm и оттам следва проблема - пренатягат с идеята, че трябва да е много стегнато, за да не влезе случайно вода и корпусите се пропукват още при монтажа. Останалото го вършат вибрациите от равните ни пътища и в един момент стигаш до това на снимката - забележи точно откъде тръгва пукнатината.
Затова казвам, че пукнатина не съм видял по мое моторче, а не е като колата да не се кара, а зимата стои пред блока в София, където температурите са слизали и до -20. И като цяло е малко вероятно от камък да се случи, голямата част е калпав монтаж.

Des_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Des_1 » Пон 07 юли 2025 8:25

Колеги, някой може ли да каже кой бушон е за моторчетата, че да спре звуковата аларма? Не са обозначени на схемата

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Пон 07 юли 2025 12:12

Бушоните са общо четири в бушонерата откъм водача.
За левия и десния апарат - По 20А. При мен са 22 и 24, жълти.
За бутона - 5А, 17та позиция, като на него е и АБС-а, т.е. не се изключва в никакъв случай.
За модула - 7.5А, 19ти бушон, като на него са и парктроник, асистенти ако имаш, както и круиз контрола.

Des_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Des_1 » Пон 07 юли 2025 13:18

При мен явно е по-различно

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Пон 07 юли 2025 14:20

Възможно е, вероятно има разлики в пасат от 2005, 2007 и 2009. Напиши в гугъл fuse box diagram passat b6 200X според твоята година и трябва да излезе точната.

Върни се в “Passat”