Пасат В4 , ABS, 1995 - как се сваля вентилатора на парното?

Техническа и сервизна информация за Passat
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Пасат В4 , ABS, 1995 - как се сваля вентилатора на парно

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 11 яну 2014 18:49

Я да ползвам темата на колегата,надявам се,не се сърди.
От време на време при мен се явява един звук като все едно щурец има,вместо вентилатор.
Като се поразклати колата,завой,дупка(рядко явление по нашите ширини :mhihi )"щуреца" млъква.
Колата е със заводски климатроник и работи нонстоп.(Иначе за какво ми е тази благина).
Та има ли смисъл да търся "щуреца" или да си перкам?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 12 яну 2014 15:34

Щурцеа завършва с изгорял вентилатор :mhihi .Вече знаеш как да свалиш вентилатора - смъкни го и го изчисти - издухай го от прахоляка със сгъстен въздух хубаво, после с грес на спрей (ама не WD-40) смажи хубаво втулките (долната и горната,като горната има достъп през витлата на перката).Щуреца ще загине за 0 време и вентилатора ти няма да умре в адски мъки :mhihi

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Вто 14 яну 2014 16:15

zfa159 написа:Щурцеа завършва с изгорял вентилатор :mhihi .Вече знаеш как да свалиш вентилатора - смъкни го и го изчисти - издухай го от прахоляка със сгъстен въздух хубаво, после с грес на спрей (ама не WD-40) смажи хубаво втулките (долната и горната,като горната има достъп през витлата на перката).Щуреца ще загине за 0 време и вентилатора ти няма да умре в адски мъки :mhihi

Сваленият вентилатор подлежи ли на някакъв тип ремонт /смяна на четки, смазване/, който да го съживи или си зависи от състоянието му? Аз в момента изчаквам със свалянето му защото вентилатора в 50% от случаите тръгва, ако не тръгне - с длан удрям един път средно силно кората под него и той тръгва и си работи без проблем. На първа степен се чува едва доловим шум от него, като че ли е разцентрован /втулка?/, но не е щурец :rolleyes .
Ако няма с какво да му помогна ще го оставя да умре и после 100лв. за нов. Но ако има шансове да го спася, бих се пробвал.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 14 яну 2014 21:22

Ами ако продължаваш да го караш така,след това няма да има шансове да му помогнеш :) .100лв за нов е китаец...иснтински,който няма да започне да бие след половин година,струва поне 300лв :mhihi .Втора ръка и ти си имаш. Най-добре го свали и го почисти и виж какво му е положението. Ако са му за смяна втулки/четки и т.н., могат да се сменят,стига да намериш добър майстор на електромотори и да има частите (гледам,че си от София,има къде да те пратя и да ти свършат работа). Ако пък е изяден колектора и е разбалансирана перката, по-добре вземи друг втора употреба в добро състояние за 30-50лв, почисти си го, смажи си го и си карай спокойно без да биеш по таблото :mhihi .В сегашното състояние товариш цялата инсталация заради това, че вентилатора не работи, както трябва - ако си с климатик, ще ти нагори копчето със степените и ще се разтопи, ако си с климатроник, или ще изгори модула с транзисторите за управление на вентилатора или ще ти нагори 30А предпазител за вентилатора над бушониерата.
:beer

rrooccoo
Автомобил: пасат б4 и пасат б7
Двигател: абс 1994г и CFFB 2014г

Re: Пасат В4 , ABS, 1995 - как се сваля вентилатора на парното?

Мнениеот rrooccoo » Вто 22 юли 2025 19:49

Здравейте! Да исползвам и аз темата, някой може ли да ми каже, как се отделя самата перка от електромотор на вентилатора?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 22 юли 2025 20:26

rrooccoo написа:Здравейте! Да исползвам и аз темата, някой може ли да ми каже, как се отделя самата перка от електромотор на вентилатора?

Дай снимка отпред , че не помня дали не беше с гайка тип цанга

rrooccoo
Автомобил: пасат б4 и пасат б7
Двигател: абс 1994г и CFFB 2014г

Мнениеот rrooccoo » Вто 22 юли 2025 21:09

Няма гайка. Не знам как да кача снимка.

Върни се в “Passat”