radotom написа:Мите, при нас има още една, допълнителна дюза отстрани на смукателния колектор. Почти до резервоарчето за спирачките се пада.
Това ти е дюзата за студен старт. При въртене на стартера (сигнал се взема от клема '50' на стартера) и в зависимост от показанието на температурния датчик, компа отваря тази дюза за определено време. Това е автоматичния ни смукач.
При мен преди време имаше студена спойка на един резистор в компа и не получаваше сигнал, че върти стартера. Държеше се почти по същия начин като при теб.
не знам защо, но имам чувството, че при теб зора ще се окаже от термодатчика, обаче...
Не е сложна проверката дали пръска дюзата. Казвай да обяснявам ли, или ше ходиш при Голямото момче с Първи номер в ника![]()
Същият проблем, го имах и аз, преди две години. Колкото по- студени ставаха нощите, толкова по- трудно палеше сутрин. След загряване- никакъв проблем. Първата ми мисъл беше въпросната пускова дюза.
Реших да я тествам със светодиод, при стартер ще подава ли напрежение от контролера. Видимо си беше всичко точно, но като свалих буксата (синя на цвят), тя остана да виси на единият кабел само. Прекъсването беше точно до гуменото уплътнение на буксата, през което минава кабела и той се е държал само на изолацията си. Според мен това се е получило от вибрациите на двигателя. Поялник, калай, спойка и всичко стана ОК.