:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Огледалото в купето свързано ли е със задните светлини ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Огледалото в купето свързано ли е със задните светлини ?

Мнениеот longora » Чет 20 сеп 2007 23:01

Днес забелязъх че огледалото което ми е в купето не се затъмнява когато някой кара зад мен. Колата е Пасат Б5.5. Въпроса ми е дали е възможно това огледало да е свързано със задните светлини и когато е прецакан датчика както е при мен и то да не работи. Гледах за бушони в интернет дали има за това огледало.... не видях. Ако колеги с такива огледала без значение на каква кола са имали подобни проблеми нека споделят решаването им. Благодаря... а ако някой модератор тръгне да ми трие темата .... нека преди това ми каже как да си оправя огледалото защото свикнах да не ми блестят фарове отзад а сега не се търпи.

Последна промяна от longora на Нед 23 сеп 2007 13:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DarkRider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkRider » Пет 21 сеп 2007 8:40

Ако говориш за огледалото за задно вижане, това да не ти светят с фарове отзад няма нищо общо със задните светлини. Точно посредата на самото огледало, отдолу има едно копче, което се бута напред или се издърпва към теб. То променя по някакъв начин ъгъла, под който седи самото стъкло и се получава този ефект. То няма никаква връзка с бушони или други светлини.
Надявам се, че съм разбрал правилно въпроса ти.
Успех!

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 21 сеп 2007 8:51

DarkRider, пишеш за "обикновени" огледала. Освен тях, има и такива, които се затъмняват сами при по-силно оветяване.
longora, огледалото ти оригинално ли е, или е поставяно допълнително ? Ако е вторият вариант, има възможност да са взели "+" точно от този предпазител. Също и при първият де, ама всичко може да се види само на място от "електричар". Според мен не би трябвало да има връзка с датчика на ск. кутия за светлините за заден ход, ама знае ли човек ...

Последна промяна от gr_kanev на Пет 21 сеп 2007 8:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 21 сеп 2007 8:51

DarkRider написа:Ако говориш за огледалото за задно вижане, това да не ти светят с фарове отзад няма нищо общо със задните светлини. Точно посредата на самото огледало, отдолу има едно копче, което се бута напред или се издърпва към теб. То променя по някакъв начин ъгъла, под който седи самото стъкло и се получава този ефект. То няма никаква връзка с бушони или други светлини.
Надявам се, че съм разбрал правилно въпроса ти.
Успех!

Тц,не си го разбрал правилно :lol: Тая колица е по-нова и е с тази екстра май се казваше елктрохроматично огледало или нещо подобно засукано -демек потъмнява само като ти светят с фарове отзад за да ти е по комфортно :lol: А на колегата не му потъмнява и затова пита .

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Пет 21 сеп 2007 9:57

Огледалото си е оригинално и мисля че не е поставяно допълнително от предишния собственик. На самото огледало отдолу както каза колегата DarkRider има някакво кристалче, а не копче (поне при мен) gr_kanev аз вече не знам ... щом като извадя бушона за задните светлини спира да работи турбото, в тази кола всичко е възможно да е свързано по всевъзможни начини... :roll: и за това питам дали някой е имал подобен проблем ( задни светлини и огледало заедно ) но явно не сте имали и за щастие :) Stivi да .. огледалото се потъмняваше и не ми блесеше нищо а само виждах фаровее като леко светлиники ... дълги, ксенон нямаше значение.

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Пет 21 сеп 2007 12:10

:idea: ..Еми довечера си сложи предпазителя, за да ти светнат задните светлини и накарай някой да включи дълги зад теб, за да видиш свързана ли е тази функция с въпросния предпазител... :roll:

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Пет 21 сеп 2007 12:18

Бушона имаш впредвид нали ... ? Ако е за него той си е на мястото защото ако е изваден не бачка турбото. Довечера ще видим какво става с пустия му датчик и ако го оправим него и огледалото се оправи ще е много добре. Ще пиша какво е станало по-късно. А до тогава ако някой има още някоя и друга идея нека сподели :) Благодаря ви!

Потребителски аватар
smsdido
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smsdido » Пет 21 сеп 2007 17:52

Колега аз го имам същия проблем с огледалото като я взех колата си работеше и изведнъж спря да затъмнява разглобих огледалото и видях че към него отиват 4-ри жици с куплунг почистих куплунга сглобих и пак не се оправи после като теб тръгнах да търся за изгорял предпазител но нямаше такъв и за друго не можах да се сетя, така че ако го оправиш кажи как е станала работата

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Съб 22 сеп 2007 17:52

Добре ако разбера как се оправя ще ти кажа веднага ... дано се оправи от датчика... може да е свързано с него.. :( Ако не ще го водя на жичкаджия ...

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Май има неясноти тука....

Мнениеот krraynov » Нед 23 сеп 2007 8:08

Огледалото на колегата longora е самозатъмняващо се!. Неговата функция 'затъмняване' се активира когато:
1. включено запалване и същевременно отзад се появи светлина (примерно от фарове) по-силна от светлината отпред, независимо, дали си включил фаровете или не.
2. Огледалото измерва светлината (на)отпред и (на)отзад
3. Функцията затъмняване се ДЕактивира, ако си включил на задна скорост!

Проверката става по следния начин:
1. Включваш запалването
2. Покриваш предния сензор на огледалото (този който гледа напред по посока на движението)
3. Светваш с фенерче срещу задния сензор (този който гледа назад (по посока на движението)
Изображение
По въпроса за задната скорост - ако ти са изгорели предпазителите за задна - най вероятно няма да има отражение върху работата на огледалото, по-скоро няма да се деактивира най-много, но не съм сигурен-казвам по принцип, защото не съм гледал с подробности точно този възел от схемата...
Обаче, ако е прецакан датчика за задна- както казваш, много е вероятно да има отражение...Така че извода си направи сам ;-)

И все пак - погледни да не би да си сложил някакви ароматизатори които закриват датчиците - те представляват светодиоди, вградени в самото огледало ( и отпред и отзад) на огледалото ...
А обяснението на английски е следното ( и нека такива примерно като колегата дето говорят за лостчета на огледалото.. първо да се осведомят и после да правят изказвания по същество...

"...Interior rear-view mirror
Automatic dimming interior rear-view
mirror
The automatic dimming interior rear-view mirror
dims in steps, if the driver is blinded by high
beams from behind.
It consists of a mirror element and electronics
with two photo-sensors.
The electronics recognizes via the photo sensors
the light influence from the front and back.
If the light influence from behind is greater than
from the front, the electronics emit a voltage to
the coating.
The applied voltage changes the color of the
electrolytes. The higher the voltage, the darker
the electrolyte becomes and causing the light not
to be reflected back as strongly.
When reverse is engaged, the dimming function
is shut off. Thereby with the aid of the interior
rear-view mirror e.g. one can drive out of a dark
garage. "

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Нед 23 сеп 2007 8:47

Ба.и, то това огледало по-сложно от седялката на старата Астра бе :shock

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 23 сеп 2007 10:12

Е хора вие сами го казахте - когато се пусне задна скорост и огледалото се деактивира.
След като в момента най-вероятната причина за светенето на светлините е прецакан датчик ( в позиция "задна" ) какво повече има да се говори....

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Нед 23 сеп 2007 13:40

Колега krraynov много ти благодаря!!!!! Прав си за всичко ! Извадихме датчика на скоростната кутия ( беше се развалил ) Огаснаха задните светлини и вчера когато карах късно вечерта огледалото си работеше :lol: Много съм щастлив. Аз също си мислих че има логика когато са включени задните светлини компютъра да прецени че не е необходимо да затъмнява огледалото... Благодаря ви на всички :) Темата според мен е приключена и може да се заключи и да се остави да се чете ако някой друг колега има някога такъв проблем за да не се стряска :) Поздрави !

Върни се в “Passat”