:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Климатик

Техническа и сервизна информация за Passat
kiss
Автомобил:
Двигател:

Климатик

Мнениеот kiss » Вто 02 окт 2007 20:59

Въпрос - съществена ли е разликата между Климаавтоматик и Климатроник - подозирам, че при едното не се регулират желаните градуси, но струва ли си заради това да се изпусне добра оферта по другите критерии

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Пет 05 окт 2007 20:52

Ами доколкото знам този вид може да студи и да му бъде зададена температура за разлика от климатика. А климатроника да прави всичко.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 05 окт 2007 20:59

Климаавтоматик незнам какво е.За климатроника мога да ти разкажа понеже си имам и съм го наблюдавал как работи.Реално погледнато винаги смесваш топъл със студен въздух (в базовата ситуация без да пускаш Еcon или други режими) и от духалките излиза въздух с определена температура.Гласиш си я колко да е в диапазона 16-32 градуса (има и от 18 до 32 и други вариации ама това не е от конкретно значение).Посредством бутончета управляваш клапи (някои електрически други вакуумни) за насочване на потока.Хубавото е че го гласиш на някаква температура и то си я потдържа независимо какво се случва навън (може да е 9 градуса - вътре да е 24,след момент навън може да 36 и вътре пак си седи 24).
Климатроника може и да работи като обикновенно парно или като обикновен климатик ама за целта го слагаш на крайна степен (или най-ниска температура или най-висока при което отй или вее горещо или студ ама не следи каква е температурата в купето).
Общо взето с това мога да ти бъда полезен.
Успех!

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Пет 05 окт 2007 21:12

Ами ако бъркам нека колегите ме поправят. Но аз знам за три вида климатици: 1.) Климатик- само студено духа 2.) Климаавтоматик духа студено с опция за настройване на температурата 3.) Климатроник за който колега по горе е написал цял роман.

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пет 05 окт 2007 21:39

Аз пък знам, че климаавтоматик го има в първите ситроен ксара - датчик, който мери температурата в колата и управление на силата на въздуха -оборотите на вентилатора.

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Пет 05 окт 2007 21:45

Ами може и така да се каже. Идеята е, че се задава температура за охлаждане, която при климатика можеш да регулираш единствено чрез потта на гърбът си :D

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 05 окт 2007 22:01

orlinlakov написа:... температура за охлаждане, която при климатика можеш да регулираш единствено чрез потта на гърбът си :D

Грешка !
Има още поне два начина за регулиране.
Първи (аз най-често точно него практикувам) - спирам за известно време климатика (с такова съм) - от копчето АС, т.е. спирам компресора. При нужда допълнително регулирам с вентилатора, насочването на въздуха, както и рециркулацията.
Втори (лично на мен ми се струва малко безсмислен, ама все пак е възможност) - чрез врътката на парното (май при някои климаавтоматици точно от там става регулирането - не съм запознат), т.е. и парното грее, и климатика охлажда.

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Съб 06 окт 2007 9:31

Просто исках да кажа, че климаавтоматика е подобрен климатик. А иначе и аз си регулирам температурата по начина, който описа горе. Това с потта на гърбът беше образно казано. :wink:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 06 окт 2007 15:17

Разликата между климатика и климатроника според мен е че на пътуване от 200км. ще имаш да речем 20 движения на дясната ръка в повече по посока на врътките за сила и посока на духане-не е болка за умиране и определено не е най-важния критерий при избор на кола !

Върни се в “Passat”