как се обира луфта в волана
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
как се обира луфта в волана
нали нормално е да има лек луфт като се върти волана наляво и дясно, ама при мен е доста голям, реиката ми е механична,гледам има на нея един винт, и някаде тук в форума бях чел че оттам се регулира, ама да каже някои които знае, а не да експериментирам
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Прегледал ли си външните и вътрешните накрайници преди да тръгваш да въртиш винта на рейката?
ако имаш разбит външен или вътрешен накрайник пак ще имаш луфт.Иначе винта ако го завиваш увеличаваш натиска между гребена и колелото и така намаляваш луфт-а.Ама това става до един момент.След даден предел на износване това не помага по принцип.Отделно недей да натягаш като хамалин защото тогава затягаш много волана (ще сане по-тежък) и увеличаваш в пъти износването на рейката заради постоянното напрежение,под което трябва да работи.
Успех!
ако имаш разбит външен или вътрешен накрайник пак ще имаш луфт.Иначе винта ако го завиваш увеличаваш натиска между гребена и колелото и така намаляваш луфт-а.Ама това става до един момент.След даден предел на износване това не помага по принцип.Отделно недей да натягаш като хамалин защото тогава затягаш много волана (ще сане по-тежък) и увеличаваш в пъти износването на рейката заради постоянното напрежение,под което трябва да работи.
Успех!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
И аз мисля, че по - вероятно е да е от карето на волана, но пък от него би трябвало да почуква при неравности по пътя.Карето обаче е хванато за кормилния прът посредством шлици и болтче за контра за да не се измъква. Има и една пружина, която го държи постоянно натегнато и може и от нея нещо проблема да идва.
Зад педалите е карето в една пластова кора издута напред. При мен кората беше захваната с две пластмасови болтчета към купето.
Успех.
Зад педалите е карето в една пластова кора издута напред. При мен кората беше захваната с две пластмасови болтчета към купето.
Успех.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Като заговорихме за волани нека и аз споделя (преди време питах, но уви ...).
Проблем с луфт, замо че в обратна посока на разговора
Появи се малък луфт във волана, обаче нагоре надолу. Може би е по-малко от милиметър, но го има. Все едно имам чупещ волан, а принципно нямам. Някаква идея къде да погледна.

Появи се малък луфт във волана, обаче нагоре надолу. Може би е по-малко от милиметър, но го има. Все едно имам чупещ волан, а принципно нямам. Някаква идея къде да погледна.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
passenger написа:Като заговорихме за волани нека и аз споделя (преди време питах, но уви ...).
Разбито ти е горното лагерче на кормилният прът.Ако извадиш волана ще го видиш.

- sashoskiora
- Автомобил:
- Двигател:
Моито мнение е да не се пипа произволно по реиката и да се правят такива самостоятелни реглажи.Отностно луфта на волана наи вероятно е от разбито каре,характерно за нашите пътища.В такава ситуация са чува тропане някъде под километража и то при малки неравности,наи добре са засича на павиран път.А самото каре се вижда и ако има кои да ти разклати волана ти сам ще установиш че карето ти е разбито.
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
passenger написа:10х. Ще погледна там при първа възможност.
Там е проблема

Решава се по няколко начина.Всъщност лагера е набит в алуминиевата конзола на която е и патрона за палене и т.н.На всичкото отгоре е и капсолован.Та ако ти се занимава сядаш с една пиличка и изпилваш ръбчето,което всъщност го капсолова и след това с леко почукване го вадиш.Доколкото си спомням беше стандартен размер.Оригинално е един месингов.Вадиш стария и набиваш новия (и вече няма ръбче,което го законтря).
Другя вариант е по-лесен ама и по-скъп.Купуваш си цяла нова конзола и амо отиваш на ключар да ти премести патрона на новата конзола.Аз си взех от Ауто + и струваше около 40лв.Ключаря ми взе още 10.Просто е по-бързо решението по този начин.Средно при БГ условия заминават за 2-3 години тези лагерчета.
Долу при карето на оста имаш още едно което е гумено и също заминава.Ако волана ти се мести леко нагоре-надолу при гърбици и поскръцва - от него е.Той струва към 15-тина лв ама се изтърбушва всичко около педалите за да стигнеш до него и да може да се работи по-спокойно.
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Ами...не
След махането на волана доколкото помня (не го ремонтирах аз просто) се махат лостчетата за светлините и чистачките (нищо страшно).След това незнам кое точно се сваля ама при мен свалихме цялата конзола и тогава видяхме,че има ръб и за да не го пилим и т.н. взех друга (просто нямах време за реакция).
Като го свалиш го носиш заедно с теб по магазините и те си мерят размерите с шублер,ако има номер гледат какъв е и казват илат ли нямат ли.
Преди време имаше огромен магазин за лагери на Ботев отляво като ходиш от Сливница за към гарата ама незнам дали още го има.
Успех!

След махането на волана доколкото помня (не го ремонтирах аз просто) се махат лостчетата за светлините и чистачките (нищо страшно).След това незнам кое точно се сваля ама при мен свалихме цялата конзола и тогава видяхме,че има ръб и за да не го пилим и т.н. взех друга (просто нямах време за реакция).
Като го свалиш го носиш заедно с теб по магазините и те си мерят размерите с шублер,ако има номер гледат какъв е и казват илат ли нямат ли.
Преди време имаше огромен магазин за лагери на Ботев отляво като ходиш от Сливница за към гарата ама незнам дали още го има.
Успех!