Питане за TPS

Техническа и сервизна информация за Passat
ivan vd
Автомобил:
Двигател:

Питане за TPS

Мнениеот ivan vd » Чет 06 дек 2007 10:03

Здравейте колеги, в един магазин намерих TPS за пасат 1995г , 1.8 МИ , ABS двигател, стъпков мотор с 4 пина, за 133 лева на BOSH :roll: . Интересува ме някой слагал ли е такъв и какъв му е живота, или нещо си дал ама нищо не си взел. Благодаря ви.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 06 дек 2007 10:07

кое от 2те си намерил?
ТПС и стъпков мотор са 2 различни неща.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 06 дек 2007 10:09

За нови такива дивотии съм чел тук, във форума цени като тази, само, че умножено по 3!
Ако работи дивотията -> ударил си кьоравото! :yahoo:
Лошото е, че на тази цена ми се струва, че ако въобще тръгне, то няма да е за много дълго :(
Ти преценявай!
vaskoto1 написа:кое от 2те си намерил?
ТПС и стъпков мотор са 2 различни неща.

Васе, ми те не вървяха ли само комплект?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 06 дек 2007 10:14

цъ, радо...
степмоторче за моно 4 пиново е около тая цена която споменава колегата-затва питам.

иначе ТПСа върви анблок с цялата долна част на моното ама без мотора и е към няколкостотин по спомени...

отделно дето за колата която пише тоя пич мисля че степа е 6 пинов който пък се върти около 250+ парички... :wink:

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Чет 06 дек 2007 10:30

И на мен са ми казвали че само тази графитна плочица, наречена TPS струва някъде около 6 стотака като нова. Чудел съм се защо е толкова скъпа, но сега след като Васко каза че върви с долната част на моното, започвам да разбирам защо е такава цената и.
Ако някой от колегите се научи да рециклира успешно този TPS ( ако въобще е възможно това ) , то би натрупал добро състояние от уменията си. Аз даже ще му бъда първия клиент :)

ivan vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan vd » Чет 06 дек 2007 10:32

Правих запитване в automaxbg.com , като първо питах за TPS , но ми върнаха отговор какво е това. Аз поясних , че е датчик за положението на дроселовата клапа и от там ми върнаха отговор че за стъпково моторче с 4 крачета е 133 лева , а за стъпково моторче с 6 крачета е 210 лева . Аз съм разглобявал и почиствал моето стъпково моторче и съм сигурен че е с 4 пина.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Чет 06 дек 2007 10:41

Колега, ти продължаваш да не правиш разлика между двете неща. В началото започваш с ТПС, а след това продължаваш със стъпковото моторче. Разбери че това са две различни неща!
Аз не мога да разбера ти кое точно имаш в предвид - стъпковото или ТПС :) ?
Стъпковото моторче се намира пред моното, а ТПС-а е една черна плочка, пак е прикрепена за моноинжекцията, но отстрани ( от към страната на шофьора).

ivan vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan vd » Чет 06 дек 2007 10:56

Докторе, цитирам дословно отговора получен от магазина :lol: , а в запитването изрично бях записал throttle position sensor с пояснение датчик за положенито на дроселовата клапа. Карам този пасат от 4 години и специално по моното няма място където да не съм пипал.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Чет 06 дек 2007 11:08

Мдаа, значи правиш разлика и ти е ясно за какво става дума.
Добре ве Ванка, ти като ти предложиха този комплект в магазина, освен стъпковото моторче, видя ли и ТПС-а ?
Ако наистина всичкото това нещо е на такава цена - идвам и аз до Видин да си го купя :wink:

ivan vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan vd » Чет 06 дек 2007 11:24

Извинявам се предварително , че темата стана диалог , но я пуснах именно защото и аз се усъмних . Все пак TPS Bosch и на други места са ми казвали , че върви заедно с основата . Докторе , магазина е automax.COM (демек порових се в интернет) :D .

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 06 дек 2007 14:39

ivan vd, не се кахъри за нищо :D .

Колегите са изписали вярни неща.

Ако правилно разбрах ти си свалял стъпковото моторче, така че си наясно къде се намира какво представлява и с колко пина е куплунга, който е връзката му с "главния мозък" - компа. На моя пасат, който е със същия мотор пиновете са 4-ри. Цена ок 120 лв.

ТПС-датчика се намира от дясно на моноблока, когато си застанал с лице към двигателния отсек, т.е. на ок 90 градуса в дясно от степ мотора. На него също има куплунг, а плочката е с елептични отвори и е захваната с четири болтчета(за регулировка на положението). В София има магазин в който се продава само тя на ориентировъчна(не съм ходил лично) цена от 130 лв. Може да си я смениш само нея, но след това трябва де се настрой при човек, който да бучне слушалката в компютъра.

Живота и на двата датчика е относително понятие в зависимост от производителя, но не би следвало при оригинална част да е под 100 хил. км.

ivan vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan vd » Чет 06 дек 2007 16:16

Благодаря на колегата Dpop за изчерпателния отговор. Относно датчика за положението на дроселовата клапа - наясно съм какво представлява, за какво служи и как се центрова . Свалих го , видях , че долните две графитни писти са дълбоко надрани в началото , окъдето идва и проблема с оборотите на колата (компютърната диагностика не успя да го хване) и го монтирах по белезите които бях драснал предварително и проблема си остана. Карах още няколко дена така и от вътре нещо взе да ме човърка. На работещ двигател разхлабих 4-те болта на TPS-a и го завъртях обратно на часовата стрелка около 2мм и ЕКУ-то подаде сигнал на стъпковия мотор , който си прибра буталцето и оборотите на колата паднаха от 2000 на 500 1/мин. Изфорсирах няколко пъти двигателя и оборотите си падаха до 500 1/мин без да се задържат . След това дадох предварение от делкото и оборотите се вдигнаха на около 800 1/мин .Карах така около 200 км без какъвто и да е проблем и отидох на компютърна диагностика , където също не бе отчетена грешка в компа.Карам така вече месец и половина без какъвто и да е проблем и с ясното съзнание че това е временно явление и без смяна няма да мина. Надявам се ясно съм обяснил връзката между TPS,ЕКУ и стъпков мотор, което ме е заблудило ,че вида на TPS-a зависи от това колко пинов е стъпковия мотор.
Благодаря на всички включили се в темата.
Ключ!

Върни се в “Passat”