колега,опасни води
Не четящия да те пита-защо на ЗиЛ динамото е 110 Ампера?
Правилото за батерия-алтернатор е 3:1.Значи на КА -то може да се сложат 250 амперови батерии и ще бъдат заредени от алтернатора,ако няма естествено други консуматори.Такива са музика,подгрявания на заден джам и др.
Зареждането зависи от това колко е разреден акумулатора, т.е. ако успееш да запалиш с много разреден акумулатор зарядния ток ще е по-голям от този, ако това стане при зареден акумулатор-тук подкрепям до някъде kossis.Теоретичнотой може да кара и с алтернатор 60 ампера,но зимата на кьси дистанции може да не дозарежда батерията достатьчно,на дълго проблеми никакви.
Тук са и разликите,все пак алтернатора трябва да храни известен брой консуматори без да се отрази това на акумулатора,а и да му остане ток и за зареждане.На всяка кола инсталацията е съобразена с това.Но лично аз смятам,че в първите моменти от запалването най-голям консуматор се явява акумулатора.Там бушони няма,самата зареденост на батерията е един вид бариера на консумацията.Не знам до какъв ампераж може да стигне тока там.Тук вече става страшно/по моята теория/.Първо да разграничим Ампер часовете от Амперите.Един акумулатор от 74ампер часа може да има стартов ток 750 ампера.Това е за дизел.За някои бензини са достатъчни и 80 ампера ток при палене.
Останалото може и да е случайност,че ми е гръмнало нещо,че на колега от ауди форума му се стопил бушон след слагането на по-голям акумулатор...