beboyan написа:Да попитам за GRA темпомата — имам евтиния вариант, но стъпката е през 10 км, може ли да се направи така, че стъпката да е през 1 км?
Да разбира се. То е направено. Ако "бутате" лостчето нагоре или надолу скоростта нараства с по 10км/ч., ако го дръпнете към шофьора скоростта се увеличава с 1 км/ч. (ако GRA е активна, в противен случай при първото дръпване GRA се активира), ако натискате страничният бутон (и GRA е активна, в противен случай се запомня текущата скорост) скоростта се намалява с по 1 км. Тези неща са обяснени подробно на стр.239 от книжката.
За Опел Инсигнията - аз съм написал вече: това е точно така, както казвате - задните седалки са неизползваеми от мъже с българските размери

а самата кола, въпреки, че изглежда добре е технологично една категория надолу.
Що се отнася до разхода на гориво. Моето мнение и съвет е да засечете разхода по класически начин - нулирате дълговременния брояч (long-term), пълните резервоара до горе, ама наистина до горе при Б7 това е доста трудно, изминавате определено разстояние - над 200 км и доливате пак до горе. Напълно истинският вече разход се получава като разделим долятото гориво на изминатите с това гориво километри и умножим по 100. При Б7 (може би при дизелите) показанията на компютъра и истинските е много голяма - над 1 л. Известно време мислех, че моят автомобил има проблеми - оказа се, че не така. Един от колегите в тази тема даде връзка към сайт на който много потребители си записват разхода на гориво. Сайта предоставя тази информация обобщена по марки и модели. За Б6 и Б7 разходите за 2.0 тди са тези, които и аз отчитам и посочвам тук - 8.5 - 9л. на 100км градско и 6 -6.5л на 100 км извънградско при каране със 110-120км/ч. Няма лъжа и няма измам, като се прибирах по празниците заредих догоре на Лукоил 150-ти километър. В София заредих до горе отново - резултатът е 25 лв. нафта. Карах с темпомат - скорост 110км/ч. ТОВА Е ИСТИНАТА! 150км за 25 лв.
Аз отдаван си мисля, че трябва да обърнем повече внимание на бензиновите двигатели. Разходите им вече са измерими с дизелите. Цената на бензина е по-ниска. Сега чувам, че ЕС ще увеличи акцизът върху дизела и от 2013 година той ще се увеличи с още 20ст./л. А TSI двигателя е много по-тих и po-malko капризен от TDI.