a4tech написа:ОК, аз питам толкова подробно, защото имам малки съмнения, че нещо в тая система при мен не работи. Значи отварях филтъра за малко да гледам кво става. При напълно загрял двигател (бях минал около 40км) веднага вкарах колата в гаража (има парно и е сравнително топличко да кажем около 15-тина градуса, то и навън не беше мн студено), паля и работи над 5 мин, а клапата си стоеше абсолютно плътно на положение топъл въздух. Искам да разбера аз ли нещо не съм направил коректна проба или нещо се е скапало. А и като гледам от къде идва маркуча(директно от капака на моното през едно щуцерче) за вакуума на клапата, не мога да си обясня как нещо ще го спре тоя вакуум и да премине на студен въздух. Колата я имам от скоро и се чудя да не би някой да е одърпал някой чаркалак (някой беше споменал за някакви биметални пластини).
Значи нормалното положение на тази клапа е "другото", да смуче "отпред", така че ако нещо се прецаква по вероятно е да ти дърпа само студен въздух а не както си го описал.
Имам две предположения:
1. Клеясала ти е клапата в положение "отзад". Има едно мъркуче дето идва от моното и влиза във в. фитър, откачи го откъм филтъра при работещ студен двигател и виж дали клапата ще отиде в положение дърпане на въздух отпред, Размърдай я с ръка, както казах нормалното попложение е да дърпа студен въздух, ако не е клеясала се усеща че натам си "тегне" клапата
2. Може да си е всичко нормално при теб. Аз преди ти обясних много зле , ама тя клапата постояно върви напред назад , да балансира температурата докъм 30-40 градуса. Имай предвид че като гледаш така 5 минути, филтърната кутия ти е отворена, и то дигателя и сътоветно моното смуче не "отзад" а от отворената кутия и така се нарушава принципа на работа. Та след толкова много приказки дето и аз няма да си ги разбера