? за Предварение на 1,8 ABS

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
cerosina
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cerosina » Пет 09 яну 2009 10:09

a4tech написа:ОК, аз питам толкова подробно, защото имам малки съмнения, че нещо в тая система при мен не работи. Значи отварях филтъра за малко да гледам кво става. При напълно загрял двигател (бях минал около 40км) веднага вкарах колата в гаража (има парно и е сравнително топличко да кажем около 15-тина градуса, то и навън не беше мн студено), паля и работи над 5 мин, а клапата си стоеше абсолютно плътно на положение топъл въздух. Искам да разбера аз ли нещо не съм направил коректна проба или нещо се е скапало. А и като гледам от къде идва маркуча(директно от капака на моното през едно щуцерче) за вакуума на клапата, не мога да си обясня как нещо ще го спре тоя вакуум и да премине на студен въздух. Колата я имам от скоро и се чудя да не би някой да е одърпал някой чаркалак (някой беше споменал за някакви биметални пластини).

Значи нормалното положение на тази клапа е "другото", да смуче "отпред", така че ако нещо се прецаква по вероятно е да ти дърпа само студен въздух а не както си го описал.
Имам две предположения:
1. Клеясала ти е клапата в положение "отзад". Има едно мъркуче дето идва от моното и влиза във в. фитър, откачи го откъм филтъра при работещ студен двигател и виж дали клапата ще отиде в положение дърпане на въздух отпред, Размърдай я с ръка, както казах нормалното попложение е да дърпа студен въздух, ако не е клеясала се усеща че натам си "тегне" клапата :) Почисти и така...доста боклуци се събират там.

2. Може да си е всичко нормално при теб. Аз преди ти обясних много зле , ама тя клапата постояно върви напред назад , да балансира температурата докъм 30-40 градуса. Имай предвид че като гледаш така 5 минути, филтърната кутия ти е отворена, и то дигателя и сътоветно моното смуче не "отзад" а от отворената кутия и така се нарушава принципа на работа. Та след толкова много приказки дето и аз няма да си ги разбера :) - проверявай клапата така: загрей си двигателя до работна темп в гаража , загаси го и тогава отвори фитъра, трябва да е ок. Като влизаш отвън, нормално е да ти дърпа отзад , доста е студено тези дни, и като отвориш филтъра не е същото като при затворен филтър :) абе не мога да обяснявам толкова ...

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пет 09 яну 2009 15:24

cerosina написа:Хм, хубаво де :) ама като търси оптимално предварение как разбира дали е достигнато ?
Единственото за което се сещам ламбда датчик ... гледа дали сместа става по "хубава" и си вика, аха това ще е предварението :)
Не знам, не ми се вярва както казах тоя комп да е чак толкоз "умен" :)

Сигурно прави някакъв вид простичко адаптивно управление, като ползва сигнала от ламбда сондата за обратна връзка.

Последна промяна от dj_tuhla на Нед 22 мар 2009 20:37, променено общо 1 път.

a4tech
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот a4tech » Пет 09 яну 2009 17:06

Благодаря ви още веднъж. Само да уточня за клапата - сигурно е че не е клеясала (преди да запаля е в положение отпред и после веднага се премества) или пък спукана, оборотите са супер. Възможно ли е обаче макар и малко да вдига разхода на газ ако е в положение само топъл въздух. Как изглежда тоя температурен регулаторрегулатор. Къде мога да го видя на снимка примерно.
Съгласен съм че може и пробите ми да не са коректни. Ще пробвам пак. Но все си мисля, че или някой е махнал нещо покрай тоя регулатор, или аз не мога да го позная кое е това чудо. То не е изключено, все пак от автомобили имам мн бегли познания :)
Айде наздраве на всички, че стана ракиено време. :)

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Пет 09 яну 2009 19:44

a4tech,ти караш на газ = нямаш нужда от топъл въздух.Имаш и съмнения и терзания за коректната работа на тая клапа.Моят съвет е да я застопориш така,че да осигуриш на мотора само студен въздух или поне да махнеш гофрирания ''маркуч'' между кутията на въздушния филтър и изпускателния колектор.Хората слагат интеркулъри и се чудят как да си докарат повече студен въздух,ти искаш да пускаш топъл на газ. :lol:
И аз съм слушал и чел за клапата топъл-студен въздух,че работи постоянно и продължава да участва и на загрял двигател като пуска топъл въздух и при рязко подаване на газ и при високи обороти,което ме навежда към мисъл и за икономия...

Върни се в “Passat”