Изгарящи бобини Б5.5,1.8Т

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re: Изгарящи бобини Б5.5,1.8Т

Мнениеот vaskoto1 » Чет 17 сеп 2009 19:46

помни, помни...
ти си единствен досега, дето ме е занимавал с такова нещо.
демек-незабравим си за момента... :banghead: mhihi
може да се провери с едни ~600 кинта-не е точно оферта... :?

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 17 сеп 2009 19:53

Друг, стар и известен, че работи не може ли да се намери за проба?
Така и така е дал пари за толкоз бобини и свещи, па накрая и комутатор да купи (стар, нов), барем има късмет.

Потребителски аватар
addrak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот addrak » Чет 17 сеп 2009 20:02

На моя Шаран на втори цилиндър 2 бобини сменени на по 6-7000км.А сега и на трети изпатка ,едвам докарах колата на 3 цилиндъра.Броиката 100лв.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 17 сеп 2009 22:09

извинявам се за снощи , но при разглеждането на една схема бобините бяха дадени за по 2 свещи ,което ме обърка за момент! :) почти TS! :) с един колега от форума на дълго и широко коментирахме твоя проблем и стигнахме до заключението ,че проблемът ти е в претоварването на вторичната им намотка и като погледнем схемата на свързване , причината може би е в повишено контактно съпротивление на общата им маса на вторичните намотки.откъде другаде ще се повиши токът във вторичната намотка , че да я прекъсне (изгори)?веригата на първичната намотка минава през базата на ключа транзистор управлвана от ЕБУ?!или някоя лоша (студена) спойка в ЕБУ която да повишава токът ?!наистина интересно!
изказах просто мнение .не съм лазил по такъв мотор!коментирам от друг опит!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 18 сеп 2009 1:37

Това добре...ама тогава щяха да горят произволно като пуканки а не след поределено време или по-дълга работа.При претоварване биха изпляскали и 4-те на дълъг път...а те си горят регулярно горе-долу през равен интервал от време...по-скоро тогава следва да се мисли за констурктивен проблем отколкото за последвало настъпило събитие т.е. проблем. Понеже дефакто ако масата е зле или се претовава някоя от намотките няма да има значение колко точно е стара бобината..претоварва се и гори....вярно,че има значение все пак дъртостта и понеже при редовно претоварване рано или късно би изгоряла...ама странното е,че нито един път вече за 6 бобини не е изгоряла някоя нова,която колегата си е сложил...а винаги гори някоя от по-старите.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 18 сеп 2009 7:21

Staikov написа:....
И така май стигаме до комутатор,както казаха колегите The_Machine и milmar(нищо,че си дизелджия-и вие сте хора все пак :D )...... изниква въпроса как може да се провери и евентуално докаже тази хипотеза????

Дизелджиите караме истински коли и нямаме такива бобини , нито пък проблеми с тях mhihi , в кръга на шегата .
За хипотезата : ами най-сигурния начин е смяна и каране няколко хил. км. Както спомена някъде - ако не изгори бобина - значи :да: .
Иначе - трябва да се тества от човек който " много разбира от ток " , а също и от коли . Такива съвпадения просто няма , така че първия вариант mhihi . ВАГ-КОМ-а не зная дали би помогнал реално в този случай .

rudoni написа:причината може би е в повишено контактно съпротивление на общата им маса на вторичните намотки.откъде другаде ще се повиши токът във вторичната намотка , че да я прекъсне (изгори)?веригата на първичната намотка минава през базата на ключа транзистор управлвана от ЕБУ

при лош контакт токът няма причина да се "повиши" :) и "изгарянето" на бобините не значи непременно прекъснали :wink: . Ако се губи маса във вторичната страна - по-скоро ще се получава голямо пренепрежение и съответно пробив в изолацията в самата вторична намотка на бобината ( това е трансформатор , не бобина ) . Освен това по схемата е нарисуван транзистор за обща представа , но това не е реалната схема , зад този "транзистор" се крие схема за управление .

Потребителски аватар
kirhadj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirhadj » Пет 18 сеп 2009 19:32

Колега, пробвай да сложиш бобини от друг двигател. Например от Ауди 1,8Т в същия интервал на година на производство. Има поне 3 модела на двигателя.

Потребителски аватар
kretenia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kretenia » Съб 19 сеп 2009 15:39

Аз съм със същия двигател,за последните два месеца също смених бобините на два от цилиндрите но при мен го отдавам(засега,ако не почнат да горят вече сменени)на пробега-250к,естествено износване.
По повод забележката на Васко,дали сменяме свещите заедно с бобините-аз не съм ги сменил,само бобините.Мойте са Денсо Иридиум на около 40к.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 19 сеп 2009 20:28

колега milmar
аз тествам и с мотортестер който имам и съм наясно с прекъсването и нарушената изолация на бобините. но откакто взеха да ги правят все по миниатюрни тези бобини повече се повреждат.това не са ония старите с охлаждане в тях :D !а за съпротивлението и влиянието му на тока съм запознат много добре - за това и писах "контактно "съпротивление!във връзките се получават нагари , окиси и т.н. които влияят на тока !за това се почистват всички контактни връзки и пръскат със контактен спрей!колегата нека ги почисти и смаже и да видим ефекта! :да:

Потребителски аватар
MAPTO7007
Автомобил: Golf IV 4MOTION
Двигател: AZJ 2002

Мнениеот MAPTO7007 » Чет 12 ное 2009 1:18

Здравейте колеги ...
Гледам че няма развитие по темата ... аз съм със същия мотор AWT само че на Ауди.
Интересно ми е кога ли ще се сблъскам с подобен проблем и дали ще се е намерило решение за него.
Колата вече я карам 10000-тина хиляди километра нямам проблем `да чукна на дърво`
Взех я на предполагаеми 114000 километра.
Ще се радвам ако се е намерило решението на проблема. :да:

Staikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Staikov » Съб 14 ное 2009 1:14

Aми решението засега е нова бобина,оригинална сложих тоя път,нови свещи и големи надежди :bowdown да не изгори пак някоя!!!!Че какъвто е момента само с такива харчове ми се занимава :063: ...Не стига ,че и съединителя му смених,нова бобина не му се полага скоро :D !!!!!Тоя път обаче бобината легна тънко,справка:http: //cgi.ebay.com/ebaymotors/VW-Jetta-Passat-Golf-Beetle-Ignition-Coils-2000-2005_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem5185b7c20eQQitemZ350135763470QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories
А и понеже имам кой да ми я поръча и донесе от щатите,не я усетих грам.В линка цената е за комплект,а едната излиза около 25$.Тук една е горе-долу колкото тия 4 броя,изводите са ясни!А между другото аз дори не знаех,че ще ми донесат оригинална-изненадах се много приятно!Другата седмица ще ми донесат и тампони за двигатeля пак на смешна цена,да ги видя те какви ще се окажат.Абе тъпа работа-на мизерния ни стандарт на живота да ни цакат с няколко стотин процента отгоре за глупости!!Ама както казва класика-Животът е радост и тъга....

Потребителски аватар
Garion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Garion » Съб 14 ное 2009 14:47

Колега какъв е каталожният номер на бобините които ти сменяш ? Имам предвид VAG номера ?
Аз се интересувах преди време по въпроса с бобините и стигнах до извода, че има фабрични проблеми с определена серия 06B 905 115H, която по-късно е заменена с 06B 905 115J.

Моята кола е с 06B 905 115J, но въпреки това и на мен ми изгоря бобина преди седмица, така че явно това не е гаранция... Само за информация, новата бобина, която купих е BERU от autoplus, ще видим колко ще изкара.

Все пак ето една интересна статия по въпроса, дано ти помогне:

http://www.mylemon.com/VW_18T.php

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Съб 08 май 2010 18:37

Още един с изгоряла бобина 06B 905 115J само че на ALT мотор. :banghead:
Според ЕТКА-та последната е 06B 905 115R. Има ли някой с последният "шедьовър" на VW, че да знем колко км. ще ме изкара чисто нова или да си търся пак 06B 905 115J ?

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 09 май 2010 1:52

Staikov. Имат ли бобините щампа с логото VW/AUDI и каталожния номер върху тях? Да не е някое хвърчащо етикетче с надпис VW... Ако са оригинални, то си е оферта отвсякъде. Дори и с ддс-то, мито и каквито разходи има още.
Като спомена тампони, имам една прясна случка с българските продавачи (то май си имаше отделна тема - не ходете повече в този сервиз или нещо такова беше). Значи вземам си тампон за двигателя. Казват ми - Лемфьордер е! Обаче като го загледах по-хубаво, точно там където му е марката е протрито. Даде ми го в употребявана картонена кутия на която пише - "Boje" :screwy (уш лемфьордер вземам, пък се оказва боже...) Личеше си как са му били мръсни ръцете на майстора, докато е вадил тампона и си беше оставил отпечатъците по кутията. И сега идва най-интересното. Като го питах защо е протрито там където е марката, той ми вика, че този тампон всъщност е оригинален и понеже нямали право да продават оригинални части на VW и ако ги разберат, че ги дават толкова евтино, щели да ги скъсат от глоби. :lol: ... та затова тампончето било протрито. В края на краищата го взех. Продавача демонстрираше някакви заучени движения с калкулатора и стигна до умозаключението, че ще ми направи даже около 20-тина процента отстъпка от цената на тампона. Това с отстъпката сигурно беше, нещо като да се почувствам по-специален ...че е на далавера. :lol:
Като резюме: тампон лемфьордер в кутия от боже, само че оригинален на неприлично ниска цена + 20% отстъпка ...жалка картинка. Извинявам се за офф-а.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Нед 09 май 2010 10:11

Аз бих си проверил дебитомер, ламбда, катализатор, налягане на турбото. Но първо бих пробвал с по-студени (иридиеви) свещи. Т.е. бих търсил причина за лоша смес и повишена температура.
Тези бобини са с вграден комутатр (поне при мен). Може да се провери и управляващото напрежение.

Върни се в “Passat”