Има ли разлика между ABS датчиците на B3 и B4?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Re: Има ли разлика между ABS датчиците на B3 и B4?

Мнениеот Dpop » Чет 22 апр 2010 16:11

doktora написа:...
В руските файлове които съм си изтеглил за пасата, гледам че май трябва да махна някакво щифтче и после да развия гайката на главината която стяга и лагера. От предишно сменяне в сервиз на задните лагери се сещам, че после натягането на тази гайка е много специфично.Също така си спомням че когато са отваряли барабана , бая "бой му хвърляха" докато се отдели от главината. Но сега може да не му трябва толкова бой, тъй като скоро сменяха в сервиз задните накладки и евентуално може да се отдели по лесно.
Моля колеги помагайте, ако можете бъдете по подробни как се отворя барабана?

Това в руските сайтове е доста добре описано.
Изваждаш капачката в центъра на барабана и вътре се вижда шпленда, който фиксира гайката. След като го махнеш и развиеш гайката е добре с помоща на отвертка/пинцети да извадиш и лагерчето. После дърпаш барабана, а ако не може започваш да го теглиш с въртеливо движение и ако не стане така и малко бой с чук/но не се отпускай много, за да не сцепиш барабана/.
:) За затягането на гайката има тема.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Пет 23 апр 2010 11:05

Колеги, вчера останах леко казано учуден от това което видях с очите си.
Вчера ABS-а реши да проработи макар и за кратко време. Тъй като мултицета ми беше под ръка, веднага замерих и 4-тях датчика. Всички показваха стойности от 1,08 до 1,12 с изключение на четвъртия заден ляв датчик - 80,9 , даже докато мултицета беше включен към него тази стойност си растеше бавно, без да огъвам кабела , без да правя нищо. След замерването включих отново датчика към системата и при завъртане на контактния ключ, лампичката на ABS угасваше , т.е. системата го приема въпреки огромните стойности :shock . Направих още няколко пъти операциите - замерване на същия датчик + включването му към системата + завъртане на ключа на контак и при всичките опити ABS-а приемаше големите му стойности :banghead: :banghead: :banghead: .
Направих и друго - запалих мотора, крушката на ABS отново угасна ,покарах колата със скорост над 50-60 км и при рязко спиране системата си работеше перфектно.
Защо така се получава, защо при първоначалната диагностика която си прави системата, тя приема стойности на датчика които по принцип не би трябвало?

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Съб 24 апр 2010 6:59

Веднъж започнал да дава отклонения от показателите, този датчик бавно и сигурно си отива...
Колкото до свалянето на барабана - НЯМА ТАКОВА НЕЩО - ДА ГО БИЕШ С ЧУКА!!!!! Барабана си излиза много лесно- ще обясня как:
- сваляш гумата - примерно лявата;
- поставяш двата от отворите да са на 45 градуса спрямо вертикала;
- заставаш срещу барабана и гледаш левият горен отвор;
- взимаш подходяща отвертка - здрава, но и не толкова дебела, за да влезе в отовора на болта; и с напипване, но внимателно търсиш въпросният клин - дето раздалечава накладките - щом си го видял устройството в руския сайт няма да имаш проблем да разбереш за кой клин става въпрос;
- самият клин се издърпва от пружинка хваната за лявата накладка-говорим за ляво колело - при дясното е - дясна накладка. Та с отвертката надигаш клина нагоре и ....накладките се събират.
После издърпваш барабана без абсолютно никакво усилие...
Когато поставяш барабана, гледай този клин пак да е в горно положение, за да си влезе пак лесно барабана. Когато затвориш и стегнеш с гайката и поставиш капачката на лагера, можеш да влезеш и да натиснеш педала на спирачката, за да се освободи клина и накладките да заемат работно положение.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Нед 25 апр 2010 13:29

Пичове, благодаря за обяснението.
Вчера след близо едночасова и неуспешна борба да извадя датчика най накрая се престраших и реших да отворя барабана при което за 5 минути копеленцето му гадно :) вече беше навън. При затягането на гайката на барабана, използвах метода - затягане до край минус четвърт оборот. Преди връщането на четвърт оборот се усещаше че барабана се върти по трудно, но след това вече си се въртеше свободно. Днес сутринта покарах 4 км и след това пипнах капачката на главината - не беше топла или гореща.
Тъй като съм решил да купувам датчик втора употреба, бих искал да ви попитам - ако е свален от главината и е изправен, дали като го замеря трябва да ми даде пак стойности около 1,10 ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 25 апр 2010 19:14

doktora написа:... дали като го замеря трябва да ми даде пак стойности около 1,10 ?

Да, докторе. Като го мериш с омметър на практика хващаш омичното съпротивление на проводника. То не зависи от сърцевината на намотката (в случая - прорезния диск на главината).
Само да предупредя, че да извадиш един датчик цял и невредим е изключително сложна задача :?
Кородират и запичат катоооо... :banghead:
По-лесно е да бутнеш тъща, хванала се за балкона, отколкото да измъкнеш датчик на ABS, вкопал се в главината mhihi mhihi mhihi
Така, че намирането на датчик втора ръка е изключително сложна задача :(

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Пон 26 апр 2010 11:29

Хаххахха, Радко, усещаш ли че отиде в раздел Бисери :да: :applause: :beer
Иначе си абсолютно прав, наистина датчика излиза точно така както казваш, аз бих добавил - с клизма. Но може да бъде изваден читав, ако се отвори барабана , ако се понапръска с WD 40 и ако се почуква съвсем нежно и с чалъм, както на тъщата дъщерята :Mr Green Fun .
Трябва да съм луд да купувам нов за 160 - 170 лв. :screwy Много ме е яд за датчика за Венто и Голф че не става за пасатко. А може и да стане ... хмм ... ако срежа буксата на стария и я добавя към новия ... все пак са само две кабелчета?
Ако стигна до покупка на датчик втора употреба , ще бъда много внимателен и задължително с уговорка да бъде върнат ако не работи!

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Вто 27 апр 2010 3:02

Като говорим за датчици втора употреба ми става интересно как точно се замерва дали работи ! Има ли вариант да се разбере дали датчика работи преди да се монтира ? И ако да как ?

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Вто 27 апр 2010 9:33

Колега, би трябвало ако е работещ датчика като го замериш на буксата с ом метър да ти показва съпротивление около 1,10 .

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 28 апр 2010 2:56

doktora написа:Колега, би трябвало ако е работещ датчика като го замериш на буксата с ом метър да ти показва съпротивление около 1,10 .

Благодаря колега !
Само да оточним за ом метъра , че не съм много в час ! Ом метър е една от опциите на мултицет - а нали ?

Били споделил с нас дали успя да си смениш датчика ? С нов или втора ръка , цена ?
Нужно ли е след смяна на датчик да се води колата на сервиз , зада и се каже , че има нов датчик или тя сама ще го разбере ?

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Сря 28 апр 2010 6:16

Не, не е нужно да ходиш да ти зануляват грешката! Като покараш малко компа разпознава новия датчик и изтрива грешката.

Последна промяна от nepreklonniq на Сря 28 апр 2010 19:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 28 апр 2010 8:01

Hristo Dimov написа:Не, не е нужно да ходиш да ти зануляват грешката! Като покараш малко компа разпознава новия датчики изтрива грешката.

Мерси колега ! точно това ме интересуваше . :да:

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Сря 28 апр 2010 14:07

Колега IANSTO, днес купих от една автоморга датчика за 30 лв, който е 1:1 с неработещия и от огледа изглеждаше съвсем запазен, т.е. по него липсваха следи от насилие :). Иначе от една друга скъпчийска автоморга ми бяха съобщили цена от 50 лв - да си го държат за тях.
При покупката направих замерване на датчика,на място, с мултицета който нося от близо седмица с мен и съпротивлението му излезе 1,09 ( врътката на мултицета е на 20 К ) и според тази стойност трябва да е наред, но ще пиша пак когато го поставя. Иначе от моргата съм го взел с уговорката да им го върна ако не работи, като за тази цел те си го белязаха с бяла боичка.

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 28 апр 2010 14:37

Благодаря за информацията колега !
Ще следя живо темата , тъи като и на мен ми предстои смяна на датчик .
Надявам се при теб смяната да завърши благополучно .
Успех !!

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Чет 29 апр 2010 9:25

Колеги, вече имам перфектно работещ ABS :beer и дано да откара дълго време без проблеми!
Датчика влиза малко трудно, трябва леко поначукване, поради което ако някога ви се наложи да го вадите, най-добре си отворете барабана , понапръскайте датчика с WD 40 , изчакайте 5 минутки и с нещо не толкова твърдо го бийте по "челото" да излезе.
Благодаря ви за помоща :bowdown

Върни се в “Passat”