Компресор на климатроник на Б5 - Решено

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Компресор на климатроник на Б5 - Решено

Мнениеот zfa159 » Съб 09 юли 2011 14:50

това колко точно събира зависи от двигателя понже според него е компресора.Някои са с 600,други с 650,трети с 700,според компресора и двигателя.
:beer

Потребителски аватар
stanev79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev79 » Съб 09 юли 2011 21:10

Здравейте,
Извинявам се, че ползвам темата на колегата, но има един въпрос, по който се чудя от известно време:
Колата е Passat B5 1.9 AJM 1999 г.
Нормално ли е при включен климатик, да се чува свистене от пред пред пасажера - където са тръбите на климатика с врътките? Свистенето е все едно че изпуска и продължава да се чува 1-2 след спиране на колата? Възможно ли е да е от цедка или друго?
Иначе климата си работи перфектно и не изписва грешки!

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 09 юли 2011 23:39

Нормално е,да.Там е дюзата за разпръскване на фреона,която се нарича капилярна тръбичка или още капилярка.Седи точно при сервизната дюза за високо налягане преди купето (има там една гайка на тънката тръба,вътре е капилярката) .От едната и страна,фреона е на 15-18 атмосфери,от другата на 2 и за това се чува звука.Като изгасиш колата,доизравнява наляганията,напълно нормално е да се чува.

tufekchiew
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tufekchiew » Нед 10 юли 2011 17:36

Колеги, здравейте. Съвсем нов съм и чета всичко наред, но все оше не съм се ориентирал във форума. По въпроса за климатроника на В5,5. Има ли нужда от някаква профилактика и поддръжка , или се кара докато откаже. Благодаря

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Мнениеот Mega » Нед 10 юли 2011 20:23

Добре е веднъж годишно да го караш да го преглеждат. Ранното откриване на проблеми може да спести бъдещи сериозни аварий и плащания ...

Потребителски аватар
stanev79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev79 » Пон 11 юли 2011 23:30

Много благодаря на колегата zfa159 за отговора! Няма да го мисля повече!

За tufekchiew - не е необходимо ежегодно да ходиш на преглед! Все пак климатроника отчита повечето случаи в които има проблем! Просто трябва да се проверява дали изписва ли грешки и дали работи перката му, и не на последно място ..... дали духа студено :lol: !
Ако тези неща са ок - караш и си свиркаш!
И още нещо - в повечето сервизи за климатици ако описаните от мен неща са наред, няма да открият проблем, дори и реално да има такъв. На мен (в един от добрите сервизи във Варна) ми казаха че всичко е наред, при положение че перката на климатика въобще не работеше :screwy !

Потребителски аватар
Mega
Контакти:

Мнениеот Mega » Вто 12 юли 2011 7:47

... Това малко звучи като аз бях на лекар и не ми намериха болежка, за това и ти недей да ходиш няма смислъл ...

Добре е един път годишно да се ходи при някой, който РАЗБИРА да му види наляганията, да чуе как работи компресора, да чуе и види как работят перките. Да не говорим, че всички коли изпускат по малко, старите по повече и е добре годишно да се дозарежда. За целта се източва всичко и се пълни пак по везна. Това, че по манометри не се вижда колко фреон има, не значи, че не се виждат други важни неща за работата на компресора и системата. Въпрос на отношение към колата разбира се. Всеки си преценява. Моята месец Май и правя пълен преглед на климатичната част.

Потребителски аватар
stanev79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev79 » Вто 12 юли 2011 23:22

ова пък на мен ми звучи като здрав съм ама дай да си пусна всички възможни изследвания за по сигурно!!! Ама който го влече....
(преди и аз бях така - пък то намери РАЗБИРАЩ, който да откаже да ти вземе парите)
То по тази логика, примерно гумите трябва да ги проверяваме след всяка дупка, само да си намерим някой РАЗБИРАЩ...

Пак казвам - посетих известен и добър сервиз във Варна, в който никой не обърна внимание и не забеляза че перката на климатика не работи (а това си е проблем)... Ама що пък да не им дам някой лев ей така за профилактика???
Друг пример - на старата кола перката на климатика си дрънчеше (то от там се сетих и за сегашната). Добре, хайде на сервиз и там - "Абе давай да я сменяме, щото като спре ще стане беля....", е да де ама нали аз си я чувам (да уточня - шума не е силен и не дразни пътуващите в колата, че някой да не се отплесне да ми философства). И какво вече близо 4 години не е спряла и продължава да си работи - е да проверил съм как са цените и наличностите по моргите и по магазините, но толкова. А и за три пълни години изчезналият фреон беше под 10 грама - е нали съм късметлия - явно съм уцелил автомобил с перфектна климатична инсталация.

И аз считам че е добре човек да се грижи за автомобила си, но пък не трябва да се прекалява, защото "Прекален светец, и богу не е драг"!

Потребителски аватар
Mega
Контакти:

Мнениеот Mega » Сря 13 юли 2011 10:25

... Да ти кажа за перките, не знам във Варна майсторите, но в София има едни царе. Колата на баща ми има допълнително слаган климатроник. Преди време мотора на перката изгоря или блокира. 10 дни обикаляне по моргите и нищо. Един намери същия и искаше 150 лв. Отидох при тези момчета. Погледанаха го само и казаха остави го. След три часа се обадиха, че е готов. Взеха 25-30 лв. и го направиха като нов. За какво ти казвам всичко това. По-добре дай 30 лв. да ти сменят всичко с ново по мотора, отколкото камара пари за перка на старо.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 13 юли 2011 19:59

това за перката е вярно.В София и аз влача перки на едно място (на Раковска,където правят стартери, Густав се казва фирмата) и съм много доволен и от цените и от ремонтите.Ако витлата са заминали,няма спасение,понеже витла трудно се намират,иначе ремонтират ел. моторите,ако вътре не са тотално на салата.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Сря 13 юли 2011 20:13

На мен преди време за пренавиване, втулки и четки с работата ми искаха около 45 лева. Но сметнах че не си заслужава, и си купих 2-ра употреба оргиналдъ Valeo за 60. Имах и оферта за нова, някаква марка не помня от ауто+ 110 лева. Това за пасат Б5 :да:

Потребителски аватар
Mega
Контакти:

Мнениеот Mega » Чет 14 юли 2011 13:32

zfa159 написа:това за перката е вярно.В София и аз влача перки на едно място (на Раковска,където правят стартери, Густав се казва фирмата) и съм много доволен и от цените и от ремонтите.Ако витлата са заминали,няма спасение,понеже витла трудно се намират,иначе ремонтират ел. моторите,ако вътре не са тотално на салата.

Там за тези говоря и аз съм много доволен, и по-добре основно ремонтирана, отколкото на старо и пак да се счупи.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 15 юли 2011 17:20

Именно.Виждал съм и нова Топран,която изкарала почти година...дори VDO,дето уж идва оригинална и трябва да е доста добре,се чупи за средно 2 години. Така че докато старата може да се ремонтира,е по-добре да се ремонтира.Човека с перките ми обясни,че новите не могат и да се ремонтират,понеже се разпада вътре всичко и няма как да се оправи,за разлика от оригиналната.

Върни се в “Passat”