личното ми мнение, че автоматичната скоростна кутия не е много за нашите условия на лоши пътища, най- вече при зимни условия. На непочистен от сняг път е много важно на какви обороти караш, а не знам как с автомата ще го регулираш това. На първото заледено баирче си закъсал

Карал съм кола с автоматични скорости и е кеф, преди два месеца и аз се чудих какъв точно пасат да си взема, но реших че въпреки кефа не си заслужава.
Дали ще вземеш б5 или б5.5 вече зависи колко пари ти се дават. Разликата е 2-3 хиляди лева.
Какъв двигател ще избереш също зависи И от това доколко искаш колата да е икономична. Разходът за гориво е голямо перо в бюджета, особено ако караш много. А и гражданска отговорност и данъкът също бе са за пренебрегване. Данъкът зависи от мощността, а гражданската от кубатурата.
Ако си вземеш пасат 1.9 TD
I 110кс данъка ще е 167лв и гражданска към 200лв
ако вземещ 2.5 V6 TDI 150к.с. данъка ще ти е 255лв и гражданска към 300лв.
Специално за последния двигател четох доста лоши неща. Вероятно и за това цените по автокъщите са идентични

Аз исках да си взема 1.9 тди 4motion (syncro) с ръчни скорости, но не намерих читава кола, а бях притиснат от обстоятелствата (старата кола ме изостави) и нямах много време и възможност да търся и чакам. Предпочитах да не е с помпа-дюза, че само едната дюзата е 800лв

Но пак повтарям, всичко зависи колко пари имаш и колко си склонен да даваш за поддръжка. Успех ти желая.