Помощ и съвет за покупка на Б5/ 5.5

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Ivaylichko
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ и съвет за покупка на Б5/ 5.5

Мнениеот Ivaylichko » Сря 16 ное 2011 16:39

ozzye написа:Здравейте колеги, не знам дали е тук мястото да попитам:
Имам същата идея като автора за Пасат Б 5.5, но 2.5TDI V6 двигателя.
Имате ли впечатления за този мотор?

:търсачкаа Има много изписано за този двигател.

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Сря 16 ное 2011 19:39

ozzye написа:Здравейте колеги, не знам дали е тук мястото да попитам:
Имам същата идея като автора за Пасат Б 5.5, но 2.5TDI V6 двигателя.
Имате ли впечатления за този мотор?

Б5 или Б5.5? 150, 163 или 180 к.с.? С втория въпрос се отговаря на първия, но все пак. Аз съм с Б5.5 180 к.с. Хич не е евтин мотор за поддръжка, но кефа е голям. Не бих казал, че е трошлив, но си иска своята профилактика и глезене отвреме навреме с добавки за почистване я на мотора, я на дюзите, на горивната система, но това е строго индивидуално. Като цяло ако нямаш едни излишни 1000 лева на година за поддръжка не си заслужава. Разхода в София ми е... от 10 до 20 в зависимост от пробега и трафика. Извънградския разход ми е от 7.5 до 9-10 в зависимост от карането и трафика.

Потребителски аватар
Euler
Автомобил: Passat Variant B7
Двигател: 2l TDI 4motion DSG 130kW

Мнениеот Euler » Сря 16 ное 2011 20:05

личното ми мнение, че автоматичната скоростна кутия не е много за нашите условия на лоши пътища, най- вече при зимни условия. На непочистен от сняг път е много важно на какви обороти караш, а не знам как с автомата ще го регулираш това. На първото заледено баирче си закъсал :) Карал съм кола с автоматични скорости и е кеф, преди два месеца и аз се чудих какъв точно пасат да си взема, но реших че въпреки кефа не си заслужава.

Дали ще вземеш б5 или б5.5 вече зависи колко пари ти се дават. Разликата е 2-3 хиляди лева.

Какъв двигател ще избереш също зависи И от това доколко искаш колата да е икономична. Разходът за гориво е голямо перо в бюджета, особено ако караш много. А и гражданска отговорност и данъкът също бе са за пренебрегване. Данъкът зависи от мощността, а гражданската от кубатурата.
Ако си вземеш пасат 1.9 TDI 110кс данъка ще е 167лв и гражданска към 200лв
ако вземещ 2.5 V6 TDI 150к.с. данъка ще ти е 255лв и гражданска към 300лв.

Специално за последния двигател четох доста лоши неща. Вероятно и за това цените по автокъщите са идентични :)

Аз исках да си взема 1.9 тди 4motion (syncro) с ръчни скорости, но не намерих читава кола, а бях притиснат от обстоятелствата (старата кола ме изостави) и нямах много време и възможност да търся и чакам. Предпочитах да не е с помпа-дюза, че само едната дюзата е 800лв :)
Но пак повтарям, всичко зависи колко пари имаш и колко си склонен да даваш за поддръжка. Успех ти желая.

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Сря 16 ное 2011 20:10

Това с леда и зимата с автоматика са градски легенди. При изряден автомобил няма абсолютно никакъв проблем при зимни условия да се кара. Скоростните кутии са достатъчно добре измислени, за да "разберат" в кой момент, какво се иска от тях.

Потребителски аватар
Negramoten
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Negramoten » Чет 17 ное 2011 8:29

Доколкото съм запознат, "на първото заледено байрче" е по-добре да си с автоматик, защото въртящия момент е такъв, че е много по-трудно да избуксуваш. Особено пък, ако трябва да потеглиш на хлъзгав път.
Минусите на автоматика за мен са:
- По-висок разход.
- По-бавно потегляне. (между другото, точно заради това потегля по-добре на хлъзгав път)
- По-скъпа поддръжка и ремонт.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 17 ное 2011 10:23

А евентуален ремонт на целия комплект съединител при ръчната кутия, да не би да е евтин ремонт?

Предпочитах да не е с помпа-дюза, че само едната дюзата е 800лв

Това не са Б6-ците, на които им горят дюзите през няколко месеца. Естествено, че се случва ако караш с кофти гориво и не правиш профилактика, но не е масов проблем.

peters
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peters » Чет 08 дек 2011 10:32

Това за автоматика наистина са митове и легенди -- поне досега не съм виждал на Б5.5 автоматична скоростна кутия без типтроник, т.е. може да си караш почти като на ръчни скорости. "Почти"-то го слагам, защото автомата няма да те остави да изпържиш двигателя като свалиш например от 5-та с 3500 оборота на 2-ра скорост...

За по-бавното потегляне също е в голяма степен мит -- да, технически е така (по каталог), особено и с 4motion, но в реалния свят това важи за не повече от 10-20 метра, когато шофьорът с ръчни скорости трябва да почне да сменя... Повечето хора сменят скорости доста по-бавно от автомата, като междувременно оборотите на двигателя падат.

ПП: Моята кола е 2.5TDI AKN + автомат + 4motion и си е особено приятно да се кара :)

Върни се в “Passat”