Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - resurection!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - няма запалване

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 16:26

radotom написа:Емо, дай телефон на ЛС или звънкай на 0898/796 386
Имам една резервна (пукната и заливана с лак) бобина в багажника - поне за проба и прибиране до София ще стане.

Благодаря ти Радо, не е от комутатора, пробвах го вече, ето така (един електричар ме 'светна'): откачаш буксата от делкото на средното краче, те са три, с кабел подаваш от масата на автомобила, ключа е на 'контакт'. Вадиш кабела от комутатора към делкото и гледаш за искра. При мен бодината-комутатора са ОК! 22-ри предпазител е ОК - ЕКУ-то значи има ток!

Ноооо искра няма, няма запалване! Имам едно делко, от 'стария' мотор, ще пробвам с него. Къде е датчика на Хол и колко струва, май остава само той?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 10 окт 2013 17:54

Ами датчика е в делкото - това, което си откачил реално е той.Премери дали на двете крайни кабелчета има захранване (12V).Това е захранването на датчика.Ако го има при даване на "контакт", значи е заминал самия датчик т.е. сменяш делко (по-лесно и по-евтино е). Провери друго нещо - като завъртиш да палиш дали има искра на централния кабел към делкото, защото много хора гледат на някой от кабелите за цилиндрите, пък ако се счупи капачката или се скапе палеца, просто искрата си я има ама не стига до цилиндрите. При смяната на делкото гледай да го нацелиш максимално в положението на старото, защото с въртенето му наляво и надясно променяш предварението на запалването (аванса). Има белег на него - прорез на долната част, който в ГМТ сочи средата на палеца. Най-добре бучни 5-та предавка, прибутай колата така, че палеца да застане точно на репера и тогава измъкни делкото. Слагаш новото и го гласиш да е точно по репера (въртиш корпуса му само, без да местиш колата т.е. без да въртиш мотора).Като го направиш така, ще сгрешиш предварението ама само с няколко градуса...а иначе може много да я омажеш. Също така делката са няколко вида,така че си вземи мострата с теб.Системите са на Бош и на Дюселиер при този мотор и делката са два вида. Ако ходиш в морга, а не го взимаш директно от същия мотор, тогава гледай освен корпуса,зъбното колело дали е еднакво,както и датчика с колко процепа е (има го с 1 и с 4 процепа, твоя е с 4).
Ето ти картинка :
untitled.JPG
untitled.JPG (11.55 KиБ) Видяна 1804 пъти

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 10 окт 2013 18:03

Emo написа:Благодаря ти Радо, не е от комутатора, ...

Е ти ако си мислиш, че само бобина-комутатор си имам... :icon_lol :icon_lol
Много неща може да са!
Клеморед, Хол-датчика (дето си го набедил за момента), контролер, имобилайзер...
По-лесно ми е в момента да се разходя до която и да е точка на Пловдив (щото съм болен и в болнични), отколкото да ти изпиша цял ферман какво да гледаш :icon_lol
ЕДИТ:
Ча'й, че не разбрах:
Emo написа:Вадиш кабела от комутатора към делкото и гледаш за искра.

Като си цъкал средния пин на хол-а към маса - имало ли е искра на централния кабел или е нямало? :rolleyes

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - няма запалване - ОК!

Мнениеот Emo » Пет 11 окт 2013 9:55

Приятели,

Срам ме е, оправих всичко, оказа се една спраскана малка, гадна 'маса'. Всичко тръгна на '6'. Ноо докато я видя, така гадно се беше скъсала, сякаш е била отделена от много време и затова не съм и обръщал внимание.

Благодаря Ви много за съветите, сега вече знам кое къде се намира и по запалването, поне основните неща :)!

Благодаря Ви!

п.п. Датчика на хол го разгледах, той е под капачката под палеца на делкото, и него го проверих, след това докато се чудех с едно фенерче и един фас в устата видях 'ненужната' маса да седи твърде самотна и видях откъде се е отделила. Като се прибера в Софето днес, ще я залея с тинол и ще я изолирам.

marin_89
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - решено!

Мнениеот marin_89 » Съб 11 яну 2014 20:02

колега коя е тая маса че и аз имам проблем с моя пасатор неиска да пали и няма ток от бобината и с друга бобина нестава

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - решено!

Мнениеот Emo » Вто 28 яну 2014 16:52

marin_89 написа:колега коя е тая маса че и аз имам проблем с моя пасатор неиска да пали и няма ток от бобината и с друга бобина нестава

Колега, четири маси са, три тънки кабелчета и един малко по-дебел, отдясно на двигателя, ниско около нивото на делкото. Четирите маси са свързани в един общ кабел, който се свързан с един болт М6 към пластина, закрепена на шпилка на капака на клапаните (пак отдясно, пак М6 гайка). На теб най-вероятно е масата към делкото, без нея мотора е мъртвец - няма искра! Може и да е нещо друго.

Потребителски аватар
ericmax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - resurection!

Мнениеот ericmax » Чет 13 фев 2014 21:41

Здравейте колеги
ползвам темата за да попитам:
днес като се прибирах колата изведнъж изгасна...лампите светеха едва -едва...даже аварийни не успях да светна
един приятел ме издърпа,но колата така и не запали...
в къщи заредих акумолатора и пробвах да я запаля - получи се , но след като откачих :+: - угасна
Моля някой минал през проблема да ме светне...
Мерси

ivansa78
Автомобил: vw golf3 GTI
Двигател: ADY 1995

Мнениеот ivansa78 » Чет 13 фев 2014 21:49

каква е колата :question май е от алтернатора :exclaim

Потребителски аватар
ericmax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ericmax » Чет 13 фев 2014 22:51

да бе уф,че съм....Пасат б3 1990, 1.8 RP ...то и аз там се усъмних,но цял ли да търся / към 50-60 лв/ или може и по-тънко да мина...

ivansa78
Автомобил: vw golf3 GTI
Двигател: ADY 1995

Мнениеот ivansa78 » Пет 14 фев 2014 14:26

занеси го на майстор да го прегледа,може да дадеш и повече пари но ще знаеш че е с нови четки,лагери-А може и само проблема да отстрани :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 15 фев 2014 5:58

Можеш сам да си смениш четките,държат ги 2 болтчета/забравих точното име на часта/.Отвиваш,оглеждаш дали са за смяна,отиваш в магазина и си взимаш нови,после по обратния ред.

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Съб 15 фев 2014 19:45

Реле-регулатор, поне така казвам в магазина като си го купувам.

Потребителски аватар
ericmax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ericmax » Вто 18 фев 2014 20:57

Смених "нароченивт" за виновник регулатор на напрежението.Четките бяха износени на около 2/3 от новите.При пробата - след като махнах клемата на акумолатора и при запалени фарове, двигателя продължи да работи , а това ме радва.
Утре ще пътувам из града и се надявам това да е бил проблемът.
А за колегите ,който още не са се сблъсквали с проблем от такова естество - да си проверят въпросният регулатор , струва ~15 лв , но спасява от неприятни инциденти
Прикачени файлове
1_197_311_028-05.jpg

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 18 фев 2014 23:57

А погледна ли колектора,колега?
В какво състояние е?
2/3 износване на четките,че то има още живот в тях.
Ако той е заминал,нови четки не помагат!

Потребителски аватар
ericmax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ericmax » Сря 19 фев 2014 9:23

да погледнах го (колкото успях) изглежда понадран - така ,че тези дни ще я добутам до кварталния сервиз...защото тази сутрин след 5 км отново загуби токове

Върни се в “Passat”