Passat B3 1992 г. ABS - проблем с гуми/джанти

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Re: Passat B3 1992 г. ABS - проблем с гуми/джанти

Мнениеот Водния дух1 » Нед 25 окт 2015 4:46

Имаше тема,но не помня-май беше за голф,където колегата беше установил,че хидравликата на рейката му правеше проблем -дърпаше му наляво.Спомням си ,че беше вдигнал предницата и беше запалил двигателя и останови ,че без да бута волана колата си завиваше сама леко наляво.Някакъв клапан се беше оказал.

Потребителски аватар
Omilron
Автомобил: Skoda Octavia MK2
Двигател: 2007 BKD

Мнениеот Omilron » Нед 25 окт 2015 10:47

Точно това беше първото, което момчето от реглажа провери - дали рейката не дърпа нанякъде и каза че всичко е наред.

Препоръчайте добър гумаджия в София разполагащ с техника, при който мога да отида да провери гумите и джантите.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 26 окт 2015 11:20

Аз също си я спомням темата с рейката, но тук поне на пасата няма такъв клапан, освен ако нещо вътре в самата рейка е сдало багажа. Тя моята като разклатя волана на място чука вътре в гребена като на разбит накрайник. Уговорил съм се да ми я "натегнат" малко от голямата гайка отзад на рейката, та ще видя дали ще има ефект от това нещо

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пон 26 окт 2015 18:03

Тоя филм с голямата гайка съм го играл едно време с опела ама не се получи-по средата зъбите са износени и след като натегнахме чукането спря,обаче взе да затяга като правех завои.Оправих се с друга рейка.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 26 окт 2015 18:34

На Пасат-а,който карах рейката дърпаше надясно,но никога не ми е създавал такива проблеми.
Надали е рейка.

Потребителски аватар
pushkata11
Автомобил: Passat [B3 GT G60 Syncro] [B5_5]
Двигател: [PG 1992] [AVF 2004]

Мнениеот pushkata11 » Сря 28 окт 2015 8:58

Здравейте ! Ако е от крив борд на гумата като вдигнете скорост над 140-150км/ч колата започва да скача като луда или ще се лашка наляво-надясно :mhihi При крива джанта случаят е почти подобен. Може да има дефект във грайфера на гумата(на едната гума да е различен от на другата) :th_up При стари гуми, може да са износени неравномерно, заради не направен на време реглаж :wink Съмнявам се да е от корм.рейка, може да се разбере лесно: взимате от приятел гумите му+джантите (хубави) и тествате :icon_lol А при спиране как стоят нещата ? Да речем със скорост 80-90км/ч да спрете без да държите волана ?

Потребителски аватар
Omilron

Мнениеот Omilron » Сря 28 окт 2015 9:46

Здравей, колега! При 140-150км/ч колата си върви перфектно (като изключим разбира се лекото дърпане вдясно). Волана не трепти и не мърда въобще. Същото е и при спиране, няма мърдане.

Сега сутринта идвайки на работа ми се случи нещо странно. Карайки чух едно стържене все едно съм спукал гума. Слизам - гумите здрави няма проблем. Карах още 1-2 км обаче стърженето продължава. Под капака всичко ОК. Не знам защо реших да проверя болтовете на гумите и се оказа, че предна лява е пред падане. Всички болтове се бяха развили (вкл. секретния) - направо на ръка можех да ги отвия. При другите гуми нямаше проблем. Добре че не ми се случи на околовръстното да ме изпревари тая гума :mrgreen

Идеи от какво може да се е случило? На реглажа момчето каза че не са стегнати хубаво и ги натегна с пистолета. Възможно ли е да е защото са боядисани джантите и пласта боя е хлъзгав? Почвам да се отчайвам вече с тая кола.

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Сря 28 окт 2015 9:56

Колега те джантите освен да ги бият с чука на око, правиха ли им баланс след като сложиха гумите на стенд, че не можах да разбера? Трябваше още в Даяна да ти ги монтират и балансират според мен, и ако имаше крива и дефектна гума щяха да забележат. Ако имаш карта за отстъпки (безплатна е) в Даяна излиза като в квартална гумаджииница тази процедура.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 28 окт 2015 10:01

лята предна лява джанта има склоннсот към разхлабване.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 28 окт 2015 10:03

Със сигурност има нещо криво,щом и болтовете се разхлабват.

Потребителски аватар
Omilron

Мнениеот Omilron » Сря 28 окт 2015 10:11

90hp написа:Колега те джантите освен да ги бият с чука на око, правиха ли им баланс след като сложиха гумите на стенд, че не можах да разбера?

Балансирани са гумите да. Гумите ги поръчах онлайн за това не са монтирани в Диана.

kris11 написа:лята предна лява джанта има склоннсот към разхлабване.

Железарки са.

Iezekil написа:Със сигурност има нещо криво,щом и болтовете се разхлабват.

Което не е хванато в сервиза и на реглажа?

Освен в Порше да я закарам да ми кажат, че нищо й няма и да им дам един куп пари...

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Сря 28 окт 2015 10:43

По пътя на изключването - щом не е от окачване, джанти, болтове - значи просто гумата е крива, може и да не изглежда външно, но при каране да се деформира нещо. Според мен ако можеш вземи една нова гума и я смени само нея.

Потребителски аватар
Omilron

Мнениеот Omilron » Сря 28 окт 2015 12:16

Не съм сигурен, че не е от джанти/болтове. Уикенда ще сложа гумите с джантите от един приятел с б4-ка да видя какво ще стане и ще пиша.

Поздрави!

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Сря 28 окт 2015 12:28

Ако решиш върни се там, където са правили монтажа и баланса на гумите. Така или иначе си платил, а нещо не е наред. Нека пак да ги качат и като ги завърти машината гледайте внимателно за странични и/или вертикални отклонения. Възможно е показанията на машината да не отчете, защото сложените тежести са компенсирали, а всъщност да има деформации видими с око.
Преди време имах нужда от машинно изправяне на метална джанта и съм доволен от свършеното в сервиз, намиращ се по ул. Шипченкси проход, близо след втората спирка на трамвай N 20 от завоя след Румънското посолство в посока кв. Дружба.

Потребителски аватар
skydiver_pd
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 1z 95

Мнениеот skydiver_pd » Сря 28 окт 2015 13:10

Ако имаш дори и малка разлика в налагането на лявата и дясната гума и веднага се усеща - тегли в едната или в другата посока. Ако ползваш манометрите по бензиностанциите голяма част от тях не мерят вярно. Ако не си проверил налагането сам със здрав и вярно отчитащ манометър(на празен автомобил), няма как да не тегли в едната посока.
Това при положение,че са еднакви марката и модела на лявата и дясната гума и тяхното износване. Имат ли разлика - пак тегли.
Ако имаш несиметрично натоварен товар: газова бутилка в багажника, куфар с инструменти или друг тежък товар и не е в средата, а отляво или дясно се увеличава сцеплението(съпротивлението) от същата страна и също тегли на страни. За това товара в колата трябва да е симетрично разпределен(за предпочитане) или по диагонал - включително и пътниците.

Ако не са забравили да ти стегнат болтовете на джантата си провери леглото на болта към джантата - случайно да не са разменени.
Прикачени файлове
djanta-bolt.jpg
Болтове за джанти.
djanta-bolt.jpg (15.11 KиБ) Видяна 950 пъти

Върни се в “Passat”