При мен проблема е същия вече година. Прегледахме окачване, смених дискове с накладки + крива лагер главина. Вибрациите намаляха, но не изчезнаха напълно. След смяна на летните със зимни гуми също имаше някакъв ефект. Също като един колега по-нагоре ще добавя, че и при мен след 130 лм/ч вибрациите изчезват.
От друг автомобилен форум масовите мнения на колегите бяха за вътрешни карета, но ми омръзна да хвърлям пари наляво-надясно.
passat 5.5 motion 1.9tdi-130hp-2004- вибрация над 140км/ч.
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Re: passat 5.5 motion 1.9tdi-130hp-2004- вибрация над 140км/ч.
Доволен съм от работата в един от сервизите на Мотоексперт-Вианор, в София на бул."Симеоновско шосе". За проверка сходимост-реглаж, също и ремонти по ходова част търсете Оги.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Вътрешните карета обикновено вибрират при скорост около 80-90 км и около 120, но при натоварване, т.е подаване на газ за ускорение.
Такъв проблем с вибрации е меко казано много труден за откриване и без проба - грешка е почти невъзможно да се реши. Имали сме решен проблем с вибрации, чисто случайно, примерно на едно ауди, което съсипа преден лагер и при смяната видяхме, че алуминиевия шенкел е изгнил и главината няма как да легне на равно място и плътно.
На едно рено проблемите идваха от скапан тампон на скоростната кутия и заедно с него успокоителния тампон отдолу на мотора. Просто като се подаде газ, двигателя се извърта леко и вече двете полуоски не вървят в една линия а се засукват каретата. При рено също съм виждал монтирана по дълга полуоска с 5 мм която върши същата работа при ускорение.
Просто тези неща няма как да ги откриеш без да имаш други части за сравнение и проба и понякога може да отнеме седмици време
Такъв проблем с вибрации е меко казано много труден за откриване и без проба - грешка е почти невъзможно да се реши. Имали сме решен проблем с вибрации, чисто случайно, примерно на едно ауди, което съсипа преден лагер и при смяната видяхме, че алуминиевия шенкел е изгнил и главината няма как да легне на равно място и плътно.
На едно рено проблемите идваха от скапан тампон на скоростната кутия и заедно с него успокоителния тампон отдолу на мотора. Просто като се подаде газ, двигателя се извърта леко и вече двете полуоски не вървят в една линия а се засукват каретата. При рено също съм виждал монтирана по дълга полуоска с 5 мм която върши същата работа при ускорение.
Просто тези неща няма как да ги откриеш без да имаш други части за сравнение и проба и понякога може да отнеме седмици време
- MiroKirev
- Автомобил: Passat B5 variant 4motion
- Двигател:
Smeagol написа:petiop написа:А вътрешните карета
И аз бих заложил на това.
Пробвай дали има вибрации ако засилиш колата и е изключена от скорост, така ще елиминираш каретата като цяло.
При мен имаше осезаеми вибрации при ускорение (натоварване на задвижващия механизъм). Смених ляво вътрешно каре с JP Group, смля се за под 1000 км и след това втора ръка оригинално...
- това го пробвах тази сутрин - ускорение до 100км.ч. и изключване от скорост - за моя най-голяма изненада започна една силна вибрация, която някак си, я усещах в централна-лява част на колата ... та на базата на това, че какво ли не правих тези колела, ще заложа на вътрешно ляво каре

Странно е, че няма стендове, които да откриват подобни проблеми, при все, че нито колите, нито системата 4х4 не е от вчера

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Вътрешно каре е рядкост да се повреди, но повреди ли се , често се пропуска за проблем и се почват много части подред за смяна.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
samo_pechka написа:Вътрешно каре е рядкост да се повреди, но повреди ли се , често се пропуска за проблем и се почват много части подред за смяна.
При мен вибрациите се усилваха, усилваха и се усещата във волана. Докато станаха толкова силни, че счупих спирачен диск, спирайки на скорост. А никой не говореше за каретата преди това... Баланс, криви дискове и т.н.
Колега MiroKirev, каза че вибрациите са над 140 км/ч, сега на 100 км/ч. При мен вибрациите бяха на скорост, а не на изключена предавка и то при ускорение.
Пробвай да засилиш и да натискаш постепенно спирачката от висока скорост, без да е на включена предавка. Ако няма вибрации (т.е. дисоквете са ОК, гумите са ОК, спирачните апарати са ОК, главините са горе-долу ОК), тогава повтори това упражнение, но на скорост и ако усещаш някакви вибрации във волан или по таблото - закарай я на някой, който разбира, за да погледне каретата.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Проблема е, че куатрото има много карета. Когато е предно-ок, хваща се, но когато е на кардана или задно-зор работа е.
Когато аз съм търсил проблем за който се съмнявам, че е каре ( особено вътрешно, но важи и за външни ) вдигам носач с профил и подходящ крик, въртя колелото и клатя/усуквам полуоската енергично, един път откъм кутия/дифф , втори път откъм главина. Почти винаги се улавя дефектното каре. Много често това каре е имало предистоия, примерно закъсан маншон, евнетуално и сменен от предишен собственик и т.н. Каретата само по себе си ако са оригинал и ако колата не е подлагана на екстремни експерименти ( тук се включват и такива като теглене на много тежки ремаркета/платформи ) , държат без проблем 300 и кусур к.км. Особено ако колата е куатро поради разпределението на силите.
Няма заместител който да изкара толкова км. Няма.
Когато аз съм търсил проблем за който се съмнявам, че е каре ( особено вътрешно, но важи и за външни ) вдигам носач с профил и подходящ крик, въртя колелото и клатя/усуквам полуоската енергично, един път откъм кутия/дифф , втори път откъм главина. Почти винаги се улавя дефектното каре. Много често това каре е имало предистоия, примерно закъсан маншон, евнетуално и сменен от предишен собственик и т.н. Каретата само по себе си ако са оригинал и ако колата не е подлагана на екстремни експерименти ( тук се включват и такива като теглене на много тежки ремаркета/платформи ) , държат без проблем 300 и кусур к.км. Особено ако колата е куатро поради разпределението на силите.
Няма заместител който да изкара толкова км. Няма.
- MiroKirev
- Двигател:
"Smeagol"- да това упражнение вече го правих и за моя радост нямам тресене при натискане на спирачките, затова ще заложа на вътрешно каре. Но задължително ще пиша след смяна какво е положението, че да се знае!
- MiroKirev
- Двигател:
Добре, аз си оправих проблема (за сега) със смяна на тампоните на двигателя
Повече подробности в https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=6&t=102342

Повече подробности в https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=6&t=102342
- MiroKirev
- Двигател:
.... уффффф.... ми да, ама не
-пак си имам вибрации, а вчера дори си смених предни дискове и накладки (с Ate), че ги бях набедил и тях
Сега остава кардана, че и за там съм чел едни ....
Но ако е кардана незнам дали има опция, да се свали кардана и 4motion-а да се кара като кола с предно или няма да стане?!?
Отделно ще търся добри отзиви за някъде за фирма в София (за Перник мисля че няма)... баси и филма си е

-пак си имам вибрации, а вчера дори си смених предни дискове и накладки (с Ate), че ги бях набедил и тях

Сега остава кардана, че и за там съм чел едни ....

Но ако е кардана незнам дали има опция, да се свали кардана и 4motion-а да се кара като кола с предно или няма да стане?!?
Отделно ще търся добри отзиви за някъде за фирма в София (за Перник мисля че няма)... баси и филма си е

-
- Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
- Двигател: 2015
Pet_rov написа:Полуоските имат ли някакви балансиращи тежести? Някоя разместена/отлепена?
Колега, това към което те е насочил Pet_rov провери ли го?
- MiroKirev
- Двигател:
Да, прегледал съм всичко и всички "тежести" са си на местата, но те са някак си като заварени, отделно няма видими "липсващи" пластини от тежести... не личи и да има удари от долу (не личи, в смисъл не се виждат някакви изкривени неща, които да ме наведат на мисълта, че е имало удари от долу).
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Без кардан тая кола не може да се движи сама. Това само за информация.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
MiroKirev написа:....
Само на Ламско шосе близо до кръговото на околовръстното Еврован сервиз правят кардани. Карал съм там десетина кардана за смяна на карета и баланс и нямам забележки