:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Б3 или Б4?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Чет 19 юли 2007 13:35

Не знам колегата дали е направил вече избора, но все пак ще си кажа мнението като собственик вече 3,5 год на Пасат В4.
Първо ще кажа че, според мен колкото по нова е колата, толкова по добре, макар това да е относително. Вече сме 2007 год и на мен някак си ми се струва че е по- добре да се вземе кола на около 10г.Значи се въртим около производство 96-97год , при което автоматично отпада Пасат Б3.
Основен недостатък на моя пасатко, мисля че е слабия 1.8 MI мотор. Няма спор че комби-купето е тежко и според мен на такова купе му отива най-малко двулитров бензинов двигател. За дизел не мога нищо да кажа, защото нямам впечатления/наблюдения за него. А ако се сложи и газ на 1.8 мотор както аз съм направил, тогава картинката става още по гадна, т като 7-10 кончета от мощността на двигателя веднага "умират".
Друг голям недостатък според мен е ABS. Няма месец когато да не светне лампичката на тази система. Хубавото е че в повечето случаи, системата сама се оправя ( то това е характерно за VW ), но никак нее хубаво да видя че отново е светнала лампичката и няколко дена да съм под напрежение - аджаба ще се самооправи ли или този път вече няма прошка. Както казва един мой познат - това VW си има доста неизлекувани (забележете) ДЕТСКИ болести и май е прав.
Стига толкова с минусите за В4. Ще завърша със следното - от 5-6 месеца не съм бутвал абсолютно нищо по колата, само сядам, карам, наливам и газчица/бензинец когато трябва и толкова. Все едно е като нова кола , а всъщност вече е на 13 годинки. От както сложих полусинтетично масло съвсем я забравих тази кола, т като двигателя не бута грам от него и много рядко го проверявам. От време на време ми става съвестно че не се грижа достатъчно за "най-големия си приятел", но всъщност е хубаво че този приятел в момента ми се отблагодарява за грижите положени за него преди това.
Пожелавам ти да направиш правилния избор!

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 19 юли 2007 14:02

Гледам, че автора не е коментирал по темата, но явно все още не е направил последната стъпка.

Подкрепям, с едно изключение (за проблеми с АБС-а)doktora и другите колеги, предложили Б4, като по-добър избор.
Трябва да се има предвид, че този пасат е последния като разработка от една сравнително дълго време произвеждана и претърпяла модификации серия на фолкваген. Имам предвид, че той се явява най-изкусурения вариант, при който са поотстранени някои болежки на предшествениците му.
Важно е, че по отношение на здравина, поддръжка и цени на частите стои много добре спрямо повечето автомобили от същия клас, а несравнимо като цени спрямо Б5 или Б5.5.
Както се вижда от аватара ми аз съм с Б4, Ми 1.8 АБС, който карам от почти 7 години и освен смяна на части по ходовата част, водна и бензинова помпа(които по принцип се водят консумативи) не съм имал други сериозни ремонти или проблеми. Колата е на над 220 х.
Карам на газ с обикновенно вакумно "Ловато" от 6 години и съм доволен от разхода на гориво.
Всичко зависи от поддръжката и отношението към автомобила, както нееднократно са писали много от колегите в различни теми тук.
Не се притеснявай да вземеш автомобил на чието табло километрите са над 200 х.
Важно е да можеш да го провериш в сервиз или при човек, който разбира, за да ти каже какво е състоянието на колата и да прецениш устройва ли те.

Успех и пиши ValBo, ако имаш въпроси или вече си се сдобил с пасат.

Потребителски аватар
ValBo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ValBo » Чет 19 юли 2007 14:16

Здравейте отново
от няколко дни чета усилено за модели, купета, двигатели и пр.
Според съпругата ми нощем бълнувам за инжекциони, гуми и спирачки. Взе да ревнува вече;-)

Та малко по сериозно - все повече клоня към В4, даже може да се каже че съм избрал него.
За двигател се чудя. Препоръчват ми 1.8 MI(ABS) като най оптимален по отношение на икономичност, разходи за подръжка. Аз клоня към нещо по мощно 1.8 РВ и 2.0
Пък и искам климатик, а той яде още от конете
Засега съм поръчал да ми докарат от чужбина В4, без ангажимент за закупуване, и чакам да видя какво ще докарат

А като стана въпрос за двигатели - за 1.8 двигатеите на VW четох предимно суперлативи. За двулитровите какво ще кажете. съвсем информативно

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 19 юли 2007 14:49

ValBo написа:...

Та малко по сериозно - все повече клоня към В4, даже може да се каже че съм избрал него.
За двигател се чудя. Препоръчват ми 1.8 MI(ABS) като най оптимален по отношение на икономичност, разходи за подръжка. Аз клоня към нещо по мощно 1.8 РВ и 2.0
Пък и искам климатик, а той яде още от конете
Засега съм поръчал да ми докарат от чужбина В4, без ангажимент за закупуване, и чакам да видя какво ще докарат

А като стана въпрос за двигатели - за 1.8 двигатеите на VW четох предимно суперлативи. За двулитровите какво ще кажете. съвсем информативно

Явно вече си обсебен : само VW -пасат :D
Двулитров мотор с 115 коня е определено по-добре за това купе, но 1.8 АБС е най-безпроблемен и икономичен на газ.
Аз съм достигал 192 км./ч. на равен участък на газ, така че макс. скорост няма да ти е проблем, но 2 л. има по-добро ускорение и ако си понатоварил колата ще понесе по-леко баирите, а и няма да почустваш особенно натоварване на мотора от климата.

На 1.8 може да се изкара още мощност със смяна на възд. филтър, по генерацията и с чип, но си има отделни теми по тези подобрения, но ще са за сметка на икономичността.

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Пет 20 юли 2007 8:25

търси си задължително 1.9ТДИ, ако намериш 110 к.с. ще си още по-доволен, без проблем ще се движиш с последните модели коли.
И 1.9ТДИ 90к.с. е вариянт но 110 к.с. си е класа отгоре!

Потребителски аватар
Dan4o
Автомобил: Golf VII Highline
Двигател: 2.0 TDI DSG
Контакти:

Мнениеот Dan4o » Вто 24 юли 2007 10:40

Аз съм с двулитровия мотор, не съм слагал газ и няма да сложа. Много добър ДВГ за това комби! Относно климатика - не се усеща спадане на мощността, когато е включен. Разликата в разхода при изключен и включен климатик при мен е около 0,3 литра. Успех!

Потребителски аватар
krasengn
Автомобил: Пасат Б3 моно комби без газ
Двигател: RP 1800
Контакти:

Мнениеот krasengn » Пет 31 авг 2007 14:43

И аз искам да си сменя с Б4 вече. Но си бях харесал двигателя АBS като наследник на RP. Но разбрах, че този двигател се произвежда само до 1994г средата. А аз искам все пак кола 1996г. Тогава какъв бензинов двигател да търся? Искам да сложа после газ или метан. Не държа да е бърза. Искам икономичен и здрав двигател.

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Пет 31 авг 2007 15:14

krasengn написа:Искам икономичен и здрав двигател.

АБФ

Потребителски аватар
krasengn
Автомобил: Пасат Б3 моно комби без газ
Двигател: RP 1800
Контакти:

Мнениеот krasengn » Пет 31 авг 2007 16:09

Видях характеристиките на ABF. Ми това е най-мощния двигател за В4. А заедно с това видях и че ABS май се произвежда до 09.1996г. Така, че ще си търся Passat B4 с двигател АBS.

Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andrey » Пет 31 авг 2007 16:23

Хайде и аз да ти кажа впечатления от Б4 АБС - според мен плюсовете на този мотор са повече - здрав, лесен за подръжка, с газта няма проблем. Мощността - ами не е пъргав, факт. Аз лично трудно свикнах след Голф 1.8. В града ми е малко кофти на светофарите, щото потегля като влак, обаче на дълго е мноооого по гот. Климатика го усещам като спирачка само в града, на дълго само при опити за по-екстремно изпреварване.
Сега мисля да го пробвам с 1 тон каравана и ще споделя впечатления.

Успех с търсенето!

Върни се в “Passat”