Кога да се сменя маслото?
Преди години преди да сложа газова уредба на колата изчетох малко литература. Първите газови уредби в Америка са ги сложили на градските автобуси, като след определен пробег са разглабяли ДВГ -тата и са мерили износвания и общо състояние. Та от там си спомням някои цифри- маслото издържа 2-4 пъти повече километри ; свещи 3-4 пъти повече, износването е по-малко но не си спомням колко.
Та имайки пред вид това , като не искам да навивам никого, но моето масло е на 15К и си е чисто. Разбира се маслата си имат и срок на употреба който го дават 1г. Обяснението за издържливоста на маслото е липсата на разни въглеводородни съединения от горенето които да променят свойствата на маслата(сажди и др.), както и това че при незагрял ДВГ част от бензина кондензира по стените на цилиндрите и се разтваря с маслото което пък го разрежда. При пропан-бутана този ефект на разтваряне и разреждане липсва.
Така че всеки да си прецени за себе си.

Размисли за масло МОТУЛ 15В50 и кога да го сменя?
- mafiota
- Автомобил: Audi A6 C5
- Двигател: APU
jagler написа:а ти какво смяташ че твоя двигател е перфектен току що излязал от завода ли ,аз на моя съм слагал 10w40 и ми похлопваха хидро повдигачите сега съм с 15w40 и си пее ,така че никой не е сигурен в км. на колата си колко са може и на 300к да са ти сигурен ли си в твоите...?mafiota написа:Колеги не ви ли е много гъсто това масло? имате ли проблеми като палите зимата, а това масло не се ли препоръчва за доста "поохлабени" двигатели?
Да сигурен съм че са над 200к, но сега сложих Мотул 6100 10W40 - и ми се струва че за зимата ще си е добро решение, а те повдигачите ако са ти износени ми се струва, че каквото и масло да сложиш все ще лопат!А иначе мойте си лопат само в първите секунди сутрин докато запаля и ми се струва че това си е в рамките на нормалното.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion
за маслото

-
за маслото

- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Абе узрял не узрял, нали казват че като се барне главата веднъж и почват проблемите. Тука във В.Търново много не се наемат да сменят само едни гумички.
оффтопик : Ами колега , помисли си и ти малко като майстора ! Той едно че му се ще да извади някой лев и 2 ро - той не знае какво точно й има на твоята кола .... ако ти смени едни гумички и после пак пушиш , няма да може да му ревеш , че не е майстор , защото ще ти каже : "еми аз нали ти казах че е хубаво ......" така че просто хората си вързват гащите овреме

- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Колеги, а какво мислите за MOTUL 5W40 ? Мисля тия дни да сложа такова и да ви питам дали имате някакви впечатления от него ?
Ключовата дума според мене не е цифрата , а фирмата - гаранция за добро качество .... твоята "девойка " предполагам ще го хареса насмазано с такова "ефирно " масълце , а моята 'старица" обича по ...... "стържещи" ...от ЕГН то е .... сега сериозно - ако го позволява твоята - слагай смело ( според мен )

-
за маслото

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Аз съм карал с такова (колата в гаража), Ваското1 и Голфъра (Перник мастер
) продължават да ползват точно това. Маслото си е много добро. Като изключим цената му. За около година скочи с около 50% и сега 4л са над 60 лв
Масла Мотул в онлайн магазина: http://fanshop.vwclub.bg/categories.php?cid=6

Масла Мотул в онлайн магазина: http://fanshop.vwclub.bg/categories.php?cid=6