Температурата играе - термостат или?
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
Ясно joker , благодаря за разяснението. Помислих си че се правят някакви софтуерни настройки, защото точно тези градуси за които ми говориш, ми ги показа на лаптопа човекът който установи проблема с TPS-а на пасата.Бяхме закачили колцата да и правим компютърна диагностика. И сега се сещам че моя човек колкото и да връткаше плочката за да улучи необходимия градус, оборотите ставаха по зле/по ниски, но не и по-добре
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Цената на ТПС Бош (на плочката само) е доста паднала и зимата беше около 160лв за нова. Самата настройка според инструкцийите не беше кой знае какво и се свеждаше до махане на стъпковия мотор за да се затвори дросела напълно и мерене с ом метър. Мисля че Люси може да помогне за доставката на ТПС.
А иначе посмъртно не бих дал на никой "майстор" да се докосне дори до ТПС-а на колата ми, ако ще и да работи в НАСА/Байконур. То ако е в него проблема признаците са ясно изразени, пише ги какви са по руските форуми и определено най-малко се изразяват в ниски обороти на празен ход, когато ТПС-а влияе до толкова, до колкото ЕКУ да разбере че си пуснал педала на газта, та да сработи стъпковия. Така че според мен само са ти разбъзикали колата за няма нищо разбирачите с лаптопа.
А иначе посмъртно не бих дал на никой "майстор" да се докосне дори до ТПС-а на колата ми, ако ще и да работи в НАСА/Байконур. То ако е в него проблема признаците са ясно изразени, пише ги какви са по руските форуми и определено най-малко се изразяват в ниски обороти на празен ход, когато ТПС-а влияе до толкова, до колкото ЕКУ да разбере че си пуснал педала на газта, та да сработи стъпковия. Така че според мен само са ти разбъзикали колата за няма нищо разбирачите с лаптопа.
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
В интерес на истината, преди това, оборотите бяха паднали някъде около 700 , играеха много и имаше случаи когато се качваха сами над 2000 оборота и не падаха. След настройка на плочката, играенето на оборотите престана, както и самоволното им повишаване и се качиха на 800-810 оборота при загрял двигател. Тази интервенция е от преди 2 години. От тогава TPS не е бутван.
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
В интерес на истината това със задържането на 2000 оборота ми се е слувало до сега 3 пъти и причините бяха:
а) ошашкано ЕКУ след първоначална среща с българския бензин.
б) гадна центровка (след "диагностика" в оторизиран сервиз) и ошашкано ЕКУ.
в) последно от онзи ден - прекъсната маса на ламбдата и ошашкано ЕКУ.
Така че пак си държа на тезата, че преди да се пипа ТПС-а има 20 неща да се проверят, включително моно втора употреба бих сложил за пробата преди да пипам там.
Поздрави.
а) ошашкано ЕКУ след първоначална среща с българския бензин.
б) гадна центровка (след "диагностика" в оторизиран сервиз) и ошашкано ЕКУ.
в) последно от онзи ден - прекъсната маса на ламбдата и ошашкано ЕКУ.
Така че пак си държа на тезата, че преди да се пипа ТПС-а има 20 неща да се проверят, включително моно втора употреба бих сложил за пробата преди да пипам там.
Поздрави.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Тя темата беше за температура, но тръгна в друга посока.
Някой зане ли колко трябва да са оборотите на празен ход?
И колко градуса трябва да показва ТПС-а?
Градусите ги показва и с ваг-ком. Явно големия уред е или нещо по прецизно, или стара техника
И колко градуса трябва да показва ТПС-а?
Градусите ги показва и с ваг-ком. Явно големия уред е или нещо по прецизно, или стара техника

Последна промяна от Winner25 на Чет 19 юни 2008 20:41, променено общо 1 път.
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Winner25 написа:Тя темата беше за температура, но тръгна в друга посока.
И колко градуса трябва да показва ТШС-а?
- Нещо не схващам въпроса

- Winner25
Теодор написа:Нещо не схващам въпросаОборотите на 1.8 ABS на празен ход са 900 +- 50 но това трябва да го знаеш много добре та затова се чудя на въпроса ти
![]()
Вярно че странни въпроси задавам, но колегите ме вкараха в размисъл

Оборотите ми по обортомер след като загрее колата стоят горе долу там където съм отбелязал на снимката.
Там си стоят стабилно и на газ и на бензин. Обаче след като си закачих колата към компа се оказа че това отговаря на 800об/мин. А колегите казват че 8тези обороти са ниски и има повреда. Аз обаче съм доволен как работи двигателя - не тресе, не прекъсва.
Сега не мога да разбера има ли проблем или това си е нормално?
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Winner25 от това което гледам на снимката, оборотомера ти показва не повече от 700 оборота, а защо Ваг-кома ти показва 800, е малко странно. При мен стрелката е на бялата чертичка след това което си отбелязал и това са 800 оборота и на Ваг-кома се виждат същите обороти. И не че нещо тресе двигателя, но като дам съвсем леко газ и отидат оборотите на 900, тогава двигателя просто "заспива", мърка и всякакви вибрации по таблото изчезват.
Нямам спомени колко градуса трябва да отчита ТПС-а при пуснат педал
Нямам спомени колко градуса трябва да отчита ТПС-а при пуснат педал
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Теодор написа:Winner25 написа:Тя темата беше за температура, но тръгна в друга посока.
И колко градуса трябва да показва ТШС-а?
Градусите ги показва и с ваг-ком. Явно големия уред е или нещо по прецизно, или стара техникаНещо не схващам въпроса
Оборотите на 1.8 ABS на празен ход са 900 +- 50 но това трябва да го знаеш много добре та затова се чудя на въпроса ти
![]()
Теодоре......тука ще те оборя...по каталго оборотите на празен ход на 1.8 ABS ги дават от 750 до 1050.....unadjustable!!!!тези обороти е нормално да варират при различните температурни режими и натоварване на ДВГ дори и при един и същ ДВГ...Всичко в рамките на тези обороти влиза в т.н наречените референтни стойности и не би трябвало да е проблем...
- Winner25
doktora написа:Winner25 от това което гледам на снимката, оборотомера ти показва не повече от 700 оборота, а защо Ваг-кома ти показва 800, е малко странно.
Съгласен съм. Ако скалата на обортомера е на равни интервали първата бяла чертичка под 1 е 750. А при мен е по малко. Сега дали да вярвам на обортомера или на ваг-ком-а не знам

joker написа:[...по каталго оборотите на празен ход на 1.8 ABS ги дават от 750 до 1050.....unadjustable
Щом, така е по каталог значи и аз и doktora нямаме проблем