dimival написа:Здравейте, Пасат-а, който карам - Б7 седан, е с обикновени халогенни фарове.
Имам желание да му сложа ксенонови светлини и да заместя колкото може повече светлини с LED.
КСЕНОНОВИ ФАРОВЕ
При B6 това не беше трудна задача. Самото VW е предвидило тази възможност. В модул 09 само се казва, че имаме инсталирани ксенонови крушки без биксенонова клапа и всичко е ОК. (всъщност "казването" е за да няма индикация за изгоряла грушка). Може да се направи на десетки места в София и струва между 120 и 300 лв. Аз съм го правил на първите мои две B6-ци.
При Б7 можете да направите същото, но ако си подадете носа извън България резултатът ще бъде плачевен за вас. Проблема е, че няма оптичната група елементи на колите без оригинални ксенони. Глобите при съседите са по 500 евра + моментално спиране от движение. В Швабия може да ви арестуват и съдят.
Решение - купуване и подмяна на двата предни фара. Цената е над 2000лв. Нещастията не свършват до тук. Трябва да се купят и датчици за нивото на натовареност на колата (които са нещо като шарнирни връзки между купето и задният мост) и да се монтират, което не е съвсем просто начинание. Естествено ще трябват кабели между тези датчици и блока за управление на предните фарове. Абсолютно задължително програмиране в модул 09 (вместо 4 "стационарни" предни крушки имаме 2 халогена палещи се за по 2 сек.при начално включване и 2 ксенонови крушки, както и четири двигателя, въртящи оптическите групи пред ксеноните и две биксенонови клапи).
СМЯНА НА СВЕТЛИНИ С LED
От външните светлини по колата без проблеми се сменя осветлението на задният номер. Нещата свършват до тук. Поради договорка на авто- и свето- производителите към момента не се произвеждат използваеми светодиодни крушки, които да заменят пълноценно B21 крушките с които са наситени задните не-светодиодни фарове на почти всички сегашни автомобили. Продават се маломощни боклуци с няколко десетки налепени в различни посоки светодиоди с мощност макс.2W (в OMEGA LIGHT лъжат, че имат 6W, но ако ви дойде на ум да премерите тока, ще видите че са 2.1W). Подхода на производителите е монтирането или група свтодиоди от най-малко по 0.2W на диод или (по-модерният начин) - мощни LED диоди от по 1-3W. Например задните светлини на B7 са направени с по два бели диода от по 3W всеки. Аз загубих шест месеца за да подменя единствените конвенционални задни крушки на моя B7 (на мигачите), като в крайна сметка купих парчета жълта светодиодна лента от най-мощният възможен тип 14W/m и "в кръжока по ръчен труд" с подръчни средства и припояване напъхах лентите в нишата на фаровете. Ако някой го интересува - може да сложа снимки.
И за задните фарове може би най-добрия подход е подмяната с оригинални VW ЛЕД такива.
Колегата StS е прав - ако се оставиш на цитираният от теб БГ "тунингов" пенкилер (и др.подобни) ще направят от новата ти кола - стара.