Не съм специялист но си мисля че проблема идва от комутиращата електроника в тези комбинирани бобини.
Изгарящи бобини Б5.5,1.8Т
-
stefan_gb1
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Изгарящи бобини Б5.5,1.8Т
Сигорно ще ми се нахвърлите за написаното но си мисля че няма как да не може да се отвори една дефектирала бобина и да се установи дали пробива пов.трансформатор или изгря схемата за управление била тя с специализирана ИС или прост полевак. Това ще допринесе за по правилни изводи според мен,хубаво е да се измери тока в различните режими на работа. Направи ми впечатление че човека казва че при проблемна бобина контролера я засича и отчита проблем но точно какъв ??
а същевременно двигателя не прекъсва ....
Не съм специялист но си мисля че проблема идва от комутиращата електроника в тези комбинирани бобини.
-
ttony
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не знам какво ще помогне, като се установи, че изгаря комутатора примерно.
Причината ще е по-голям ток и/или температура.
Вероятно е неоразмерена за комутатора бобина, но това си е конструктивен дефект и едва ли ще тръгне да слага радиатори по бобините
.
По-добре ще е да се търси начин да се намали тока през устройството, като се започне от свещите.
Вероятно е неоразмерена за комутатора бобина, но това си е конструктивен дефект и едва ли ще тръгне да слага радиатори по бобините
По-добре ще е да се търси начин да се намали тока през устройството, като се започне от свещите.
ttony написа:Не знам какво ще помогне, като се установи, че изгаря комутатора примерно.
Вероятно е неоразмерена за комутатора бобина, но това си е конструктивен дефект и едва ли ще тръгне да слага радиатори по бобините.
това е проблема! иска се по честа смяна! това е причината! искате с едни свещи да погребете колата. не става! консуматив са.
stefan_gb1 написа:Сигорно ще ми се нахвърлите за написаното но си мисля че няма как да не може да се отвори една дефектирала бобина и да се установи дали пробива пов.трансформатор или изгря схемата за управление била тя с специализирана ИС или прост полевак. Това ще допринесе за по правилни изводи според мен,хубаво е да се измери тока в различните режими на работа. Направи ми впечатление че човека казва че при проблемна бобина контролера я засича и отчита проблем но точно какъв ??а същевременно двигателя не прекъсва ....
Втора бобина ми изгоря на мен преди седмица, пак на 1.8Т. Имам приятел с ауди, не знам кода на мотора, но е сменял и 4те бобини.
Мога да кажа при мен какво става като изгори.. ECU-то засича веднага missfire на въпросния цилиндър, чек енджина почва да мига, колата върви на 3 цилиндъра, мотора тресе яко естествено.
Ако някой има нужните познания за да намери проблема при разглобена бобина веднага му предоставям една. На мен лично ми е много интересно от къде идва проблема.
Междувременно ще сменя свещите и ще видим дали има ефект.. макар че знам хора, на които им изгарят бобини и при нови свещи.
-
najdobrix
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Пробива изолацията на бобината.
-
stefan_gb1
- Автомобил:
- Двигател:
najdobrix написа:Пробива изолацията на бобината.
Много вероятно поради факта че претърпяват постоянни температурни разширения а и изолацията старее със сигорност, би трябвало да се установи при оглед но неизключвам проблем с смд електрониката която също необича температурата ама никак. До тук гадаем някои да се заеме и да отвори една.
Garion написа:.....Мога да кажа при мен какво става като изгори.. ECU-то засича веднага missfire на въпросния цилиндър, чек енджина почва да мига, колата върви на 3 цилиндъра, мотора тресе яко естествено.
....
Мдааа точно това са симптомите.След закачане на VCDS 908(по известен като VAG-COM) имаме следната картинка:
10 Faults Found:
18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too Low
P1602 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
17633 - Fuel Injector for Cylinder 1 (N30): Short to Ground
P1225 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
17646 - Fuel Injector for Cylinder 2 (N31): Open Circuit
P1238 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
16522 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Signal too High
P0138 - 001 - Upper Limit Exceeded
16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit
P0130 - 008 - Implausible Signal - MIL ON
16705 - Engine Speed Sensor (G28): Implausible Signal
P0321 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal
P0322 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
16523 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Response too Slow
P0139 - 004 - No Signal/Communication
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded
16688 - Cylinder 4: Misfire Detected
P0304 - 001 - Upper Limit Exceeded
Readiness: 0000 0001
Зачистването на грешките не решава проблема.С тази разлика, че горните грешки вече не излизат при последваща диагностика т.е за да се определи коя бобина е дала фира би следвало механична размяна на бобините и последващо разкачане на кабелите на всяка бобина за да може да се определи с точност кога двигателя "разбира", че му се "губи" бобина и почва да работи на по-малко от 3 цилиндъра.
-
ttony
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колко струва една такава бобина?
Lisho написа:Garion написа:.....Мога да кажа при мен какво става като изгори.. ECU-то засича веднага missfire на въпросния цилиндър, чек енджина почва да мига, колата върви на 3 цилиндъра, мотора тресе яко естествено.
....
Мдааа точно това са симптомите.След закачане на VCDS 908(по известен като VAG-COM) имаме следната картинка:
10 Faults Found:
18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too Low
P1602 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
17633 - Fuel Injector for Cylinder 1 (N30): Short to Ground
P1225 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
17646 - Fuel Injector for Cylinder 2 (N31): Open Circuit
P1238 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
16522 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Signal too High
P0138 - 001 - Upper Limit Exceeded
16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit
P0130 - 008 - Implausible Signal - MIL ON
16705 - Engine Speed Sensor (G28): Implausible Signal
P0321 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal
P0322 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
16523 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Response too Slow
P0139 - 004 - No Signal/Communication
P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded
P0304 - 001 - Upper Limit Exceeded
Readiness: 0000 0001
Зачистването на грешките не решава проблема.С тази разлика, че горните грешки вече не излизат при последваща диагностика т.е за да се определи коя бобина е дала фира би следвало механична размяна на бобините и последващо разкачане на кабелите на всяка бобина за да може да се определи с точност кога двигателя "разбира", че му се "губи" бобина и почва да работи на по-малко от 3 цилиндъра.
Хм, при мен излизат доста по-малко грешки.. не знам на какво се дължи. Първата бобина като ми изгоря ваг-кома не можа с точност да ми каже коя точно е заминала, но като ги размених стана ясно. Втория път ми даваше missfire на точната и по-важно САМО на нея. Грешките при мен бяха 2:
Както и да е.. резултата е същия, 5 минути за размяна на бобините и всичко е ясно, дори не се налага и разкачане на кабелите, за да работи на по-малко от 3 цилиндъра. Поне при мен де.
А и още нещо интересно се сетих.. когато ми изгоря първата бобина, ваг-кома показваше доста по-малко missfire за единица време, и колата не вървеше толкова отчайващо зле, колкото когато изгоря втората.
т.е. впечатлението ми е, че първата изгоряла бобина все пак даваше някакъв ток, докато втората изгоряла направо нищо не правеше.
Последна промяна от Garion на Вто 11 май 2010 10:43, променено общо 1 път.
stefan_gb1 написа:najdobrix написа:Пробива изолацията на бобината.
Много вероятно поради факта че претърпяват постоянни температурни разширения а и изолацията старее със сигорност, би трябвало да се установи при оглед но неизключвам проблем с смд електрониката която също необича температурата ама никак. До тук гадаем някои да се заеме и да отвори една.
Аз с удоволствие бих си поиграл да отворя една, снимки също мога да направя, но се притеснявам, че не съм достатъчно компетентен по въпроса, за да видя къде точно е проблема.
Ако по снимки може някой да разбере, ще си поиграя.
ttony написа:колко струва една такава бобина?
Оригинална от предствителство на VW в България - 78 лв.
Не оригинална около 55 лв.
От Ebay - £36.95 + £9.95 (доставка до BG)
Garion написа:....някои да се заеме и да отвори една.
Монолитно тяло е (поне там където е електрониката) и все си мисля, че ще излезе "залята" интегрална схема без никакви надписи или нещо подобно (руснаците са искали да видят какво има в комутатора за Б3
).Дори и да се констатира проблема как ще стане обратното и капсуловане ?Не е ремонтно пригодна.Изпява си песента и "подмениться" с нова.Фабриката бълва следващата серия бобини.Трябва да се произвеждат и продават иначе Ханс и Юрген ще трябва да си ходят в тях.Това е тъжната истина.
-
stefan_gb1
- Автомобил:
- Двигател:
Garion написа:....някои да се заеме и да отвори една.
Монолитно тяло е (поне там където е електрониката) и все си мисля, че ще излезе "залята" интегрална схема без никакви надписи или нещо подобно (руснаците са искали да видят какво има в комутатора за Б3
).Дори и да се констатира проблема как ще стане обратното и капсуловане ?Не е ремонтно пригодна.Изпява си песента и "подмениться" с нова.Фабриката бълва следващата серия бобини.Трябва да се произвеждат и продават иначе Ханс и Юрген ще трябва да си ходят в тях.Това е тъжната истина.[/quote]
Да съгласен съм че трудно ще се капсулова отново но все пак зависи как ще се разглоби и къде е проблема и не е казано че резултата ще е налице при първата бобина но все пак трябва да се пробва.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Ето ТУК един магьосник си е поиграл по темата,идеята му е била да се застрахова от спирането на частите от производство но всъщност накрая след инструкциите е пояснил защо горят тези боклуци.Няма значение че бараката му е 1.8t 20V но след тоя мод доколото разбрах му се налага да сменя в пъти по-евтини чаркалаци.Колега rudoni-умолявам ви-престанете да се хвалите че използвате мотортестер.Както сам виждате тестера не е приложим във всяка ситуация,ние също знаем как той визуализира формата на високоволтовия разряд в цилиндъра и също желаем да имаме стръмен фронт/нарастване на импулса и плавен декремент след това.Но този ефект до момента не е постигнат от "цивилна" запалителна система.С уважение от друг изтрещял 

bobocamaro ,цитирам ви -"Колега rudoni-умолявам ви-престанете да се хвалите че използвате мотортестер.Както сам виждате тестера не е приложим във всяка ситуация,ние също знаем как той визуализира формата на високоволтовия разряд в цилиндъра" .помогнете на мен и на всички останали как най- добре да разберем за правилната работа на запалителната система!ако знаете нещо по- добро ,споделете го!аз 20 години го изучавам и не мога да изуча всички тънкости на диагностирането с него защото всяка една неизправност е индивидуална!и е необходим много опит и наблюдения.и въпреко всичко ,казвам ,че не всичко знам! и още се уча!дай идея как по лесно да ги проверяваме!сподели опит! 

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
rudoni написа:дай идея как по лесно да ги проверяваме!сподели опит!
Не знам и не умея нищо повече от вас,не работя в автосервиз и не разполагам с такъв апарат.Ползвам високоволтова сонда за осцилоскоп-подобие на диагностична апаратура.Във връзка с проблема на колегите-модулите са лошо оразмерени,компактни и без възможност за охлаждане.Вариант е побългаряване с четворен високоволтов модул,външен но не всеки би си играл с личния автомобил по този начин.
P.S.Ето тази фирма http://dek.bg/main.php е решила проблема при Mercedes,предлагат и диагностични играчки.Решат ли да се хванат и с пасатите няма да е без пари....