Пасат б5 смяна на задни накладки

Техническа и сервизна информация за Passat
kossis
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на задни накладки Пасат б5.

Мнениеот kossis » Сря 08 авг 2012 8:29

По посока на часовниковата стрелка ли се прибират задните цилиндри ? И също ми е интересно за ключа от флекс - той е с 2 пъпки, а оригиналния ключ ми се вижда с 2 дупчета - обратното. Аз ли не го виждам правилно ? :shock
Като се загледах оригиналния ключ има и пъпки -1, 2 или 3, нали така колеги

При предните супорти какво се развива и с какъв ключ ?

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 08 авг 2012 9:54

За задните ползвах ключ от флекс-пасва точно,върти се лесно,но трябва и сериозен натиск.Добре,че до мен имаше помощник-със скоба за лагери-той натиска буталото,аз въртя.На тези 12-14г коли си трябва сериозен натиск.
За предните се развива водача с шестограм 7 ,ако само накладки ще сменяш.По-нагоре в темата е описано точно.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Пон 13 авг 2012 10:34

Да глегах ги предните накладки, сменили са ги но кабелчето за износване беше скъсано към буксата на колата- дясно колело. Прерязах го и второто жило и в нас го запоих с нови кабелчета и термошлаух. После долу ги запоих и сега е ок.
(Счупих фиксаторчето на насрешната букса към накладките-въртяла се и имала едно палче дето се натискало за да се освободи, ама аз само я завъртях и сега с тел намотах и е ок.- Е така се учи човек !!!) Шестограма е 7 мм, Като се отвива държи ли се контра някъде ? Задните не съм ги гледал,но знам че са за смяна. Отзад има ли спирачни маркучета? Щото предните са капут.
Когато колата е на 900 оборота и педала става по твърд - от какво е ? Вакум помпа, АБС ? Вакумната тръба, която отива към сервото, от към двигателя се клати- това нормално ли е ?

Последна промяна от kossis на Сря 15 авг 2012 8:56, променено общо 1 път.

Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafarfori » Вто 14 авг 2012 9:49

Аз използвам дърводелски стяги за прибиране.То зависи и от спирачните апарати в какво състояние са има някои и на ръка може да се приберат.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 15 авг 2012 7:50

Аз питах други неща.
А за прибирането на предните спирачни цилиндри, моя опит показва, че най-безконфликтно е с плоско рамо (щанга) и гаячен ключ с подходящ размер. Двата инструмента образуват лост с въртеливо движение между диска и цилиндъра.

Направи ми впечатление,че предните накладки АТЕ имат скосяване към краищата си (тоест не контактуват с диска), когато се поизносят ще започнат да контактуват. Каква е идеята на това скосяване ?

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Пет 07 сеп 2012 21:39

Понеже обезвъздуших всички колела- имам такава традиция да сменям течноста, а тука и АБС има и от задните излезе едни черни боклуци.
Та ми направи впечатление, че предните апарати - съпорт скобите и по точно водачите дето се завиват тия шестограми няма предпазни маншончета, а на задните има. Това нормално ли е, щото водачите лъщят, а накладките са сменени. Самите шестограмни болтове имат некви гумени предпазни маншони и тапа на горният.
В нета не намерих резервни маншони за преден, а само за задните има. :?: :?: :?:

Тия апарати майче са АТЕ57 - там водача е шестограма и няма прахозащитни ? Гирлинга на В3 ми е ясен и на сън 15х13 ключове и съм аз.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Нед 09 сеп 2012 8:31

Със същия апарат съм АТЕ 57 и при мен на гумените маншончета на водача(за шестограм 7)имах тапички само на горните.Предположих,че долните са паднали(все пак е стара кола).Но нека знаещите да кажат дали наистина на долните няма тапи.
Аз все пак реших,че трябва да има и сложих тапи от стъклено шише от разредител/спирт за горене.Стана като истинско mhihi

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Нед 09 сеп 2012 10:22

Това добре, ама аз питам нещо по важно, самите шпилки- при сменени накладки се оголват и лъщят от обратната на шестограма. Тоест има оголена част на водача в края си и когато се натиснат спирачките леко се прибират в нещо като цилиндрични маншончета дето има тапа на тях. :?: :?: :?: Тоест при износване на накладките се прибират водачите в тия маншончета- е това дали е нормално :?: Ето линк към тема в Ауди форума за тия апарати и с червена стрелка са показали оголеното дето го играе водач, за това питам.http://snimkisnimki.snimka.bg/automobiles/diskove.545922.24839911

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Чет 13 сеп 2012 9:30

gancho написа:Със същия апарат съм АТЕ 57 и при мен на гумените маншончета на водача(за шестограм 7)имах тапички само на горните.Предположих,че долните са паднали(все пак е стара кола).Но нека знаещите да кажат дали наистина на долните няма тапи.
Аз все пак реших,че трябва да има и сложих тапи от стъклено шише от разредител/спирт за горене.Стана като истинско mhihi

Така колега днес и аз си сложих тапи от спирт на долните шестограмни водачи. :да: :beer
А защо ги няма(паднали са леко :Mr Green Fun :twisted: ) тия тапи и то точно на долните шестограми ?!? А де !!!
Много просто, когато си дадете да ви сменят накладките, и майсторчето развива само долните 7мм и тапите литват някъде там :Mr Green Fun .
Тоест както спирачните маркучи на предните апарати са с конструктивен дефект - по къси, така и тапите са с "майсторски" дефект !!!
Щото аз на Гирлинга на В3 сам ги сменях и там се отвива само долният водач,а горният се олабва само.

При тия АТЕ 57 не знам горния явно не се олабва и не се бара. :o . Ще разбера като реша да ги сменям.

А в автокъщите са по брутални откъм ремонти там "майсторите" направо заметат разните му там "излишни" части докато се замазва положението за да се продаде колата.
То аз знам само 2 автокъщи които ремонтират стоката си, другите Джамбаз-къщи направо те лъжат че, :Mr Green Fun :twisted: "тоя модел са така" :twisted: :Mr Green Fun !

Никой не казва трябва ли да са оголени малко въпросните водачи при сменени накладки, макар че аз вече се досетих но....http://snimkisnimki.snimka.bg/automobiles/diskove.545922.24839911 ??? :?: :?: :?: :idea:

drifter96
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drifter96 » Нед 13 сеп 2015 11:02

Добър ден, колеги.Въпроса е следния- след смяна на предни дискове и накладки спирачната сила намаля драстично. Това, за което се съмнявам е, че трябва да се обезвъздуши. Погледнах казанчето и си личи как е преливало, тъй като е мокро и е пълно със спирачна течност. На празен ход, при натискане на спирачката, педала бавно започва да потъва. С една дума- мек е. Какво мислите?:) колата е Б5

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Нед 13 сеп 2015 12:53

Обикновено след смяна на спирачни маркучи, майстора не се занимава много с обезвъздушаването на цялата система.
При смяна на накладки пък не се занимават да намалят нивото на казанчето със спиачна течност и обикновено то прелива както е станало при теб.
Интересно защо е влезнал въздух при теб само от смяната на накладките.

Може да ти се е прецакала също и главната спирачна помпа.

drifter96
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drifter96 » Нед 13 сеп 2015 13:54

Да,просто няма връзка, след смяна на дискове и накладки да се обезвъздушава... Явно е спирачна помпа. Днес ще огледам за напукани маркучи.

stanimir1123
Автомобил: b5 AFN
Двигател:

Мнениеот stanimir1123 » Пон 14 сеп 2015 0:14

След смяна на дискове и накладки отначало не държат както трябва icon_idea

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Пон 14 сеп 2015 9:25

Абе Аз скоро смених всьо. Четири диска АТЕ + накладките. Да ти кажа още в началото всичко си държеще нормално. Вярно че АТЕ накладки са със скосяване по краищата за по добро слягане и против прегряване, но едва ли това е решаващо в началото, даже напротив.
В упътването се казва да не се спира рязко първите 200 км за да не се прегреят накладките и презакалят.
Така че проблема е с въздухът.

Колегата да си види действително спирачните маркучета отпред. На моят пасат и двата бяха сцепени в основата, но това е дефект на модела. Или спирачният цилиндър е с язви. На Брато на старото Ауди го имаше тоя проблем.

А може просто да е влезнал въздух от някъде по вина на майстора или случайно да го е имало и при мяната да се е разместил и да се усеща осезаемо сега.
Първо обезвъздушаване и проверка на маркучите и после ако е необходимо смяна на цилиндри и тнт.

При мене когато купих колата понеже майсторите ми не се занимават много с обезвъздушаването след смяна на маркучите, ми светеше АБС+ЕСП, същото и при Брато. Обезвъздушихме и нещата си дойдоха на мястото. Та при мен системата следи и налягането и тнт.

drifter96
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drifter96 » Съб 19 сеп 2015 8:55

Нямаше никакви течове или маркучи в окаяно състояние. Това,което ми прави впечатление е,че с въртенето на километри педала се стабилизира, както и самите спирачки. Благодаря на отзовалите се:)

Върни се в “Passat”