Камера за задно виждане (Rear assist). Това е третия „инструмент”, който ни помага да паркираме автомобила. Камерата е монтирана в емблемата на задният капак, която при включване на задна скорост се отваря чрез ел.двигател. Идеята е много оригинална, тъй като пази ефективно камерата от кал и мръсотии при движение. Затваря се при движение напред със скорост над 15 км/ч. Вчера ми казаха че карам с отворен капак гледайки как излизам от паркинга. Камерата работи еднакво добре денем и нощем и дори срещу пряка слънчева светлина. Повече и пречат сенки хвърляни от сгради на част от наблюдаваната площ. VW обаче не спират до тук. Върху образа от камерата (чрез бутон от RCD/RNS510) може да се насложи специално графично компютърно изображение „проектиращо в реално време”: къде би отишъл автомобила ако се движим направо; къде би отишъл автомобила в зависимост от завъртането на кормилото; защрихован участък с който може да се измери дали мястото на което се мъчим да паркираме е достатъчно; указателни линии които като докоснат бордюра трябва да завъртим кормилото в обратна посока за да направим добро успоредно паркиране. Показанието на OPS („визуалният” парктроник) в умален вид също се показват в лявата част на екрана. Различните показания могат и да бъдат отстранени и да се вижда „чистата” картина от камерата.
VW произвежда и система без контролен модул, която просто показва изображение от задната част. Кога се инсталира този или онзи модел за мен остава загадка. В ценовите листи няма разлика и уточнения, но аз съм виждал коли и с двата варианта. Моят Б7 е с „по-сложният” - имам всички неща които описах.
Варианта с контролен модул е изключително прецизно "калибриран" за да бъде компютърната проекция точна и прецизно да показва евентуалната позиция на автомобила. Настройката на тази камера спрямо автомобила е една от най-сложните процедури, извършва се индивидуално за всеки автомобил и изисква специален 11 метров кръгъл полигон. Такава настройка трябва да се прави при всеки удар по купето, всъчщност при всеки реглаж на преден или заден мост.
Система за поддържане на скоростта и дистанцията (Темпомат - GRA или ACC - Adaptive Cruise Control). Също има два варианта. Класическият темпомат (GRA) осигурява поддържането на постоянна зададена скорост независимо от пътните условия и натовареността на автомобила. Командва се от лостче на кормилната колона. Скоростта се задава на интервали от 10км/ч или фино от 1км/ч. Възможно е временно деактивиране. Особено приятно е използването и при автомобили с автоматични скорости. Тази система обаче въздейства само върху двигателя и не може да използва спирачките например при голямо спускане. Зададената скорост се изобразява на MFA. Значително повече възможности (и по-висока цена) има другата разновидност - ACC - Adaptive Cruise Control. На практика представлява радиолокационна система чийто радар е скрит в предната емблема на автомобила. На новия Туарег сонарите са два и се намират в ниши на предната броня. ACC открива движещите се обекти на разстояние от около 90м. и ъгъл около 12 градуса от надлъжната ос на автомобила. Действието е следното: ако настигнем движещ се пред нас автомобил зададената от нас скорост на темопомата се намалява и на практика се поддържа точно определена дистанция до движещия се пред нас автомобил. Тази система използва и спирачките. Дистанцията може да се регулира ръчно от плъзгач разположен върху лостчето на темпомата. Ако подадем мигач автомобилът се ускорява и не се поддържа вече дистанцията (с цел да можем да изпреварваме). Самото ускоряване е също конфигурируемо чрез MFA – може да се зададе Спортно (бързо), Нормално и Конфортно (плавно) ускорение. Разбира се можем и да натиснем педала на газта, при което автомобилът гледа не ACC а действията на шофьора. Натискането на спирачката води до временно изключване на ACC. На MFA има специален изглед, на който се визуализират всички детектирани от сонара автомобили пред нас, както и дали ACC извършва в момента корекции на скоростта с цел поддържане на дистанция. Не съм пробвал системата при мъгла и лошо време. Ако работи при такива условия това би дало голяма сигурност с цел откриване на препятствия пред автомобила. Пробвах неколкократно системата по бул.България - автомобилът спира до 0км./ч при спиране на предният автомобил. За да тръгнем обаче трябва да подадем малко газ.
Система за аварийно спиране в градски условия (Front assist). Тази система е част от ACC., но работи дори при изключено положение на ACC. При движение в градски условия при рязко намаляване на скоростта на автомобила пред нас или врязването на някой друг непосредствено преди нас води до звукова сигнализация, индициране на MFA и аварийно спиране. Системата ми е сигнализирала за два месеца около 10 пъти за опасно приближаване към препятствие и един път е спирала. Спирането е наистина аварийно и в последния момент. В Интернет има клип в който шофьорът кара с отворена врата и извадени крака към картонена стена като Б7 спира сам.
Асистент за спазване лентата на движение (Lane Assist). Той е също от ново (за VW и Audi) поколение. Работи по следният начин: ако на пътя има пътна маркировка с отделни платна или осова линия или просто странична линия, кормилото се върти „само” ако автомбилът тръгне да се отклонява от тази линия. На практика, заедно с описаната по-горе ACC това означава, че автомобилът шофира сам – сам завива следвайки пътя, спира ако срещне препятсвие. Истината е, че след известно време в такъв режим Б7 се разбира, че е на „автопилот” и започва да издава пискливи звуци с цел събуждане на евентуално заспалия водач. Какво да се прави – трябва да се „попипва” от време на време кормилото

Асистент за смяна лентата на движение (Side Assist). Това е нова добавка към асистиращите системи на VW на колите от моделна година 2012 (след 26-та седмица на 2011). При Audi всичките описвани от мен неща ги има от 5 години, но аз почти не съм ги виждал на купените в България автомобили. Работи по следният начин: в задните калници (от страни на капака на багажника) има инсталирани нови два радара. Те откриват приближаващите се от зад движещи се обекти от ляво и от дясно. В страничните огледала има монтирани оранжеви сигнални лампи, които светят толкова по-силно колкото е по-близко или е по-бърз „връхлитащият” обект. Тези радари покриват включително мъртвата за страничните огледала зони. Ако тръгнем да изпреварваме в такава ситуация сигналната светлина в съответното огледало започва да мига като светкавица. Системата работи само при движещ се с над 30-40 км автомобил.
Система за разпознаване на умората. На моят автомобил има такава, но до момента не ми се е включвала никога. В книжката пише, че анализира начина на шофиране на водача и ако прецени, че той е в „пред-заспиващо” състояние сигнализира на MFA и чрез звук предлагайки почивка.
Система за разпознаване на знаци. Моят Б7 няма такава система и аз не мога да дам мнения за нея. Това което виждам в документацията (там системата е описана) и от други източници е, че чрез камерата на Lane Assist се разпознават автомобилните знаци по пътя. Те се сверяват с местоположението и знаците записани в навигационната система за съответния пътен участък (вече има такива за България viewtopic.php?f=12&t=286789) и се изобразяват на MFA и/или на навигационната система. Не знам дали има и нещо друго и специфично, защото от VW са дали списък на страни от Европа в който системата функционира и България я няма там. От друга страна тази система изисква автомобилът да има навигационна система. В самата навигация (RNS510) в последните версии на firmware (3970, 3980) се появи бит, който указва дали има модул за разпознаване на знаци. Системата би следвало да е доста интелигентна защото съобразява условни ограничения като например максимална скорост при дъжд (гледайки сензора за дъжд) знаци за движение с ремарке (и дали имаме прикачено ремарке на нашия автомобил) и др. Мисля, че засега в България няма автомобили с тази система.
Система за подпомагане при движение по наклони (Hill assist). Налична е само на автомобили с DSG скорости. Има датчик който детектира спускане по наклон по-голям от 6 градуса. В този случай при първото натискане на спирачката се активира тази система, която включва нещо като моторна спирачка и може да свали до три предавки на DSG надолу .
Система за автоматично задържане (Autohold). Имах я още в „стария” Б6. Системата запомня спирачното усилие (налягане) в спирачните кръгове на спрелия автомобила и го поддържа до следващото натискане на газта. Това означава, че след като един път спре (напр. на сфетофар) водачът не трябва да държи натиснат педала на спирачката (говорим за автомобили с автоматични скорости). Сами разбирате колко е удобно при спиране и потегляне на наклонен участък. Като странични ефекти забелязвам, че при „пълзене” (недостатъчно спиране) системата разбира за това състояние и след няколко секунди „заковава” автомобила на място, което по някога е неочаквано за шофьора. Друга особеност е, че при спиране с Autohold стоповете не светят, за разлика от спиране инициирано от ACC.
Системи за разпознаване на повреда в гумите. VW оборудва автомобилите се с голям брой разновидности на тази система. Най-сложният вариант е този при който всеки вентил на гума има датчик с радиопредавател, който при отклонение на налягането изпраща сигнал визуализиращ се на MFA – там се рисува схема на автомобила и до всяко колело има изписано налягането му (или липса на радиовръзка с даден вентил (гумаджията го е изскубнал при смяна на летни/зимни гуми)). При мен има по-простият вариант, който следи за отклонение от оборотите на колелата (чрез датчиците на ABS). Ако има спукана гума, тя се деформира, диаметъра на колелото става по-малък, а оборотите му по-големи и от там имаме индикация на MFA. Системата е по-неефективна при слаганите в Б7 нископрофилни гуми 235х45х17 и там се получава сигнал за проблем при отклонение с 0,5 – 1,2 атмосфери. Случвало се е системата да ми сработи фалшиво, при движение странично спрямо слънцето, когато гумите от едната страна се напичат (дига им се налягането) а от другата страна са на сянка. За това при този размер гуми е разумно да ги помпаме с инертен газ.
По нататък за:
- Навигация и музики.
- Телефонни модули – „Low” (стандартен), High (PLUS) и Premium.