Малко да сбутам темата на колегата:))
Значи след като вчера и днес колата ми угасна 2 пъти в движение се усетих, че светодиода за зареждането на акумулатора ми свети когато си ще, при даването на контакт. Днес дори вече въобще не светеше.
Свалих плочката с транзистора на задния капак на алтернатора и отидох и купих нова. Монтирах я, давам на контакти и йок да светне светодиода, меря на акумолатора 11.7v Изфорсирах колата и започна да зарежда със 13.8v.
Извадих километража и намерих пукнати спойки на буксата му, презапоих ги с нов калай. НО беше издумкал и светодиода. Сложих един обикновен червен светодиод, но той не светваше, когато беше пробно бучнат на мястото си, навън на 2v напрежение светеше едвам едвам, а другите здрави светодиоди светеха супер силно на тези 2v от външно захранване. След като видях, че обикнвенния червен диод не става, сложих един с прозрачен корпус но светещ много ярко в червено. Със този червен ярък светодиод ми тръгна зареждането на акумолатора

НО
При теста на зареждането със все още разглобения километраж ми зареждаше със 13.8v
Сглобих всичко, давам на контакт, светодиода свети, паля и измервам зареждане със 13.3v-13.4v
При промяна на оборотите и при пускането на климатици и други консуматори се запазва напрежението на заряд okolo 13.2v-13.3v
Не е ли малко слабо това зарядно напрежение?? Какво може да е повлияло в рамките на тези 5min докато сглобя таблото, че да ми падне със 0.5v зареждащото напрежение.
Останах с впечатлението, че в зависимост от вътрешното съпротивление на светодиодчето се изменя и зареждащото напрежение?!