Passat B3 - Алтернаторът не зарежда?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Re: Алтернатора не зарежда Б3

Мнениеот kr1s0 » Съб 10 дек 2011 22:46

damian до колкото знам те са 3реда с куплунзи на бушониерата,и на най-долния ред да търся син кабел в средата така ли ? :talk:

до bachest да колега,до клемореда няма никаква връзка.там са основните възли само.не знам откъде ми хрумна тая глупост,но чак като изключих буксата и видях кабелите се сетих mhihi

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 11 дек 2011 0:05

Синьото кабелче като стигне до бушониерата, след това от нея отива към таблото (километража). Повтарям се, но останах с впечатлението, че не си ми разбрал мисълта от предишния пост. Но добре си се насочил и към бушониерата. Ако го откриеш на коя букса е точно, по-лесно ще изолираш проблема и прекъсването по веригата, ако има такова.

damian d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damian d » Нед 11 дек 2011 1:15

Преди месец ми се наложи да го търся синьото кабелче в бушониерата. Беше на долния ред букси. Оттам вземах сигнал за автоматично пускане на фаровете. Ще погледна точно на коя букса е и ще ти кажа.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Нед 11 дек 2011 1:50

то и аз утре ще започвам свалянето на бушониерата..тамън да огранизирам малко тоя сноп,който е заплетен там ,че си е таковало таконката .. mhihi

damian d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damian d » Нед 11 дек 2011 11:17

Като обърнеш бушониерата с буксите към теб на долния ред куплунг 6 /от ляво на дясно броиш/. На него има само един тънък син кабел, така че няма да го сбъркаш.

Последна промяна от damian d на Пон 12 дек 2011 1:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Нед 11 дек 2011 20:35

колега днес го видях този кабел,и най-интересното е,че буксата се беше изключила само тя .. включих я ,проработи всичко и колата зарежда..пуст късмет :bowdown :063:

lacezarasia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lacezarasia » Пон 12 дек 2011 10:38

е те това е карък! :D

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Пет 13 юли 2012 20:10

Малко да сбутам темата на колегата:))

Значи след като вчера и днес колата ми угасна 2 пъти в движение се усетих, че светодиода за зареждането на акумулатора ми свети когато си ще, при даването на контакт. Днес дори вече въобще не светеше.
Свалих плочката с транзистора на задния капак на алтернатора и отидох и купих нова. Монтирах я, давам на контакти и йок да светне светодиода, меря на акумолатора 11.7v Изфорсирах колата и започна да зарежда със 13.8v.
Извадих километража и намерих пукнати спойки на буксата му, презапоих ги с нов калай. НО беше издумкал и светодиода. Сложих един обикновен червен светодиод, но той не светваше, когато беше пробно бучнат на мястото си, навън на 2v напрежение светеше едвам едвам, а другите здрави светодиоди светеха супер силно на тези 2v от външно захранване. След като видях, че обикнвенния червен диод не става, сложих един с прозрачен корпус но светещ много ярко в червено. Със този червен ярък светодиод ми тръгна зареждането на акумолатора :)

НО

При теста на зареждането със все още разглобения километраж ми зареждаше със 13.8v
Сглобих всичко, давам на контакт, светодиода свети, паля и измервам зареждане със 13.3v-13.4v
При промяна на оборотите и при пускането на климатици и други консуматори се запазва напрежението на заряд okolo 13.2v-13.3v

Не е ли малко слабо това зарядно напрежение?? Какво може да е повлияло в рамките на тези 5min докато сглобя таблото, че да ми падне със 0.5v зареждащото напрежение.
Останах с впечатлението, че в зависимост от вътрешното съпротивление на светодиодчето се изменя и зареждащото напрежение?!

Последна промяна от brad4edat на Съб 14 юли 2012 0:09, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пет 13 юли 2012 22:54

не мисля,че играе особено важна роля този светодиод колега,докато имах проблем аз,а ми трябваше колата си я палех с крушка 6W ,която връзвах между клемата на възбудителната намотка и + на акумулатора.когато запалех тази крушка изгасваше и колата зареждаше,така че това ме води до извода,че тази крушка играе ролята на източник на ток,който да даде на възбудителната намотка,която да даде пък старт на генерирането на напрежение в алтернатора.веднъж започне ли "производството" на на ток възбудителната намотка не играе в играта :beer

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Съб 14 юли 2012 0:06

Сигурно си прав колега:)
Интересно обаче защо ми спадна зарядния ток с половин волт. И това напрежение от 13.2v - 13.3v дали е нормалено и достатъчно за правилното зареждане на колата.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Съб 14 юли 2012 11:16

ами ако с всички консуматори ( разбирай поне парно,дълги светлини и реотан на задния джам) се задържа на 13,2-3 не се тревожи,напрежението в акумулаторната ти батерия е 12,7 максимум,значи надхвърля потенциала й,но стойности от рода на 13,8-14,2-3 ги спрягат за напълно изправна система.провери клемите си за окисление,на едно приятелче релето му изключваше на 15,8 заради това.почистихме клемите и всичко заспа по чудо mhihi
друго,което може да погледнеш е ремъка колега.но щом преди слагането си замерил такива стойности нещо свързано с монтажа ще да бъде.погледни всички връзки,кабели,зачисти метала,където алтернатора контактува със стойката :beer

kgkep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kgkep » Пет 03 юни 2016 18:11

Здравейте, преди време имах проблем със зареждането и на ниски обороти беше около 13 - 13,2V. Смених регулатора и напрежението се вдигна до 13,9 - 14V, което е в нормите и го оставих така. След няколко месеца бях вдигнал капак и забелязах, че аптернатора е по-горещ от самия двигател и регулатора се беше разтопил. Четох тук, че най-вероятно е диоден блок, свалих алтернатора и го дадох на един познат да го смени. Като монтирах обратно алтернатора сложих оригиналния регулатор, който зареждаше слабо, защото не бях взел нов, а стария беше разтопен. Колата в последните 3, 4 години се караше малко, по около 1500-2000км на година, и сега понеже мисля да я ползвам взех нов регулатор. Сложих го, но пак зарежда около 13,6V, а с фарове пада до около 13V.
Kъде да търся проблема, мисля че проблема не е във възбуждането, защото все пак има някакво зареждане но е недостатъчно. Да откача ли кабелчето за възбуждане и да му подам ток директно само за проба? Ако проблема е в самия алтернатор какво може да е, да правя този или да търся друг?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 03 юни 2016 19:23

Проблемът най-вероятно е в окислени и хлабави кабели, между алтернатора и акумулатора. Най-честият виновник е масата към купето.
Измери напреженията с товар и без товар на самия алтернатор (единият пробник на извода на алтернатора, а другият към корпуса на алтернатора) и напиши числата тук.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 03 юни 2016 20:24

Възможно е и това реле да е дало фира, заради диодния блок. Трябва да го занесеш да го тестват. Не си писал откъде си. Също провери и колектора на ротора за дълбоки канали. Това напрежение на акумулатора ли го мериш или на алтернатора?

kgkep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kgkep » Съб 04 юни 2016 17:48

Регулатора е чисто нов, няма как да е дал фира. На алтернатора зареждането е като на акумулатора, разликата е около 1, 2 десети, но пак не е 14, с товар до към 13,5V.

Върни се в “Passat”