пасат Б5 смяна на носачи - мога ли сам ?
-
- Автомобил: VW PASSAT
- Двигател:
Re: пасат Б5 смяна на носачи - мога ли сам ?
отностно горните носачи има ли възможност по лесно да се извади болта без да се сваля всичко?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Голям к.р е ако е клеясал яката от ръжда ! Няма лесно/трудно , или става , или не. Ако тр се смъква целия шенкел барабар с горните носачи . Опита ли варианта , като на клипчето с къртач за бетон ? Преработва се шило за бетон за целта .
-
- Автомобил: VW PASSAT
- Двигател:
за съжаление не го правя в сервиз а на канал извън града и пада голямо разкарване за всичко.А там ток няма :)
Всичко е сменено днес и то без канал. Пред блока. Важен инструмент е гаечен ключ 18 (който аз нямах).
Смених 2-та къси накрайника , 2-та маншона и носачите.
Най-големия ми проблем на всичко това дойде от това че когато слагах едното каре шлиците му не бяха наместени и когато го чукнах с чука му изпадаха съчмите.
За 20 минути успяхме да го разглобим и да намерим правилния начин на поставяне на съчмите и сепаратора вътре.
Другото което забелязахме е , че карето няма нужда от избиване силно с чука.
Когато се свали главината на полуоската се слага централния болт и се навърта. Междувременно се държи контра на полуоската. Така болта издърпва карето навън и после то почти само пада няма нужда от чук или нещо друго.
Благодаря на всички за помощта и видеото в началото на темата ;)
Всичко е сменено днес и то без канал. Пред блока. Важен инструмент е гаечен ключ 18 (който аз нямах).
Смених 2-та къси накрайника , 2-та маншона и носачите.
Най-големия ми проблем на всичко това дойде от това че когато слагах едното каре шлиците му не бяха наместени и когато го чукнах с чука му изпадаха съчмите.
За 20 минути успяхме да го разглобим и да намерим правилния начин на поставяне на съчмите и сепаратора вътре.
Другото което забелязахме е , че карето няма нужда от избиване силно с чука.
Когато се свали главината на полуоската се слага централния болт и се навърта. Междувременно се държи контра на полуоската. Така болта издърпва карето навън и после то почти само пада няма нужда от чук или нещо друго.
Благодаря на всички за помощта и видеото в началото на темата ;)
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Едно реглажче трябва да направиш 

fantamaniaka написа:
браво колега за болта и са се усетих като сменях маншони. Служи като скоба за избиване на карето.
п.с. през отвора на болта може да се напълни с грес карето за да не се цапаш докато го тъпчеш с пръст

- samo_pechka
Аз ги вадя с едно лесно приспособление , с топузче и винт какъвто е на карето . Довечера може да го фотна . Много лесно ,леко и елегантно излизат
П.п. това с болта само, понякога се позакучва , прецаква се резбата му и после със зор се развива. И затова по моя начин си процедирам .

П.п. това с болта само, понякога се позакучва , прецаква се резбата му и после със зор се развива. И затова по моя начин си процедирам .
- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
fantamaniaka написа:отностно горните носачи има ли възможност по лесно да се извади болта без да се сваля всичко?
Може.
Относно стягането,ако го правиш пред входа

samo_pechka написа:Аз ги вадя с едно лесно приспособление , с топузче и винт какъвто е на карето . Довечера може да го фотна . Много лесно ,леко и елегантно излизат![]()
не се почуква по болта колега, просто стягаш болта почти докрай , той опира в полуоската и на избутване вади карето, после си развиваш болта и си готов.
- samo_pechka
Кой говори за почукане?! Точно някой път почва болта да "копае" навътре ( полуоската е куха) и се прецаква резбата в края му .
А за топузчето в моя случай , аз не чукам по болта , а изтеглям/издърпвам с лек удар карето.
Предварително бях пробил главите на болтовете на струг и нарязах вътр.резба , като на шпилката . По средата подвижен топуз . Болтовете единия е 14мм , другия 16мм , т.е. двата вида. Навивам нужния болт и с лек удар назад , избивам карето . Често същия топуз се ползва и за други "избивания"
навивам нужния дорник на шпилката и те така.
А за топузчето в моя случай , аз не чукам по болта , а изтеглям/издърпвам с лек удар карето.
Предварително бях пробил главите на болтовете на струг и нарязах вътр.резба , като на шпилката . По средата подвижен топуз . Болтовете единия е 14мм , другия 16мм , т.е. двата вида. Навивам нужния болт и с лек удар назад , избивам карето . Често същия топуз се ползва и за други "избивания"

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Колегата е прав за размазването на болта.Аз затова имам друг "инструмент" - такива болтове с двата размера ама не с 6-стенната глава,а с тази,дето става за камък от гедоре. Болта в края си е с изпилена резба, за да не може да разкриви резбата и да не иска после да се развие. С гайковерта заради ударите по болта, карето излиза лесно. Единствения проблем на този метод е,че ако карето е сменяно някога и са сложили кофти зегерка на полуоската (контрата на карето),тя след това се прецаква и не става...ама пък с новите маншони,стига да са качествени,идва нова такава.

- iliyan nikolov
- Автомобил: vw passat b5
- Двигател: 1.9 tdi AFN
Здравейте колеги.Тъй като и аз обмислям варианта сам да си сменя разбитите носачи,да попитам какво представлява т.н. магаре което трябва да се разхлаби при смяната на долните големи носачи?При монтирането на новите с каква сила се стягат при тампоните и съответно при шарнира?Трябва ли да се използва специален ключ или се стягат до откат?
Благодаря!
Благодаря!
- fena_vd
- Автомобил:
- Двигател:
Напук на всеобщото мнение, болтовете на долните задни носачи излязоха без да разхлабвам магарето.
-
- Автомобил: АУДИ А4 Б6
- Двигател: AVF
Здравейте колеги карам Пасат Б5 комби АФН 110 ТДИ и днес ми се наложи да сменя двата горни носачи и биалетката от дясно.Голям зор видях с предния горен носач,главата на болта излизаше на пред към ботуша на амортисиора ине можеше да излезе в това малко разстояние,свалянето на макферсона с пружината ми се стори нерентабилно защото мислих,че трябва да да откачвам шарнира от шенкела.Реших проблема по следния начин; отрязах главата на болта с малък ъглошлайф и го измъкнах после пружината ми пречеше за навирането на новия болт и този проблем го реших като навих скоба за сваляне на пружини до някъде колкото да се отмести малко витката на пружината до толкова,че да мога да прокарам болта и се получи.Както и да е ,всичко завърши благополучно (някой може да ме упрекне на начина ми за смяна но за пръв път ги сменям) пък и не бях сигурен как става смъкването на амортисиора(със или без разкачване на шарнир или накрайник).Сега чета,че стягането на тампоните на носачите трябва да стане на спусната на земята кола,обаче не виждам някакъв шанс да се бръкне покрай гумата и да се затегне тампона на носачи и имам следните два въпроса:Как да се стегнат тампоните на носачите при спусната кола на земята,и за следващия път да си знам(за да не режа и да правя цигании)нужно ли е да се откачи шарнира или накрайника за да излезе амортисиора.Мерси предварително.
- samo_pechka
Стягането е лесна работа. Измери с рулетка на спусната кола колко см е от горния ръб на веждата до центр.болт на карето. Махаш гумата и с подходящ доп.крик повдигаш шенкела до измереното ниво минус сант-два . И стягаш. Аз си измервам предварително колко е било и стягам без колелото горните. Вече долните-там лесно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Амортесьорната стойка към купето стои на 3 болта, 17 или 19 мм вложка . Отдолу е амортесьора - на 1 болт към предния носач.
Супер лесно.
Естествено - откачат се двата шарнира на горните носачи към шенкела, ама нали ще ги сменяш, та вече си ги откачил
За комфорт - може да откачиш и шарнира на кормилния накрайник, той е още по-лесен.
А за другия въпрос - ДА, всеки тампон, поемащ усукване от движението на окачването на какъвто и да е автомобил трябва да се стяга в работно положение. Ясно защо.
Ако не може да се бръкне - има елегантни решения- подемник, канал, естакада...
Супер лесно.
Естествено - откачат се двата шарнира на горните носачи към шенкела, ама нали ще ги сменяш, та вече си ги откачил

За комфорт - може да откачиш и шарнира на кормилния накрайник, той е още по-лесен.
А за другия въпрос - ДА, всеки тампон, поемащ усукване от движението на окачването на какъвто и да е автомобил трябва да се стяга в работно положение. Ясно защо.
Ако не може да се бръкне - има елегантни решения- подемник, канал, естакада...
Последна промяна от gancho на Пон 13 ное 2017 22:37, променено общо 1 път.