Passat B8 - обща информация

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
deodriver
Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
Двигател:

Re: Passat B8 - първи впечатления

Мнениеот deodriver » Сря 29 май 2019 21:10

Привет колеги.

Вчера имах възможност да се докосна от близо до Б8 и аз.Колата беше 2.0ТDi 4motion DSG 190к.с Highline на 145хил.км.Колата,като цяло не можа да ме грабне,или поне толкова,че да реша да сменя Б7-та за него.
Цвета беше кафяв металик,салона също беше кафяв.Хареса ми как стой,както и усещането вътре в колата.Просторна,практична и стилна ми се стори,за някой навярно и скучна,но на мен ми харесва.Всичко е на мястото си и не е нужно много да се орентираш кое къде е.Това,което не ми хареса е,че окачването е твърдо спрямо Б7.Отгоре на това издавше скърцащи звуци.Много ясно се чуват и усещат неравностите.Другото нещо,което ме разочарова е шума на мотора,който се чува малко повече от необходимото.Правя сравнение спрямо Шкода Супърб,която карах на тест драйв 6-7 дена преди това.Там нямаше и помен от това къде е мотора,много добре направено(за сметка на шума от прозорците и окачването).DSG-то работеше добре,но нищо повече от моето.Като цяло колата за мен не е претърпяла голям прогрес от предишния модел.Определено,ако трябва за взема Б8,ще гледам фейслифт.Тъкмо излезе на пазара,но ще го изчакаме да падне.

Потребителски аватар
lyubohar
Автомобил: Passat B8 Lim HL
Двигател: EA288 2L TDI 150

Мнениеот lyubohar » Чет 30 май 2019 7:38

За мен B8 е поне клас над B7 като екстериор и интериор (освен, че е и поколение нагоре). Друга сериозна разлика е междуосието - мога да кажа, че возията на B8 на дълъг път е невероятна.

Иначе съм съгласен с другите наблюдения, в града наистина вози малко по-твърдо и за моя вкус и дребните неравности се усещат. Но не мисля, че е по-твърдо от B7. Карах B7 непосредствено преди моя B8 и разлика не усетих. Но то зависи от много неща - с какви джанти е, какво налягане, по какъв път...А и все някой трябва да купува това адаптивно окачване :)

Шумоизолацията от мотора при ниски предавки и мен малко ме дразни, но 99% от времето не я забелязвам. Доколото съм чел, част от diesel gate е била и някаква софтуерна хватка, с която се намалява възприемането на вибрациите от дизела (за сметка на повече гориво и емисии). В старата А6 е била вкарана за първи път и вероятно B7 я има също и затова е по-тих. Това не оправдава защо B8 не е изолиран по-сериозно откъм двигателя. Но предполагам са искали да останат причини да си купиш и A4 и затова не са се престаравали :)

Superb докато го карах ми се отвори сама жабката, а една решетка отгоре на таблото стърчеше от едната страна и щракна на място като я натиснах. Може да са дреболии, но на мен ми правят впечатление.

Иначе фейслифтът за мен е стъпка назад по отношение на екстериора (като изключим зеления цвят за Alltrack). Вътре часовникът е заменен с някакво грозно лого!?!? Що за тъпотия :)

Последна промяна от lyubohar на Чет 30 май 2019 8:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Чет 30 май 2019 8:12

Нищо общо няма между В7 и В8 , разбира се в полза на В8. Увеличеното междуосие си казва думата, упрвлението е доста по-директно, В8 е доста по-широка и комфортна вътре. Виж В6 и В7 са горе-долу едни и същи коли с козметични промени.
В7-цата ми беше с 235/45/17 , В8-цата ми е с 235/45/18 и определено вози по-добре. Но трябва да отбележа, че В8 трябва да е задължително с DCC, с нормално окачване е некомфортна.
Скърцането е фабричен дефект, който по програма го оправят с мазане на задните тампони на носачите ... малоумна работа :mhihi Кардинално въпроса се решава с тампони от GolfR.
Супърб не ми се коментира, просто е почти същата кола, но много много по-евтина реализация. Във всяко едно отношение.

Потребителски аватар
jordan.stoikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordan.stoikov » Чет 30 май 2019 16:23

При B8 поведението с висока скорост в завои е много по-директно почти на нивото на BMW 3 серия, което да не забравяме е със задно. Това е до някъде за сметка на кофорта на возене, който пак е съизмерим с новите модели на BMW 3 и 5. Освен от размера на джантите конфорта до голяма степен зависи и от модела на гумите - при такива с мек каучук комфорта е значително по-добър.

HarvesteR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HarvesteR » Чет 30 май 2019 20:27

jordan.stoikov написа:При B8 поведението с висока скорост в завои е много по-директно почти на нивото на BMW 3 серия

Не съм съгласен с горното, поне при най-тежкия дизел. Както и не съм съгласен с това, че B8 не е комфортен.

С висока скорост в два последователни завоя и B8 се климбуца, особено ако съм го натоварил. Дори в момента с 19-те джанти колата се накланя и разклаща прекомерно при промяна на центара на тежестта над 170км/ч.
B8 е с меки пружини, тънки стабилизиращи щанги и 145мм просвет (ако не е със спортното окачване, при което просветът е 130мм и със сигурност е по-стабилен и вози по-твърдо). Компромисът между комфорт и динамика е приличен, аз лично в 90% съм включил окачването на спорт.

Потребителски аватар
deodriver
Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
Двигател:

Мнениеот deodriver » Чет 30 май 2019 21:20

Колата е карах градско,не съм я изкарвал извън,което не ми дава пълна представа за нея.Съгласен съм,че окачването,ако е DCC ще е друга бира,но знаете къде отиват нещата с цените на амортисьорите например.А Пасата е среден клас кола и от него се очаква да не бърка толкова в джоба,както Ауди.Ясно е,че няма пълно щастие,ама да караш нова каруца за 60-70 бона,не е работа.
Другото нещо,което определено ми прави впечатление е,че седалките много бързо се умачкват от ползване.Доста Б8-ци виждам с дефекти по седалката,а са коли на по 100хил.км.Сякаш не са толкова стегнати отдолу дунапрените или кожата не е добре изпъната,знам ли.Мокета в багажника също не е особено добър и е труден понякога за чистене.Пак казвам, не е лоша колата,но и трябва още една идея качество,за да е топ за цената си.

Потребителски аватар
lyubohar

Мнениеот lyubohar » Чет 30 май 2019 21:27

Кожата е напа, която е много по-тънка, и затова се мачка по-лесно. Това е напълно нормално, както и на скъпо кожено яке да се появят гънки. Напата е в пъти по-красива и мека на допир от дебелите кожи от едно време. Които освен всичко се излъскват и стават на пластмаса, а напата си стои матова.

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 31 май 2019 7:13

Всъщност на мен ми се падна май r-line окачване, ако това означава "R-Line sports package for AdaptiveChassis Control DCC"
А за седалките твърдо държах да са алкантара.

Потребителски аватар
jordan.stoikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordan.stoikov » Пет 31 май 2019 10:30

Аз съм с базовите 16-ки, досега накланяне и залюлюване не съм успял да усетя или постигна при скорости до 160км/ч, но съм с по-малкия дизел 150 к.с.

HarvesteR написа:
jordan.stoikov написа:При B8 поведението с висока скорост в завои е много по-директно почти на нивото на BMW 3 серия

Не съм съгласен с горното, поне при най-тежкия дизел. Както и не съм съгласен с това, че B8 не е комфортен.

С висока скорост в два последователни завоя и B8 се климбуца, особено ако съм го натоварил. Дори в момента с 19-те джанти колата се накланя и разклаща прекомерно при промяна на центара на тежестта над 170км/ч.
B8 е с меки пружини, тънки стабилизиращи щанги и 145мм просвет (ако не е със спортното окачване, при което просветът е 130мм и със сигурност е по-стабилен и вози по-твърдо). Компромисът между комфорт и динамика е приличен, аз лично в 90% съм включил окачването на спорт.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 31 май 2019 10:55

Единственото ми разочарование от модела е, че окачването е по-твърдо от очакваното. Аз съм със стандартно окачване, обаче 2ма наши колеги от този форум смениха Б7 с Б8 с DCC и двамата имат същото впечатление - Б8 друса повече от Б7. Лично аз слизайки от Г7 ГТИ с DCC не държах да имам пак тази екстра - при голф, тигуан, туаран, това окачване трополи от ново и по принцип. Вероятно и при Пасат, но просто колата е по-изолирана и не се чува. На голфа носачите също скърцаха, още откакто стана на 10 000км. За Пасата разпитах и ме светнаха за смазването, та ги "оправих".

По въпроса за шума, ключа от бараката е SCR катализатора. При всички марки репортнаха по-шумни дизели с въпросната система, спрямо предишните итерации - ВАГ, Мазда, Мерцедес и тн. Моят Б8 е от средата на 2015г и е обикновен euro 6, без adblue. Достатъчно тих ми е, дори слизайки от 2.0TSI, който на практика не се чува под 2000 оборота.

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 31 май 2019 14:16

Късметлия :th_up за адблу-то :wink

Окачването е шумно, както казваш.

А кой с каква резервна гума е? Понеже аз съм с никаква и се чудя дали да слагам и каква ...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 31 май 2019 15:10

И аз съм със никаква, комплект спрей, който ме напуши на смях като го разгледах. Прибрах си го в нас, в легена мушнах едната зимна джанта с гума. Взех крика и ключа от втората ми кола, която не излиза от града и така. :th_up

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 31 май 2019 15:19

Имам крик, ключ и разните му там аксесоари, но този пресован стиропор около гумата го нямам? Инак ми даваш добра идея да сложа една от зимните, нищо, че са 17".

Потребителски аватар
lyubohar

Мнениеот lyubohar » Пет 31 май 2019 15:22

И аз си имам оригинална джанта с гума отзад...

Потребителски аватар
fitnes
Автомобил: VW Passat B8
Двигател: TSI 180

Мнениеот fitnes » Пет 31 май 2019 19:09

Някой може ли да сподели със снимки, как изглежда стандартно уборудване на резервно колело, какъв е номера на стиропора в джантата или около нея и дали с пълноразмерна гума може да се сваля багажника на ниското ниво?
На руски сайт имаше публикация за това, че при пълноразмерна гума неможело да се сваля кората на багажника в по-долно положение.

Върни се в “Passat”