VW B5.5 комби или най-добрата семейна кола за до 9000лв.

Техническа и сервизна информация за Passat
mr.temptation
Автомобил:
Двигател:

Re: VW B5.5 комби или най-добрата семейна кола за до 9000лв.

Мнениеот mr.temptation » Чет 18 авг 2011 19:43

Пичове, с интерес чета всичко...просто изчаквам да се натрупва информация. Може би това е хубавото на форумите - казват се всякакви мнения и средноинтелигентния човек си преценява. Фен съм на VW още от далечната 1989г., когато за пръв път имах моя коя - беше Вартбург 1.3 с двигател ot Golf :-) Беше чисто нов и честно ви казвам, слагахме чаша с вода на капака и не потрепваше, нямаше нищо общо с пръдливия Ханс. После се случи все да карам Пежо...не се оплаквам, но най нещо ми остана в сърцето с VW от онзи култов Варби, за който, ако позволите да бъда сериозен за момент, смело мога да кажа, че беше едно от предизвестията за бъдещото обединението н Германия, а по-късно и на Европа.
Но по темата, за съжаление някак тръгна в посока че Б5.5 не си заслужава при поставените условия - 9000 лв и "очаквания" за поне още 3-4к за начало...а после безкрайни проблеми. Леко се разочаровах.
Искам още веднъж да помоля за повече информация точно какво да гледам при определена бройка. И ако някой има информация за нещо читаво, надявам се добронамерено

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 18 авг 2011 19:56

Ценя мнението на адаша (зфа159), понеже знам, че не си съчинява. НО... има едно, но. При всички коли има недомислици, всички сравнително по-нови модели са с далеч по-малък ресурс от железните автомобили през 80-те и т.н. Просто идеята е, че за да караш кола за 10 000 лева не значи да броиш парите един път и после само да караш. Подготвиха те добре за това, което те очаква, но има и вариант повечето от нещата да не ти се наложи да ги подменяш/ремонтираш. Много зависи какво ще си купиш - ако вземеш най-евтината от обява е логично да хвърлиш най-много пари по нея, но не е на 100% задължително да е така. Може да си купиш и лъскач за супер много пари и пак да се окаже, че си случил на куца бройка. Събрал си лев, но се стряскаш от цените на частите. Препоръчвам ти да погледнеш и Шкода Октавия Комби след фейслифта от 2002 година мисля беше. С кристалните фарове. Срещат се добре оборудвани екземпляри, малко е по-евтинджос вътре от ФВ/Ауди, но пък шарнирчето й струва 20 лева mhihi Това е кола с много по-евтино обслужване и части от тези на Пассат. Поне откъм окачване няма да я мислиш много (въпреки, че вече има комплекти по 329 лева за цялата предница 8 носача, всъщност цената на два носача на Фиат Стило са на същата цена, понеже и те не се продават отделно с шарнирите)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 18 авг 2011 20:35

Колега поогледай ванчетата - Шаранчета, Алхамбри след 2000/2001г .Място за багаж много, ама много. може да си разместваш седалките -кеф ти с 5, с 6 с 6, с 4 седалки, така да се разположат, че примерно в ляво да има много дълго свободно място,може велосипеди да се возят вътре.Цените според набора на автомобила,но са далеч от 20- 25к лв Наскоро имаше обява тука за Шаран дизел, 4WD за 20000лв /годината не помня , но беше някъде след 2002.Имаше и 1 обява за Тоуран на под 90000км в БГ пак някъде около тази цена. Ван а си е ван - има много предимства пред лек автомобил / мноиго по-голяма функционалност, много повече обем за товарене и варианти, по-добра видимост на пътя и т.н.
Имай в предвид, че никой не си купоува дизел за да не го кара /дизелаците ще са на 400-500к км/ Евтина поддръжка и ходова част

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Чет 18 авг 2011 20:43

до 2000г шаран-алхамбра са в пъти по здрави от следващия модел :idea:

vw20v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw20v » Пет 19 авг 2011 6:56

Като тръгнеш да си купуваш кола трябва да решиш какво търсиш от нея и за какво ще служи.Относно предложенията на колегите Рено сценик няма място за сравнение с Пасат.А за Алхамбра, Галакси и Шаран са добре замислени но с много косури.Трябва да са след 2002 г.но разхода на гориво и нестабилноста от височината на купето си остават проблем на купувача.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пет 19 авг 2011 8:33

mr.temptation написа:...
Но по темата, за съжаление някак тръгна в посока че Б5.5 не си заслужава при поставените условия - 9000 лв и "очаквания" за поне още 3-4к за начало...а после безкрайни проблеми. Леко се разочаровах.
Искам още веднъж да помоля за повече информация точно какво да гледам при определена бройка. И ако някой има информация за нещо читаво, надявам се добронамерено

Не знам защо реши че всеки очаква 3-4к разходи за начало. Колегата горе който цитира тази цифра си каза че половината от нея са за гуми. Сякаш ако се купи друга кола тя няма да има гуми :D . Ще кажа с две думи какво съм направил аз...автомобилът го купих преди около година. Купих го с летни гуми, с които карах миналият сезон, карам този и мисля да карам поне още един-с две думи гумите не са никак лоши и са достатъчно нови като ДОТ. Купих си зимни гуми 16' от един колега от ауди форума, който внася гуми от някоя западна страна, не запомних коя точно. Гумите бяха на 10 месеца и струваха 300 лева. Обслужване все още не съм правил, защото имам севизна книжка, която е водена до 4к километри преди да я взема. Не бързайте да викате, днес мисля да проверя в порше дали е истинска или менте. Както и да е...смених масло и филтри. Оригинално масло от Порше-160 лева-5 литра. Филтри не от порше...не помня точна цифра, но примерно да кажем 100 лева. До тук първоначалната инвестиция ми е била грубо 550 лева. Към днешна дата, след 12к километра които съм навъртял съм дал още около 50 лева за профилактика на климатичната система и 2Х18 лева за микретата на двете предни врати. Станаха 640 лева с гуми. Сега се замислих за едно цялостно обслужване (в зависимост от това какво ще ми кажат в порше за сервизната история). Проверих цените лично. В Порше за всички ремъци, ролки, обтегачи, масло и филтри цената е около 900 лева (с отстъпката която мога да ползвам). Дори да сложите 20% отгоре става 1100лева. В кварталният магазин за авточасти-ремък, ролки, обтегач, водна помпа-440 лева клиентска цена (и там ползвам някаква отстъпка, така че реално ще бъде още надолу) Като сложим и масло, филтри и пистов ремък-макс 700 лева клиентска цена
Получи се много дълго, за което се извинявам. Но някак си не приемам че купувайки си Б5.5 задължително трябва да си приготвиш 3-4к за първоначални разходи. Всичко си зависи от конкретният автомобил.
А за това, което трябва да се гледа при определена бройка, да кажа без да съм специалист какво гледах аз. Видими следи от удари, здрави ли са пластасовите кори под мотора, подкалници и т.н. Запазен ли е интериорът. Той може да подскаже реалните километри на колата. Освен това за мен е показателно състоянието и по друга причина. Ако интериорът е запазен, това означава че на собственикът все пак му е пукало за колата и има гоялм шанс да е поддържана добре. Ако е занемарен или явно на собственика не му е пукало много много какво ще става с колата, или е на дооооста километри. Гледах изрично моторът да работи равномерно и тихо. Нагледах се на кенефи, на които примерно им подскача успокоителят на пистовият ремък, а продавачите ме убеждават че това е нормално за помпа дюза mhihi . Гледах да няма проблем с топлият старт на двигателят. Турбото да работи и да не забива в целият диапазон на оборотите. И наистина е хубаво да се закачи на ВАГ-КОМ за да се погледне какво пише там. Аз моят го купих така, само на оглед и после го закачахме на компа, нямаше проблем за радост, но все пак е хубаво преди да се закупи.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Пет 19 авг 2011 9:48

Сумата която цитирах е за година и няколко месеца, откакто фактически имам колата. Наистина гумите при мен надуха тази цифра, но исках хубави гуми. Естествено, че се попада и на продавачи, които си имат летни и зимни хубави гуми и не се налага да се пръскат допълнително пари.

Обслужване на ремъци и ролки не съм правил, колата е със сервизна история във ФВ. Смених скоро само пистовия ремък и обтегача - 320лв. с работата. В началото Вентоман ми сменя ремонтен комплект на дюзите и прави синхронизация на валовете. Впоследствие чистене на турбина+колектори.

Едно по едно нещата се натрупват и като теглиш чертата се учудваш кога си ги дал тези пари. Ако бях мърляч сигурно и хилядарка нямаше да пръсна и щях да я карам така, но искам всичко да е наред.

Всяка кола е индивидуалност и не е казано, че задължително ще се дадат примерно 3 бона като я купиш.

mr.temptation, гледай салона както написа колегата по-горе, той издава до известна степен километрите, но не винаги е така. Волан и тапицерия се замаскират лесно. Скоростния лост, педалите, особенно на съединителя, копчалъците по радиото, вратите, стелките. Общо взето местата, които се използват най-често и се износват.
Поразгледай във форума, мисля че се продават няколко Пасата комби Б5.5.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 19 авг 2011 10:10

K написа:
Всяка кола е индивидуалност и не е казано, че задължително ще се дадат примерно 3 бона като я купиш.

[

Аааа....ако е нов внос може и над 3к да отиде.....регистрации, каско, граждански....други простотии....това си е разход...особено пък ако е нов внос направо да я вкарва в сервиз за да и сменят масла филтри ремъци и вскичко, че на авто къща вера да нямаш !!! Братчеда преди 5-6 години когато взе ауди а6 2.5 куатро некво комби.....уж тюв имала уж на реални километри....обслужена не знам си какво....накрая за 2 седмици скъса ремък, айде поръчка на части от Германия...3 седмици чакане и обща стойност на ремонта 4400 лева....След това в срок от около 3-4 месеца....диференциала почна да вие както си трябва....и накрая беше принуден да я даде на 50-60 процента по-ниска цена заради "перфектната кола с тюв" mhihi
Просто да си има едно на ум с тия джамбази недни.....страшно лъжат страшни мангасари са....10 пъти по-добре е да купи кола карана тук в БГ :idea:

traktor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот traktor » Нед 21 авг 2011 7:45

Dpop написа:И аз съм пристрастен към този модел на пасат, но не мога да приема, че непременно цена от поне 9-10 хил. е определяща за отличното му състояние. Може и да е толкова пари, но предполага мощен мотор, високия клас оборудване в купето и 4Х4. То излиза, че в момента Б4 трябва да струва средно 4.5 хил., :wink: беше толкова преди 2 години.
Преди около 10-тина дена в сервиза на наш колега - zfa159 ми предложиха такъв пасат 2002 г. с мотор 1.8Т за точно 6 хил. след кратък разговор със собственика. Колата си беше в доста добър вътрешен и външен вид, без видими следи от удар, здрава щора на багажника с работещ механизъм, с добре работещ климатроник, автоматично затъмняващо огледало за задно виждане, с хубави лети джанти - модела с шест лъча в които има прорези и т.н. Само боята не беше металик. Човека просто беше в нужда за пари и не можеше да покрие разходи за застраховка и гараж.
:) Ако имаш повече свободни пари за даване, дай ги, никой няма да ти ги откаже. Почти няма автомобил, та дори и на около 7 години, дори и прясно внесен от Германия и със изрядна сервизна книжка(т.е. предполага се да е добре поддържан), на който да не му се появи нещо за ремонтиране след около 1.5 г. каране у нас.
Така, че колега, ако ти харесва този модел поогледай се и си вземи.

Сигурно става въпрос за този Пасат-
http://www.cars.bg/u409887

Върни се в “Passat”