mr.temptation написа:...
Но по темата, за съжаление някак тръгна в посока че Б5.5 не си заслужава при поставените условия - 9000 лв и "очаквания" за поне още 3-4к за начало...а после безкрайни проблеми. Леко се разочаровах.
Искам още веднъж да помоля за повече информация точно какво да гледам при определена бройка. И ако някой има информация за нещо читаво, надявам се добронамерено
Не знам защо реши че всеки очаква 3-4к разходи за начало. Колегата горе който цитира тази цифра си каза че половината от нея са за гуми. Сякаш ако се купи друга кола тя няма да има гуми

. Ще кажа с две думи какво съм направил аз...автомобилът го купих преди около година. Купих го с летни гуми, с които карах миналият сезон, карам този и мисля да карам поне още един-с две думи гумите не са никак лоши и са достатъчно нови като ДОТ. Купих си зимни гуми 16' от един колега от ауди форума, който внася гуми от някоя западна страна, не запомних коя точно. Гумите бяха на 10 месеца и струваха 300 лева. Обслужване все още не съм правил, защото имам севизна книжка, която е водена до 4к километри преди да я взема. Не бързайте да викате, днес мисля да проверя в порше дали е истинска или менте. Както и да е...смених масло и филтри. Оригинално масло от Порше-160 лева-5 литра. Филтри не от порше...не помня точна цифра, но примерно да кажем 100 лева. До тук първоначалната инвестиция ми е била грубо 550 лева. Към днешна дата, след 12к километра които съм навъртял съм дал още около 50 лева за профилактика на климатичната система и 2Х18 лева за микретата на двете предни врати. Станаха 640 лева с гуми. Сега се замислих за едно цялостно обслужване (в зависимост от това какво ще ми кажат в порше за сервизната история). Проверих цените лично. В Порше за всички ремъци, ролки, обтегачи, масло и филтри цената е около 900 лева (с отстъпката която мога да ползвам). Дори да сложите 20% отгоре става 1100лева. В кварталният магазин за авточасти-ремък, ролки, обтегач, водна помпа-440 лева клиентска цена (и там ползвам някаква отстъпка, така че реално ще бъде още надолу) Като сложим и масло, филтри и пистов ремък-макс 700 лева клиентска цена
Получи се много дълго, за което се извинявам. Но някак си не приемам че купувайки си Б5.5 задължително трябва да си приготвиш 3-4к за първоначални разходи. Всичко си зависи от конкретният автомобил.
А за това, което трябва да се гледа при определена бройка, да кажа без да съм специалист какво гледах аз. Видими следи от удари, здрави ли са пластасовите кори под мотора, подкалници и т.н. Запазен ли е интериорът. Той може да подскаже реалните километри на колата. Освен това за мен е показателно състоянието и по друга причина. Ако интериорът е запазен, това означава че на собственикът все пак му е пукало за колата и има гоялм шанс да е поддържана добре. Ако е занемарен или явно на собственика не му е пукало много много какво ще става с колата, или е на дооооста километри. Гледах изрично моторът да работи равномерно и тихо. Нагледах се на кенефи, на които примерно им подскача успокоителят на пистовият ремък, а продавачите ме убеждават че това е нормално за помпа дюза

. Гледах да няма проблем с топлият старт на двигателят. Турбото да работи и да не забива в целият диапазон на оборотите. И наистина е хубаво да се закачи на ВАГ-КОМ за да се погледне какво пише там. Аз моят го купих така, само на оглед и после го закачахме на компа, нямаше проблем за радост, но все пак е хубаво преди да се закупи.