Passat B3 1.8 RP 1991 Висок разход ?!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B3 1.8 RP 1991 Висок разход ?!

Мнениеот инжектопляктор » Вто 20 сеп 2016 13:09

К.Одаджийски написа:Мисля, че тук трябва да са белезите, където съм ги нарисувал..

Там няма нищо, където си нарисувал. Чистих целият венец. Имам само тия 2 чертички, които се случва да съвпадат с ГМТ на 1-ви цилиндър, когато белегът на разпределителният вал, отзад на колелото сочи капака на клапаните.
Дори и да няма белези, то там трябва да е белегът, нали? ГМТ е синхронизиран с белега на 1-ви цилиндър? Специално бръкнах с отвертката през отвора на свещта на 1-ви цилиндър. На тия 2 чертички долу той е в ГМТ, докато разпределителният вал сочи капака на клапаните и е на белег.
Относно стартера - не ми е затягал и пали от раз. Може би това е отпреди.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 20 сеп 2016 14:03

Това са белезите,Одата ги е нарисувал на обратно.Има разлика в маховика,на тоя явно са решили да са в ниската част.Сега можеш да бележиш и отпред коляновия вал,както и разпределителния.
А по темата за разхода би следвало да напишеш колко е на дълго,на какво гориво и т.н.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 20 сеп 2016 14:26

Iezekil написа:А по темата за разхода би следвало да напишеш колко е на дълго,на какво гориво и т.н.

Белязал съм навсякъде с ярко червена боя. Относно разход - бензин 95. 50км извънградско/15км градско. Имам усещането за висок разход. Свещите са ми чернички май. Сипах на колата 30лв гориво, когато я взех, после още 20. Всичко това про боно. След това почнах за посоченото разстояние да наливам 10лв бензин 95. Оказва се, че стрелката взе да слиза. Не знам дали не е и проблем с нивомер, но май не е. Очаквах разход от типа на 8/100 извънградско и 10/100 градско или комбиниран 4+1.5 литра - около 5-5.5 литра бензин, в зависимост от градското.
Изображение
А относно белезите - ама много много трудно видими са и много ситни. Очаквах нещо по-голямо, резки, букви а пък това на нищо не мяза.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 20 сеп 2016 15:27

инжектопляктор написа: Имам усещането за висок разход.

Усещането нищо не значи :exclaim Не си казал наведнъж ли се минават тези километри или колата няколко пъти трябва да загрява. Така или иначе разход се засича, като напълниш догоре и минеш поне 300км извънградско без да я гасиш с постоянна скорост, примерно 100. И после отново допълваш догоре.
После ще разсъждаваш дали разходът ти е голям или малък.
Като гледам свещите, или гори много масло или се кара студена или свещите не са за тази кола.
Толкова тежка кола няма начин да е икономична в града, но извън града със 100, разходът трябва да е около 6,5 - 7л.
А има ли някаква разлика във вървежа преди смяната на ангренажа и сега?
Защо досега не си сложил газова?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 20 сеп 2016 16:04

ktamen написа:Усещането нищо не значи :exclaim Не си казал наведнъж ли се минават тези километри или колата няколко пъти трябва да загрява.

Ktamen, не си сериозен. Резервоарът е 75 литра. Според теб колко би излязло да го напълня догоре? 150лв да напълня за едното измерване, така ли?
Минавам 25км, влизам в града, градското спирам и тръгвам няколко пъти, да си свърша работата. След това паля и тръгвам - още 25км.
Колата не гори грам масло, гледам щеката постоянно. Колата не се кара студена - за 2х25км смятам, че толкова ще загрее. Свещите са 3 полюсни от старият ми VW, на който са карани по-малко от 4000км и са почти нови.
Струва ми се, че преди държеше по-стабилно оборотите, но и преди смяна на ангренажа имаше моменти, когато на празен ход се колебаеха.
Нямам газ, защото не съм сложил. Прилича това на полицейски разпит. За да не си взема бомба, трябва да приготвя поне 150-200лв за хубава бутилка с евросонда, изпарител, маркучи, тройници, медни тръби и зареждачка.
Нормалният разход с някои от предните коли ми е бил 10газ, 5.5 дизел, 7 бензин(малолитражка)
Аз съм свикнал да гледам нивото на горивото и ако колата харчи 5литра, то не би трябвало стрелката да слиза надолу, а да стои долу-горе на нивото, на което съм я оставил 3 зареждания по-рано. Изминавам еднотипни маршрути.
Цвета на свещите ми звучи като "богата смес" Чудя се ламбда сонда дали няма нещо общо. Тя на тази кола е на изпускателният колектор, не на ауспуха, нали така?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 20 сеп 2016 17:56

Че на коя кола е на ауспуха сондата? :mhihi
Сондите, там където са две - едната е преди катализатора, другата след него. Ауспух със сонда не съм виждал да има :mhihi
Тия свещи като им гледам централния електрод дали някога са сменявани? Да не е с оригиналните още :icon_lol
Прикачената снимка е на нормално работеща свещ с прилично нагласени смеси на горивото :mhihi Това са свещите на старата ми Джета, които смених пак с Беру.
Прикачени файлове
IMG_02051.jpg

Последна промяна от stefan4o на Вто 20 сеп 2016 18:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 20 сеп 2016 17:57

Тоя модел пасат,а и като цяло фолксваген от тези години са пословични с нищо не показващата стрелка за горивото. Моята стрелка излиза от червеното при 30 литра гориво в резервоара :Mr Green Fun
Това засичане на разход по стрелката на нивомера на пасат Б3 е никак не сериозно.
Ако искаш можеш да рискуваш. Слагаш в една туба 10 литра бензин и чакаш да угасне. Сипваш тия 10 литра в резервоара и пълниш пак в тубата. Караш докато свърши. Не знам обаче при такова засичане дали и в какво състояние е помпата и дали няма да даде фира

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 20 сеп 2016 18:23

Предполагам, че и резервоарът на пасата е обширен и плитък, подобно на голфа. Демек, ако колата се изкачва, горивото ще иде в единия край на резервоара и колата ще угасне и такова измерване може да лъже с няколко литра, че и повече.
Тинки, тези 75л, след засичането няма да ми ги подаряваш, пак ти ще си ги изгориш. Така че не виждам кво значение има дали ще заредиш веднъж за цял месец или 5 пъти. Лошото е, че трябва да минеш 300км наведнъж, а май нямаш навика да шофираш толкова далеч.
Богатата смес, наистина може да е от ламбдата, ама може и да не е. Аз не бих я пипал засега.
Сложи си обикновена газова, тя май не се влияе от ламбдата и ако разхода ти е добър си карай така.
Ако все пак решиш да търсиш причината за черните свещи, първо мини през газанализатор за да си сигурен, че сместта е богата.
И провери дали тези свещи стават за тази кола :exclaim
При такова каране, двигателят е студен през една трета от времето, ама те повечето коли се карат така, а свещите им изглеждат добре.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 20 сеп 2016 18:32

stefan4o написа:Тия свещи като им гледам централния електрод дали някога са сменявани? Да не е с оригиналните още :icon_lol
инжектопляктор написа: Свещите са 3 полюсни от старият ми VW, на който са карани по-малко от 4000км и са почти нови.

Стефан е на няколко салати явно...Неговите са по-износени,но са карани на газ,та цвета им е от бедна смес.Тия на инжектопляктора са на бензин,както е отбелязал Камен,най-вероятно не са за тази кола,или горят масло,или просто сместа е богата.
Разхода ще коментираме,като засечеш колко е.Дали пълно-пълно или празна-празно,ти решаваш.И това РП с вакум на делкото ли е или не?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 20 сеп 2016 18:34

Май ти си на няколко салати... Я виж цвета на централния електрод (цвят малко по-светъл от керемиден) и отвори някое ръководство. Иначе, че са изядени - да, все пак са на около 16-17к км, ако помня добре.
Кажи на тая картинка, моята на коя ти прилича от всички?:
Изображение

Последна промяна от stefan4o на Вто 20 сеп 2016 18:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 20 сеп 2016 18:38

На мен си ми изглеждат екстра свещите на инжектопляктора. В смисъл, може би по богата смес, но не са много стари тия свещи. Централния електрод все още не е стана триъгълен от износването

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 20 сеп 2016 18:42

Аз съм на една малка,ама кво да гледам?На моя телевизор са с цвят на битумна керемида,ако това има значение.А ти къде видя оригиналните?
пп Твоите са точно от каране на газ с бедна смес

Последна промяна от Iezekil на Вто 20 сеп 2016 18:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 20 сеп 2016 18:42

ktamen написа:...тези 75л, след засичането няма да ми ги подаряваш, пак ти ще си ги изгориш...

Аз не карам по 300км на ден, карам по 50-80км. Не ми пада нивото на маслото, значи свещите не са черни от масло. Тези свещи ставаха за Vento 2E, значи стават и за Passat RP или греша? :mhihi
Относно засичането - несериозно е. Аз си използвам колата съгласно ангажиментите. Имам работа, сипвам и я върша.
Да, има значение как ще ги заредя. В единият случай ги калкулирам в цената на работата си, в другият случай трябва да ги сложа про боно. А може да се окаже, че нямам толкова работа толкова далече, че да ми оправдае цената на горивото. И горивото не се капитализира. А аз си правя сметката и за много други разходи и ако мога да пренасоча парите другаде, то като ги дам за гориво, а пък не ми е необходимо за работата, свободните пари заминават. Не искам да се окажа с пълен резервоар, а пък да кихне нещо и да нямам пари навременно да го подменя.
stefan4o написа:Че на коя кола е на ауспуха сондата?

Аз броя гърнето на катализатора за част от изпускателната система, която съм я писал като ауспух.
Къде се намира ламбда сондата, защото виждам датчик с 1 проводник на изпускателният колектор?
Бях писал, че свещта, която снимах е 3 електродна Шампион на 4000км. Взех я от старата кола. Както и другите 3.
Iezekil написа:това РП с вакум на делкото ли е или не?

RP-то има вакум на делкото, който върти по часовниковата стрелка.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 20 сеп 2016 18:49

А край колата мирише ли на суров бензин,патка ли в гърнетата,ауспуха с какъв цвят е,какъв пушек вади?Моното сухо ли е отвън?
Нагара по свещите мазен ли е,мие ли се лесно?Какви обороти държи студена и топла?Ускорението плавно ли е или с прихълцване,или с забиване?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 20 сеп 2016 18:53

Iezekil написа:Аз съм на една малка,ама кво да гледам?На моя телевизор са с цвят на битумна керемида,ако това има значение.А ти къде видя оригиналните?
пп Твоите са точно от каране на газ с бедна смес

Изображение
Вземи отвори един учебник по ДВГ и не ми губи времето да ти обяснявам за цвета на електрода :th_up На газ с плочка на практика е невъзможно гвс да е оптимална при всички режими, ама няма смисъл да си говорим тези неща в тази тема. Факт е, че по свещите на колегата с пасата личи, че колата му изобщо не работи като хората.
Къде се намира ламбда сондата, защото виждам датчик с 1 проводник на изпускателният колектор?

Точно това ти е ламбда-сондата. Закарай я тая кола при някой, който знае какво прави, в другата ти тема 7 страници обяснения и накрая се оказа, че не си избърсал колелото да видиш белега :a045 По принцип обичам да помагам на хората, ама започваш да ме отказваш полека-лека да пиша в твои теми :thumb_down

Последна промяна от stefan4o на Вто 20 сеп 2016 18:58, променено общо 1 път.

Върни се в “Passat”