пасат 97 б5 1.8 125кс проблем с температура

Техническа и сервизна информация за Passat
cekal
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1997

Re: пасат 97 б5 1.8 125кс проблем с температура

Мнениеот cekal » Чет 06 ное 2014 11:34

От най - слабото място :c020
Обикновено маркучите издържат и го отнася двигателя - изкривявания, пукане на глава и др. подобни страхотии. Едно време карах "Алеко" и от него ми остана навика през 1-2 минути да поглеждам стрелката за температурата. Ако нещо ви съмнява - веднага пускайте парното на мах, дори и през лятото :cool

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Чет 06 ное 2014 15:27

nikotm написа:Извинете ме за намесването но,ако термостата блокира и не отвори големия кръг и колата почне да прегрява.Къде ще отиде това дразширяване на антифриза?И от къде ще избяга налягането в системата?

Така наречения малък кръг е свързан с големия кръг образно казано с две връзки-изходяща и входяща.Едната връзка се прекъсва временно с термостата по понятни причини.
Излишния обем при разширение отива през другата връзка в големия кръг и оттам в КОМПЕНСАЦИОННОТО казанче.Това не пречи при затворен термостат да няма циркулация в големия кръг.
Налягането трябва да излезе през предпазния клапан в капачката,ако не е изправен-ще излезе през следващото най-слабо мяста в системата....-маркучи,радиатори,гарнитура.Главата се криви и пука от прегряванено,а не от високото налягане в охладителната система.Но това са незначителни подробности,ако е станала белята.

atanasof
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atanasof » Чет 06 ное 2014 18:45

gancho удобно ли е да ми обясниш като на малоумен, ако колата е на 40-50 градуса и в казанчето водата е на същите градуси, а навънка времето е 0 градуса, това означава ли че колата работи от самото си начало на големия кръг и евентуална причина е газовия изпарител чийто изходящ маркуч излиза на казанчето...и заради това колата ЗАГРЯВА МНОГО БАВНО?! Термостата е сменен и е нов.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Чет 06 ное 2014 23:04

Не съм професионалист.Никога не съм карал на газ.Затова за изпарителя и връзването му нищо няма да кажа.
Но нов термостат преди монтаж трябва да се провери в тенджера с термометър,защото знаеме какво е качеството на частите в Б-я.
Не знам при теб къде е термостата,но ако е долу-пипаш долния маркуч на радиатора.Ако е 50-60-70гр и е топъл-значи термостата отваря по-рано.Решението е нов и задължително проверка преди монтаж.
Има вариант при теб да не е монтиран правилно термостата или уплътнението му.

П.п :смених моя преди година ,като очаквах,че не затваря добре.Но не,плътно си затваря и теста показа-начало на отваряне около 65гр.....но си беше оригиналния от завода.
Новия-теста показа начало на отваряне 87-88гр,напълно отворен -102-104гр.,както трябва да е.Пък колко още работи коректно -трябва да проверя тези дни като пипам долния маркуч.

П.п.2:Днес проверих маркучите: след 6км.леко каране,при 12гр околна температура по табло беше малко преди 90 гр
Горен маркуч-топъл до дв.,студен до радиатора.
Долен маркуч-затоплен само близо до дв.
Радиатор студен.
Компенсационно казанче-студен антифриз.
Извод:все още работи коректно термостата.
Но дв. е ТДИ 1,9

Последна промяна от gancho на Съб 08 ное 2014 21:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
krasio00o
Двигател: ADR 1998

Мнениеот krasio00o » Чет 06 ное 2014 23:31

atanasof написа:gancho удобно ли е да ми обясниш като на малоумен, ако колата е на 40-50 градуса и в казанчето водата е на същите градуси, а навънка времето е 0 градуса, това означава ли че колата работи от самото си начало на големия кръг и евентуална причина е газовия изпарител чийто изходящ маркуч излиза на казанчето...и заради това колата ЗАГРЯВА МНОГО БАВНО?! Термостата е сменен и е нов.

Колегата ти е обяснил много добре,голям кръг имаш когато ти твори термостата и водата започне да ти циркулира през радиатора.Това което се опитваш да кажеш,че загрявнето на казанчето не позволява да ти загрее колата не е така.Запали колата ако радиатора се стопли преди 90 градуса,си смени термостата отново.За по сигурно я закачете с VAG-a и следете показанията по табло и по диагностика за разлики.Ако няма разлика значи таблото ти работи добре и сменяш термостата отново.

atanasof
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atanasof » Пет 07 ное 2014 0:18

Ами не си съвсем точен-казанчето е вързано за изходящия край на радиатора,т.е. щом казанчето ми се загрее на 40-50 градуса, то същото важи и за радиатора.

Потребителски аватар
krasio00o

Мнениеот krasio00o » Пет 07 ное 2014 19:38

Радиатора ти ще загрее когато когато отвори термостата и водата започва да циркулира през него.Виж кога ти се стопля радиатора не казанчето.

Потребителски аватар
dimovip
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Пет 07 ное 2014 20:23

Добре а реално за колко време трябва да загрява колата от темата?Моята е същата и сега като е студено като я запаля на 2-рата минута е прехвърлила на газ и след около километър си духа топло.Чак се замислих дали е нормално толкова бързо да топли.Иначе 90 градуса по стрелка, 88 по компютър

Потребителски аватар
dimovip
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Пет 07 ное 2014 20:23

Добре а реално за колко време трябва да загрява колата от темата?Моята е същата и сега като е студено като я запаля на 2-рата минута е прехвърлила на газ и след около километър си духа топло.Чак се замислих дали е нормално толкова бързо да топли.Иначе 90 градуса по стрелка, 88 по компютър

Потребителски аватар
krasio00o

Мнениеот krasio00o » Пет 07 ное 2014 20:53

Да и моята бързо влиза с температурен режим ,само 4-5 мин на място минава на газ и след около 1 км съм на 90 градуса по стрелка.Забелязал съм като обърне на газ и стрелката почва да отлепя,от там нататък върви бързо до 90 градуса.

Върни се в “Passat”