Добре де колеги. Няма ли някой от Вас наблюдения върху дизеловите двигатели след 2008? Предполага се, че всичките или почти всичките като са Common Rail, а не Pumpe Duse, няма да патят вече от въпросните дюзи.
Прав ли съм, или не? Моля за мнение от човек, който кара дизелов VW след 2008, бе значение дали е Passat, Touran и т.н.
Към колегата по-горе мога да кажа, че един дизелов агрегат е значително по-сложен от бензиновият си аналог. В повечето случаи знаеш това какво означава

Не че бензиновите, не се чупят, но при тях ремонта излиза една идея малко по-евтин (ако може да се говори за сравнение между 2500 и 1500 лева например, пак са си много пари). Но все пак като даваш над 10000 лева за кола, трябва да си подготвен за какви ли не цени. Но не трябва да се прави и като един приятел, писнало му да дава пари за Passat-а си B5 1,9TDI 116hp PD, и по-специално за предница, но въпреки това смени всичко по нея. Недоволен от постоянното чупене (въпреки, че вече беше спряло)го пусна за продажба на по-ниска цена от най-ниските за тази кола в Mobile, и сега усещам как някой човечец ще си се "отвози" както има една приказка. Просто при всички коли над 5 години, има момент в който се чупят много, ама много. Въпроса е да го превъзмогнеш с нагласата, че ще мине. Въпреки, че на мен лично ми е писнало да чета как по-новите коли, са по-зле от старите, и дори да го виждам всеки ден. Има го и този момент, но не забравяй, че в новите автомобили има и различните му там системи за безопасност, против поднасяне, бройката на въздушните възглавници(въпреки, че това е екстра, която на никой не пожелавам да ползва) и т.н.
Аз лично съм на мисълта, че ако имаш над 10000 лева е по-добре, да си купиш чисто нов автомобил. Даваш някакви пари за първоначална вноска и си караш колкото му е гаранцията, после е въпрос на късмет и на правилна експлоатация.
Въпреки, че с тия маховици и т.н. май май всички коли след 2004-2005 не са много много за предпочитане. Специално за немските говоря. Върху другите нямам наблюдения.